Mergi la conţinutul principal

O varianta pentru continuarea studiilor dupa liceu - scolile postliceale

Examenul de bacalaureat se apropie de final si candidatii, indiferent daca promoveaza sau nu, trebuie sa se gindeasca ce vor face mai departe.
Cea mai ieftina si mai rapida solutie de a obtine o meserie mai bine platita si care sa dea o anumita prestanta si siguranta a zilei de miine este aceea de a urma o scoala postliceala, ale carei cursuri dureaza doi ani. In general toate scolile primesc absolventi cu sau fara bacalaureat, insa primii au prioritate. La nivelul judetului Braila exista opt scoli postliceale, patru care functioneaza in scolile de stat si patru in scolile particulare. La oricare dintre acestea se plateste taxa de scolarizare care variaza de la o unitate la alta, in functie de numarul de candidati, cu cit sint mai multi cu atit pretul este mai mic, insa in general acesta variaza intre 300 si 400 de euro.
Scolile postliceale din cadrul unitatilor de invatamint de stat pregatesc specialisti in cele mai diverse domenii. Cea mai inedita propunere a venit din partea Colegiului Economic. Pe linga clasa care pregateste tehnicieni pentru controlul calitatii produselor agroalimentare Colegiul Economic mai propune tinerilor si o clasa de detectivi particulari.
La Grupul Scolar Agricol "Gh. K. Constantinescu" a fost propusa o clasa de asistenti de gestiune in unitati de cazare si alimentatie. Taxa este de aproximativ 400 de euro pe an.
La Grupul Scolar "Ana Aslan" se propun cinci clase, cu taxa de 13 milioane de lei (ROL) pe an, cu specializarile asistent medical generalist si asistent de farmacie.
La Grupul Scolar "Nenitescu" se pregatesc la nivel postliceal maistrii, cite o clasa pentru fiecare specializare: mecanica si electrician.
In sistem particular functioneaza alte patru scoli postliceale.
Scoala Postliceala de Informatica Aplicata "Colegium" va scolariza si in acest an tineri pentru specializarile Analist programator si Agent vamal.
Grupul Scolar de Arte si Meserii "Spiru Haret" pregateste tinerii in specialitatile: Cosmetician si Creator-proiectant imbracaminte. Aici taxa a fost stabilita la 1,5 milioane lei (ROL) pe luna, adica 13,5 milioane lei (ROL) pe an, insa aceasta se va putea mari daca numarul de elevi la clasa va fi mai mic decit cel prognozat de 30.
Scoala Postliceala Sanitara "Christiana" scolarizeaza in acest an pentru specializarea Asistent medical generalist, o clasa, iar Scoala Postliceala Sanitara "Sanatate si Temperanta" doua clase pentru aceeasi specializare.

Foto07postli1 -

Scoala de detectivi particulari la Colegiul Economic

Inedita propunere a venit de la directorul Colegiului Economic, prof. Andrei Puia, care a luat aceasta hotarire in urma analizarii unor statistici. "Ideea este ca universitatile au iesit pe piata cu sistemul invatamintului la distanta, au preturi mai mici decit ale noastre, iar tinerii ii prefera. Astfel ca am fost nevoiti sa venim cu ceva inedit si cu cautare pe piata muncii. Daca ati observat statisticile, societatile de paza si protectie au luat amploare si cred ca ne-am putea orienta catre specializarea personalului necesar in aceste institutii. Cu aceasta clasa nu cred ca vom produce someri. Oricum, piata va hotari daca este o propunere inspirata sau nu. Anul trecut am avut doua clase de tehnicieni si am facut doar una. Am mai avut si alte propuneri si nu le-am realizat. Mie mi-ar fi placut sa avem clase de birotica-secretariat, broker, agent bancar, insa pe piata nu se cer asemenea specializari si nu am facut clasele. Nu stiu care este motivul. Poate este orasul prea mic sau lumea de aici nu stie incotro se indreapta societatea" a explicat prof. Andrei Puia.
In programa clasei de detectivi particulari un loc important il vor avea legislatia civila si penala, dar si alte discipline complementare. Directorul Colegiului Economic, prof. Andrei Puia, a precizat ca in cazul in care se va forma clasa, se va semna si un parteneriat cu o firma foarte bine cotata de detectivi particulari sau cu Jandarmeria.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro