Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

O sansa pentru elevii saraci, dar destepti, din mediul rural

Presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, are de gind sa adune intr-un internat, in municipiu, copii cu posibilitati materiale reduse, dar cu performante scolare, din mediul rural, astfel incit sa le dea acestora o sansa sa invete la scoli bune. Stancu spune ca, in principiu, a gasit si o solutie de acoperire a cheltuielilor pe care le presupune acest demers, prin subventionarea lor partial de la bugetul judetean, iar restul, de la cel al localitatilor ai caror copii beneficiaza de aceste facilitati. Presedintele CJ a gasit si locatia ideala pentru internatul la care vor fi cazati, pe gratis, elevii: un imobil folosit pina de curind de Directia pentru Protectia Copilului, care are centrala termica proprie si care necesita doar o reamenajare: "M-am hotarit, o facem in Vidin, in spatele magazinului Plus care se va ridica acolo. A fost un internat al Directiei de Protectie a Copilului si am trimis o echipa din zona de proiectare, sa stabileasca exact ce trebuie sa facem acolo. Noi avem niste bani pe care m-am gindit sa-i alocam pentru aceasta reamenajare si sper sa cream circa 150 de locuri pentru copii. Cantina o s-o facem unde a fost inainte spalatoria si o sa luam un microbuz care sa-i duca pe copii la scoala. Discutam despre elevi intre clasa a V-a si clasa a VIII-a, iar comunitatea locala va hotari ce copii ii aducem sa invete in scoli bune. Finantarea se va face de catre CJ si consiliile locale, iar numarul de elevi care vor beneficia de aceasta facilitate va fi proportional cu populatia comunelor. Toti primarii au fost de acord, eu am discutat cu ei si vreau ca din septembrie sa facem aceasta finantare pentru elevii care nu au posibilitati in familiile lor. Si sint destul de multi. Nu mai spun ca este o problema si cu invatamintul in mediul rural, pentru ca profesorii nu prea vor sa se duca la tara si se apeleaza la suplinitori, si calitatea invatamintului scade".
Presedintele CJ se gindeste ca, dincolo de asigurarea cazarii si a mesei pentru elevii din mediul rural, adusi la invatatura la Braila, sa incerce sa le asigure acestora si alte citeva lucruri necesare studiului: "Noi le vom asigura cazare si masa, si pot fi si ceva rechizite, este o idee la care ma gindesc, pentru ca se poate face ceva si pe linia asta. Se poate face un inventar, cu ceea ce ii trebuie unui elev intr-un an si nu ar fi mare problema sa se asigure si aceste lucruri, cu o parte din bani suportati de CJ si alta, de catre consiliile locale. Cladirea nu ne costa nici un ban, avem centrala termica moderna ramasa acolo, deci nu ar fi mari probleme. Bine, mai trebuie sa platim niste pedagogi, sa aiba grija de copii. Din luna iunie o sa rog primarii sa inceapa sa faca selectia copiilor, va trebui sa facem si noi o impartire pe comune, ca sa vedem cam citi copii revin fiecarei localitati si apoi va trebui sa vedem si cum facem o compatibilizare a dorintelor copiilor, cu ceea ce le putem oferi noi. Spun asta, in sensul ca poate toti copiii vor sa mearga la Scoala 23, sau la Scoala 7 si nu se va putea acest lucru, ei vor trebui impartiti la mai multe scoli. Sigur, vrem sa facem un parteneriat, un protocol si cu Inspectoratul Scolar, sper sa vorbim aceeasi limba".
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii