• demolarea, dispusă de Poliţia Locală, a fost executată pe cheltuiala agentului economic vinovat • în caz contrar, acesta s-ar fi ales cu dosar penal, fapta fiind încadrată ca infracţiune • placa de beton fusese turnată în dreptul unei cofetării situate la intersecţia străzii Gral. Eremia Grigorescu (fosta Gării) cu strada Plevna şi ar fi trebuit să servească, cel mai probabil, pentru amenajarea unei terase
O platformă betonată turnată fără autorizaţie, pe trotuarul din dreptul unei cofetării situate la intersecţia străzii Gral. Eremia Grigorescu (fosta Gării) cu strada Plevna, a provocat o reacţie fermă din partea autorităţilor locale. Acestea au dispus desfiinţarea imediată a plăcii de beton şi readucerea trotuarului la forma iniţială, lucru care s-a şi întâmplat în cursul zilei de ieri.
Betonul a fost turnat în urmă cu câteva zile, acţiunea fiind urmată rapid de comentarii apărute pe reţelele de socializare, mulţi brăileni întrebându-se dacă este corect ca Primăria să permită ca domeniul public să fie ocupat în acest fel. Luni, 10 decembrie, când cotidianul nostru a solicitat un punct de vedere de la conducerea Primăriei, viceprimarul Alexandru Jantea ne-a declarat că nu este în temă cu subiectul, precizând că va dispune imediat un control din partea Poliţiei Locale, instituţie subordonată administraţiei municipale. După circa două ore, viceprimarul a revenit cu un răspuns. “Administratorul societăţii în cauză nu se afla la faţa locului. I s-a transmis ca mâine dimineaţă (marţi n.n.) să se prezinte la sediul Poliţiei Locale, cu documentele în baza cărora a realizat acea amenajare betonată în dreptul spaţiului comercial”, ne-a transmis Jantea. Ieri, în jurul orei 12.00, acelaşi viceprimar ne-a declarat că reprezentanţii firmei în cauză nu au putut să prezinte niciun document legal, constatându-se că au executat lucrarea fără autorizaţie. “Au fost somaţi ca în cel mai scurt timp să elibereze domeniul public de construcţia ilegală şi să aducă trotuarul la forma iniţială”, ne-a declarat Alexandru Jantea.
Directorul Poliţiei Locale, Georgică Tănase, ne-a precizat că nu s-a dat nicio sancţiune financiară în acest caz, deoarece fapta nu constituie contravenţie ci este deja infracţiune. “O astfel de platformă betonată necesită autorizaţie de construcţie, iar firma în cauză, «Patistar» SRL, nu deţinea o astfel de autorizaţie. Noi am înştiinţat şi Direcţia de Cultură, solicitând un punct de vedere de la această instituţie, deoarece construcţia neautorizată s-a făcut în situl istoric protejat al oraşului. Societatea în cauză trebuie să elibereze într-un timp cât mai scurt trotuarul de amenajarea ilegală. Dacă nu se conformează, vom sesiza Parchetul. Din câte am înţeles, deja au început să demoleze acea platformă, deci probabil nu va mai fi cazul să înaintăm sesizarea penală către Parchet”, ne-a declarat directorul Tănase. Acesta spune că nu e prima situaţie când Poliţia Locală somează un agent economic să elibereze domeniul public ocupat abuziv. “Până acum, toţi cei aflaţi în această situaţie s-au conformat, desfiinţând în cel mai scurt timp construcţiile ilegale”, ne-a precizat directorul Georgică Tănase.
Reamintim că un caz similar s-a petrecut la începutul lunii octombrie, când SC “Gigabri Import-Export” SRL a încercat să îngrădească un spaţiu pe trotuarul situat în dreptul restaurantului “Mioriţa” de pe Calea Călăraşilor. Atunci, doar pentru că a dat câteva găuri pentru a monta cu dibluri mai mulţi stâlpi de lemn pe trotuar, pentru a îngrădi un spaţiu de 40 metri pătraţi pe care îl închiriase de la Primărie, agentul economic a fost sancţionat cu suma de 2.500 lei. Totodată, Primăria a reziliat contractul de închiriere a domeniului public, lipsind astfel firma în cauză de posibilitatea de a mai amenaja o terasă sezonieră pe trotuar.