Reprezentantii Ministerului Educatiei si cei ai sindicatelor din domeniu au anuntat, in urma cu 2 zile, ca negocierile privind proiectul unei noi legi a invatamintului si a unui nou statut al cadrului didactic sint aproape incheiate. Surprinzator, in ciuda disputelor si tensiunilor de peste vara, dintre ministru si cadrele didactice, luni, cei doi parteneri de dialog au ajuns la un consens. Mai sint ceva nemultumiri legate de invatamintul superior dar, in mare, lucrurile sint clare. Mai mult, pe linga o serie de facilitati ce vor fi acordate tuturor salariatilor din sistem, cadre didactice sau personal nedidactic, Ministerul Educatiei s-a angajat si ca va investi serios in infrastructura educationala.
Asa ca, desi nu e bine sa spui "hop" pina nu sari groapa, ne putem face sperante ca, macar de data aceasta, anul scolar va debuta cu dreptul. Adica, va incepe pe 15 septembrie, de-adevaratelea. Nu cu greve, miscari de protest, amenintari asa cum s-a intimplat in urma cu un an, doi, trei, Dumnezeu mai stie citi. Oare sa fi micsorat sindicatele pretentiile, sau actuala conducere a ministerului a inteles, in sfirsit, ca invatamintul romanesc a ajuns la limita?
Sa fie, oare, tinarul ministru Cristian Adomnitei mai intelept decit mult mai in virsta predecesorii sai? Ca daca ar fi asa, zau ca l-am ierta chiar si pentru gafa memorabila de la Braila, aceea cu cele 15 stele de pe steagul Uniunii Europene! Oare chiar sa se fi inteles, in sfirsit, ca la citi bani din buget se toaca fara discernamint, un leut - doi in plus pentru bunastarea dascalilor si confortul copiilor nostri chiar nu e un capat de tara? Ar fi bine sa fie asa. Ca, la urma urmei, nu e un capat de tara nici ce au cerut dascalii: anual, 6 calatorii gratuite; prime de instalare; indemnizatie de pensie; ajutor la nasterea unui copil; prima de vacanta; bani pentru cumpararea de carti de specialitate si imbracaminte; gratuitate la vizitarea muzeelor, caselor memoriale, obiectivelor istorice etc. si o reducere de 50% pentru accesul la concerte, teatru sau opera. Nu stie nimeni, deocamdata, ce efort bugetar ar insemna acordarea acestor drepturi, dar atita vreme cit sint si alte categorii profesionale care beneficiaza de diverse facilitati si s-au gasit solutii, intr-un fel sau altul, problema s-ar putea rezolva si pentru ei.
Concluzia, cel putin la acest moment, este ca si sindicatele si conducerea ministerului doresc gasirea unor solutii pentru salvarea sistemului educational romanesc. Iar noi speram ca odata rezolvate problemele, dascalii vor termina cu tinguiala si cu tirguiala, si se vor apuca serios de treaba. Poate, astfel, in sfirsit, vom putea vorbi de un invatamint performant si modern. Copiii nostri trebuie sa mearga din placere la scoala. Copiii nostri trebuie sa aiba respect pentru dascal, dragoste pentru carte si sa inteleaga adevaratele valori. Altfel, singurul rezultat in urma atitor ani de scoala va fi doar o pata de cerneala pe o diploma de care nu ii va lega nimic.