Skip to main content

O pata de cerneala

De ani buni, invatamintul romanesc trece dintr-o criza in alta. Conceptul educational a cazut in derizoriu, prestanta dascalilor, respectul, ideea de competitie si performanta au avut de suferit. Se vorbeste mai mult despre nenorocirile ce se petrec in scoli, despre profesorii care nu fac cinste meseriei, de boicotarea sau inghetul anului scolar, despre copiii care in prima zi de scoala gasesc portile inchise, despre mizerie, lipsa de siguranta sau confort din aceste unitati. Sistemul de invatamint se afla, o spun multi, in pragul colapsului. In asemenea imprejurari, rezultatele meritorii, succesele, medaliile sau premiile palesc. Motivul? De 17 ani se fac experimente, fiecare Guvern a venit cu ceva nou, iar rezultatul s-a vazut: un sistem educational bulversat, sarac, cu performante notabile din ce in ce mai rare, in care oamenii de calitate sint din ce in ce mai putini. Iar toate acestea se rasfring, in primul rind, asupra copiilor nostri. De ani de zile, intre Minister si sindicate se duce o lupta surda, in care reprosurile principale se refera la subfinantare. De ani de zile pentru invatamint lozinca este: "Nu sint bani". Ei bine, anul acesta, se pune la cale un alt experiment, despre care multi, inclusiv sindicatele, spun ca va fi un succes. Vom trai si vom vedea.
Reprezentantii Ministerului Educatiei si cei ai sindicatelor din domeniu au anuntat, in urma cu 2 zile, ca negocierile privind proiectul unei noi legi a invatamintului si a unui nou statut al cadrului didactic sint aproape incheiate. Surprinzator, in ciuda disputelor si tensiunilor de peste vara, dintre ministru si cadrele didactice, luni, cei doi parteneri de dialog au ajuns la un consens. Mai sint ceva nemultumiri legate de invatamintul superior dar, in mare, lucrurile sint clare. Mai mult, pe linga o serie de facilitati ce vor fi acordate tuturor salariatilor din sistem, cadre didactice sau personal nedidactic, Ministerul Educatiei s-a angajat si ca va investi serios in infrastructura educationala.
Asa ca, desi nu e bine sa spui "hop" pina nu sari groapa, ne putem face sperante ca, macar de data aceasta, anul scolar va debuta cu dreptul. Adica, va incepe pe 15 septembrie, de-adevaratelea. Nu cu greve, miscari de protest, amenintari asa cum s-a intimplat in urma cu un an, doi, trei, Dumnezeu mai stie citi. Oare sa fi micsorat sindicatele pretentiile, sau actuala conducere a ministerului a inteles, in sfirsit, ca invatamintul romanesc a ajuns la limita?
Sa fie, oare, tinarul ministru Cristian Adomnitei mai intelept decit mult mai in virsta predecesorii sai? Ca daca ar fi asa, zau ca l-am ierta chiar si pentru gafa memorabila de la Braila, aceea cu cele 15 stele de pe steagul Uniunii Europene! Oare chiar sa se fi inteles, in sfirsit, ca la citi bani din buget se toaca fara discernamint, un leut - doi in plus pentru bunastarea dascalilor si confortul copiilor nostri chiar nu e un capat de tara? Ar fi bine sa fie asa. Ca, la urma urmei, nu e un capat de tara nici ce au cerut dascalii: anual, 6 calatorii gratuite; prime de instalare; indemnizatie de pensie; ajutor la nasterea unui copil; prima de vacanta; bani pentru cumpararea de carti de specialitate si imbracaminte; gratuitate la vizitarea muzeelor, caselor memoriale, obiectivelor istorice etc. si o reducere de 50% pentru accesul la concerte, teatru sau opera. Nu stie nimeni, deocamdata, ce efort bugetar ar insemna acordarea acestor drepturi, dar atita vreme cit sint si alte categorii profesionale care beneficiaza de diverse facilitati si s-au gasit solutii, intr-un fel sau altul, problema s-ar putea rezolva si pentru ei.
Concluzia, cel putin la acest moment, este ca si sindicatele si conducerea ministerului doresc gasirea unor solutii pentru salvarea sistemului educational romanesc. Iar noi speram ca odata rezolvate problemele, dascalii vor termina cu tinguiala si cu tirguiala, si se vor apuca serios de treaba. Poate, astfel, in sfirsit, vom putea vorbi de un invatamint performant si modern. Copiii nostri trebuie sa mearga din placere la scoala. Copiii nostri trebuie sa aiba respect pentru dascal, dragoste pentru carte si sa inteleaga adevaratele valori. Altfel, singurul rezultat in urma atitor ani de scoala va fi doar o pata de cerneala pe o diploma de care nu ii va lega nimic.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

winmediaLeaderboard

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu