Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

O noua generatie de proiecte europene in domeniul educatiei si formarii profesionale

Incepind cu 1 ianuarie, Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP), cunoscuta in mediul scolar drept Agentia Socrates, lanseaza o noua runda de proiecte de cooperare internationala. Aceasta se va numi LLL (Long Life Learning) si se va desfasura in perioada 2007-2013. Dupa cum a explicat inspectorul responsabil cu programele de cooperare transnationala, Madalina Vlad, obiectivul principal al noului program este promovarea invatarii de-a lungul intregii vieti, ce va contribui la indeplinirea obiectivului strategic stabilit de Uniunea Europena pina in anul 2010, si anume "Uniunea Europeana sa devina cea mai competitiva si cea mai dinamica economie bazata pe cunoastere din lume, capabila sa asigure o crestere economica sustinuta, cu noi locuri de munca mai bune si cu cea mai mare coeziune sociala".
Ca structura, programul LLL va ramine acelasi, adica se vor continua actiunile Comenius, adresate cu precadere invatamintului preuniversitar, Erasmus, destinate cooperarii europene in domeniul invatamintului superior, Grundtvig, adresat persoanelor adulte, cu virsta de peste 16 ani, in masura in care aceastea nu se mai afla in sistemul formal de educatie, precum si Leonardo da Vinci, care urmareste cresterea calitatii, a caracterului inovator si a dimensiunii europene in sistemele si practicile de formare profesionala.
Potrivit informatiilor oferite de inspectorul de specialitate, in program au intervenit si o serie de noutati. In primul rind este vorba de participarea, pe linga statele membre si cele candidate la integrare in UE, si a Elvetei, a tarilor EFTA - Norvegia, Islanda, Liechtenstein - precum si a tarilor din vestul Balcanilor: Serbia, Muntenegru, Croatia, Albania, Macedonia si Bosnia-Hertegovina.
De asemenea, din anul urmator se prevede o simplificare a modalitatilor de accesare a fondurilor europene si de intocmire a documentelor. Tot de la anul, in cadrul actiunii Comenius, se va introduce si actiunea Comenius Regio, care presupune stabilirea de parteneriate intre organizatii responsabile cu diferite aspecte ale educatiei in scopul intaririi cooperarii regionale, pe anumite domenii. "Scolile pot contacta parteneri in aceleasi conditii ca si pina acum, pentru dezvoltarea relatiilor de parteneriat, iar informatii suplimentare, precum si datele limita de depunere a aplicatiilor vor fi comunicate, in curind, pe site-ul ANPCDEFP: www.socrates.ro", a precizat insp. Madalina Vlad.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii