Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

O noua boala pune in pericol efectivele de pasari

In contextul cresterii alarmante in tara a numarului de focare de pseudopesta aviara, Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila a transmis, ieri, un comunicat de presa prin care face apel la populatia detinatoare de pasari sa accepte vaccinarea acestora impotriva bolii. Cunoscuta si sub denumirea de "Boala de Newcastle", aceasta maladie, catalogata drept cea mai contagioasa boala a pasarilor, este produsa de un virus si se aseamana foarte mult cu gripa aviara. Pseudopesta nu afecteaza insa palmipedele (ratele, gastele), ci doar gainile, curcile, fazanii, bibilicile, porumbeii, potirnichile si prepelitele. Semnele clinice specifice sint febra, refuzul hranei, sete In exces, accelerarea respiratiei si cianoza crestei si a barbitelor. Spre deosebire de gripa aviara pentru care nu exista nici remediu nici tratament profilactic, pseudopesta poate fi prevenita prin vaccinarea de trei ori pe an - februarie - martie, iunie - iulie, noiembrie - decembrie. De aceea boala nu evolueaza in marile exploatatii de pasari, unde vaccinarea antipseudopestoasa se efectueaza corect. In gospodarii, In cazul In care pasarile nu sint vaccinate, boala difuzeaza rapid si poate conduce la moartea intregului efectiv. "Trebuie mentionat ca nici in cazul acestei boli nu exista tratament, combaterea ei se realizeaza prin uciderea si distrugerea Intregului efectiv de pasari din gospodaria contaminata, dezinfectii, dezinsectii si deratizari, precum si prin vaccinarea pasarilor sanatoase din zona de protectie. Desi cazuri razlete am avut si noi, in gospodarii in care s-a refuzat vaccinarea, in judet nu exista acum nici un focar inregistrat de pseudopesta. In tara situatia insa nu este linistitoare", a precizat Liliana Stefanu, director executiv al DSVSA Braila.
In judetul Braila, urmatoarea campanie de vaccinare Impotriva acestei boli va debuta In luna februarie si se va Incheia la sfirsitul lunii martie.
Vaccinarea antipseudopestoasa a efectivelor de pasari este o actiune sanitara veterinara obligatorie, iar refuzul proprietarilor de a permite vaccinarea se sanctioneaza, conform legii, cu amenzi cuprinse Intre 400 si 800 RON (4 - 8 milioane de lei vechi).
Autoritatea Nationala suporta contravaloarea vaccinului pentru pasarile proprietatea persoanelor fizice, destinate consumului familial, iar manopera este suportata de catre proprietari.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii