Primăria Brăila reia campaniile de sterilizare, microcipare şi înregistrare a câinilor cu stăpân de pe raza municipiului, pe care o desfăşoară în colaborare cu asociaţia "Dog Rescue Romanian" din Bucureşti. Pe parcursul anului trecut au avut loc mai multe acţiuni de acest gen, în timpul cărora au fost sterilizaţi şi înregistraţi circa 600 de câini.
Campania se adresează proprietarilor şi iubitorilor de câini de rasă comună, dar şi persoanelor care doresc să preia de pe stradă câini pe care să-i adopte în timpul evenimentului. Câinii de rasă comună aduşi de iubitorii de animale sunt sterilizaţi şi identificaţi printr-un crotal distinct al asociaţiei "Dog Rescue Romanian".
"Asociaţia susţine sterilizarea câinilor de rasă comună din municipiul Brăila ca metodă de reducere a numărului de exemplare abandonate pe străzi. Câinii sterilizaţi în campanie şi aflaţi în evidenţele asociaţiei pot fi ridicaţi de pe domeniul public şi cazaţi în adăposturi, în cazul în care apar sesizări privind agresivitatea acestora", spun organizatorii.
Actuala campanie de sterilizare şi înregistrare a câinilor se derulează pe parcursul acestui sfârşit de săptămână. Cei care doresc să participe sunt aşteptaţi, sâmbătă şi duminică, între orele 9.00 şi 20.00, la punctul de sterilizare amenajat în incinta imobilului din strada Şcolilor, nr. 64. Echipa medicală este asigurată de asociaţia "Dog Rescue Romanian" şi este formată din medici de liberă practică, asistenţi şi tehnicieni.
Pentru înscriere, doritorii pot apela numărul de mobil 0756.044.400. Câinii nu trebuie hrăniţi cu cel puţin 12 ore înainte de intervenţia chirurgicală, iar cei care îi au în grijă trebuie să le asigure un spaţiu corespunzător pentru perioada post-operatorie.
Potrivit Legii 258/2013, nerespectarea obligativităţii microcipării şi sterilizării câinilor cu stăpân constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.000 şi 5.000 lei. Reamintim că medicii veterinari au dispoziţie să nu vaccineze antirabic câinii care nu sunt înregistraţi potrivit legii. Direcţia Sanitar Veterinară Brăila ne-a informat că, atât pe raza municipiului cât şi în mediul rural, foarte mulţi posesori de câini refuză înregistrarea şi crotalierea acestora, pe motiv că aceste operaţiuni costă prea mult. Sumele care trebuie plătite pentru înregistrarea fiecărui exemplar canin se ridică în jurul valorii de 50 lei.