O invazie puternica de lacuste | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

O invazie puternica de lacuste

Precipitatiile cazute zilele trecute, desi foarte mici cantitativ, intre 4 si
6 litri pe metrul patrat, au adus, totusi, o gura de oxigen culturilor semanate in toamna anului trecut. Bura de ploaie a revigorat plantele si a adus o raza de speranta producatorilor agricoli si specialistilor locali.
"Dupa controalele pe care le-am facut in teritoriu inainte de zapada, ne ingrozisem pur si simplu. Cel putin griul si orzul, pe anumite zone, incepusera sa se usuce. Dupa topirea zapezii am constatat ca plantele au reactionat imediat, au dat radacinute noi care s-au extins doar in portiunea in care a patruns apa, citiva centimetri in adincime. In plus, erau multe boabele neincoltite. Dupa zapada ele au germinat, iar acum, dupa ploaie, am fost din nou si am vazut ca au inceput sa rasara. Totusi, se vede clar, culturile sufera, frunzele sint galben - rosiatice, tocmai din cauza lipsei acute de precipitatii. Si trecerile bruste de la temperaturi ridicate la temperaturi scazute, pentru ca am avut si diferente semnificative intre zi si noapte, sau de la o zi la alta, au produs un stres", a precizat Violeta Popescu, director executiv adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila, sefa Unitatii Fitosanitare.

"Ne asteptam la o explozie de daunatori"

In opinia specialistilor fitosanitari, temperaturile ridicate si lipsa precipitatiilor vor avea repercusiuni pe tot parcursul anului, cu atit mai mult cu cit si vara se anunta fierbinte si secetoasa. "Ce este foarte ingrijorator, este ca temperaturile acestea ridicate din timpul iernii vor favoriza o explozie de daunatori. Ne asteptam la modificari esentiale in ciclul biologic al insectelor, la ceva surprize din partea bolilor. Nu stim exact ce surprize ni se rezerva pentru ca, de regula, in anii secetosi daunatorii isi fac de cap, bolile decimeaza in anii ploiosi. Totodata ne asteptam la generatii mai multe; anul trecut, de exemplu, doar pentru ca a fost toamna mai lunga si mai calda, in loc de 3 - 4 generatii de daunatori am ajuns la 7. De aceea, cred ca anul acesta va fi si mai cumplit. Vor depune pontele haotic, si chiar nu stiu cum vom putea controla aparitia larvelor. Nu stiu cum le vom putea supraveghea avind in vedere ca anul acesta nu va fi nimic in limitele normale", a mai spus Popescu.

Cimpurile arata ca la sfirsitul lunii martie

Totusi, teama cea mai mare a fitosanitarilor este invazia de lacuste. Ei considera ca anul acesta sint intrunite toate conditiile meteo ce favorizeaza aparitia si dezvoltarea acestei insecte, respectiv temperatura ridicata asociata cu lipsa acuta apa. "Judetul Braila a mai trecut prin asa ceva in 1993, cind am avut cea mai acuta invazie de lacuste si a fost cumplit. Focarul cel mai puternic a fost pe zona Bordei Verde, s-a mutat apoi pe Insuratei, Stancuta si in orazaria de la Latinu. Rezerva se distuge in iernile geroase, ori la temperaturile pe care le-am avut iarna aceasta... Acum, nici nu stiu ce sa spun, daca ar veni gerul, am scapa de lacuste, dar s-ar distruge culturile pentru ca ele au pornit in vegetatie. Asa ca, din doua rele, nu stiu pe care sa o alegem", a explicat sefa Unitatii Fitosanitare.
Cel putin din acest punct de vedere, specialistii din agricultura sint unanim de acord. Desi este clar, iarna nefireasca din 2007 va insemna probleme serioase pentru sanatatea plantelor, un ger care ar reduce rezerva de boli si daunatori, ar avea efecte adverse iremediabile. "E ingrijorator cit de mult s-au umflat mugurii pomilor, iar o iesire in cimp v-ar arata ca temerile noastre sint intemeiate. Cimpul, culturile, pomii, vita au intrat deja in vegetatie si arata acum cum aratau altadata la sfirsitul lui martie. Eu de peste 30 de ani lucrez in agricultura, dar asa iarna nu am mai intilnit. Au mai fost ierni blinde, au mai fost ierni fara zapada, dar asa an cald si secetos nu am mai avut" este convinsa Popescu.

Nici plosnita cerealelor nu ne va da pace

Si, ca si cum nu ar fi fost suficient, specialistii se asteapta si la un atac masiv de plosnita cerealelor. "Plosnita este un daunator care actioneaza cu o anumita periodicitate si, in afara faptului ca are conditii favorabile sa se dezvolte din cauza vremii, anul acesta sintem si undeva spre maxim pe curba de evolutie. Daca mai adaugam si vigurozitatea scazuta a plantelor din cauza secetei e clar de ce ne asteptam si la un atac masiv".
Fitosanitarii spera insa ca ministrul Agriculturii va intelege importanta aplicarii tratamentelor (mai ales ca plosnita are influente negative si asupra calitatii boabelor de griu) si va aloca fonduri pentru combaterea ei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro