• la iniţiativa viceprimarului Doiniţa Ciocan, consilierii locali au adoptat o hotărâre referitoare la colaborarea dintre Primărie şi un consorţiu de firme care intenţionează să amplaseze pe raza municipiului cinci puncte de colectare a deşeurilor reciclabile • Primăria va pune la dispoziţie cinci locuri de pe domeniul public, iar firmele respective se obligă să le acorde diverse stimulente, inclusiv băneşti, cetăţenilor care aduc deşeuri reciclabile • este vorba despre ambalaje de plastic, aparatură electronică veche, baterii etc • prin acestă activitate, Primăria speră să crească cu cel puţin 1% cantitatea de deşeuri colectată selectiv în vederea reciclării • liberalii s-au abţinut la vot, având dubii asupra felului cum un consorţiu de firme private este acceptat să deruleze activităţi de colectare deşeuri pe raza municipiului, fără o licitaţie prealabilă, în contextul în care Brăila are trei operatori de salubritate obligaţi prin contract să facă o colectare selectivă a deşeurilor
În contextul în care toate încercările de până acum de a implementa colectarea selectivă a deşeurilor pe raza municipiului Brăila s-au dovedit a fi sortite eşecului, Primăria va încerca o altă abordare a problemei. Astfel, cetăţenii vor putea preda contracost ambalaje din plastic, deşeuri de echipamente electronice şi electrocasnice şi alte materiale reciclabile. Sistemul funcţionează deja într-un centru de colectare amplasat în zona Promenada Mall din Vărsătura, iar autorităţile brăilene şi-au dat acceptul ca pe domeniul public de pe raza municipiului să fie amplasate cinci astfel de centre de către un consorţiu de firme. Consorţiul respectiv este format din firmele Total Waste Management, Greentech, Next Eco Reciclyng, Grenweee Internaţional şi Romcarbon, cu sediul în Buzău, la care se adaugă Greenglass Recycling, înregistrată în Ilfov. Toate acestea au propus Primăriei Brăila o colaborare în domeniul colectării selective a deşeurilor, iar Primăria a răspuns afirmativ. Astfel, în ultima şedinţă a Consiliului Local Municipal a fost aprobat un proiect iniţiat de viceprimarul Doiniţa Ciocan referitor la amplasarea pe raza municipiului a cinci staţii de colectare selectivă, de tip Sigurec City, în genul celei existente la Promenada Mall. Potrivit proiectului, amplasamentele vor avea o suprafaţă de aproximativ 6 m x 3 m, deci 18 metri pătraţi, şi vor fi situate doar pe terenuri care aparţin municipalităţii şi se vor alege dintre următoarele locaţii preselectate: Hipodrom - Şcoala Mihai Eminescu, Radu Negru - Sebeşului colţ cu Bărăganului, “Caporal Muşat”, Obor - Complex Dinamo, Piaţa Săracă, Vidin - Stadion.
Acordul se încheie pe o perioadă de 5 ani, începând cu data semnării, şi poate fi prelungit printr-un act adiţional semnat de ambele părţi. De asemenea, acesta poate înceta oricând prin acordul părţilor, sau prin denunţare unilaterală, cu un termen de preaviz de minim 90 de zile.
Primăria şi-a luat angajamentul că va pune la dispoziţie suprafeţele necesare în zonele de amplasament ale containerelor agreate de comun acord cu consorţiul de firme, acest lucru incluzând şi toată documentaţia de care firmele vor avea nevoie, avize etc. De asemenea, va fi de acord să renegocieze eventuale alte locaţii, dacă partenerii vor simţi nevoia să îşi mute cele 5 puncte de colectare selectivă a deşeurilor reciclabile sau să suplimenteze numărul acestora.
De cealaltă parte, consorţiul de firme, prin Total Waste Management, s-a angajat că va finanţa costurile infrastructurii de colectare pentru cele 5 sisteme, că le vor păstra în proprietate şi folosinţă pe toată durata acordului, că va suporta costurile de operare, că va asigura racordarea sistemelor de infrastructură la o sursă de energie electrică în baza autorizaţiilor obţinute şi că va plăti pentru consumul de energie electrică, dar şi pentru costurile de întreţinere. Foarte important, firmele partenere s-au angajat să ofere diverse stimulente populaţiei pentru a încuraja activitatea de colectare selectivă a deşeurilor. De asemenea, trebuie să înştiinţeze lunar autorităţile brăilene în privinţa progreselor făcute.
Potrivit Primăriei, prin implementarea acestei colaborări, va creşte cu cel puţin 1% cantitatea de deşeuri reciclabile colectată selectiv pe raza municipiului Brăila, fapt ce va contribui la respectarea obligaţiilor de mediu asumate de comunitatea locală.
Liberalilor nu le miroase a bine această afacere
Proiectul iniţiat de viceprimarul Doiniţa Ciocan a fost adoptat în Consiliul Local Municipal cu 20 voturi “pentru” şi 7 abţineri din partea consilierilor PNL. Liberalii şi-au motivat poziţia prin faptul că cele trei firme care derulează în prezent activităţi de salubritate pe raza municipiului Brăila - Eco, RER şi Braicata - şi-au asumat prin contract că vor face o colectare selectivă a deşeurilor, iar implicarea unor alte firme în această activitate, fără organizarea unei licitaţii, nu este tocmai în regulă.
“Noi ne vom abţine de la acest proiect de hotărâre şi vom face amendamente în sensul în care trebuie stabilită o listă cu criterii pentru selecţia unor astfel de firme, trebuie stabilit un caiet de sarcini pentru selectarea unor astfel de firme, trebuie stabilită o procedură de selecţie a firmelor şi trebuie un acord de la toţi cei care sunt astăzi implicaţi în contractul de salubrizare cu privire la renunţarea unora la o parte din contract şi convenirea altora la altă parte din contract”, a explicat preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, într-o conferinţă de presă organizată înainte de şedinţa CLM.
Evident, poziţia liberalilor a provocat o reacţie destul de acidă din partea primarului Marian Dragomir: “Cele trei societăţi de salubrizare au posibilitatea legală şi obligaţia de a face colectare selectivă. Pentru modul în care o fac sau nu, au penalizare la factura fiecărei luni. Pentru a face cât mai mulţi paşi în acest sens, venim cu acest proiect de hotărâre de CLM. Dacă nu îl votaţi putem trage concluzia că vă opuneţi colectării selective. Nu trebuie să privim în mod negativ faptul că unii dintre cetăţenii Municipiului Brăila, ca peste tot în ţară, vor primi şi bani, atunci când se vor duce să predea sticlele, plasticul şi alte deşeuri pe care dânşii le au”.
În momentul de faţă, deşi au trecut deja câteva săptămâni de când a fost aprobat proiectul în CLM, mai e cale lungă până când în municipiu or să apară efectiv punctele de colectare selectivă unde brăilenii vor putea preda contracost materialele reciclabile. Primarul Marian Dragomir ne-a declarat, ieri, că un termen realist pentru intrarea în funcţiune a sistemului ar fi sfârşitul verii - începutul toamnei. Asta deoarece este nevoie de o mulţime de avize şi autorizaţii pentru ca punctele de colectare să poată fi amplasate în locurile puse la dispoziţie de municipalitate.