O fundaţie din Bucureşti a capturat circa 100 de câini din Staţiunea Lacu Sărat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

O fundaţie din Bucureşti a capturat circa 100 de câini din Staţiunea Lacu Sărat

• operaţiunea s-a desfăşurat ieri, iar patrupedele prinse vor fi cazate, în următoarele 21 de zile, într-un adăpost privat de pe raza municipiului Galaţi • câinii care nu vor fi adoptaţi în perioada legală vor fi eutanasiaţi • în staţiune au mai rămas câteva sute de câini ce urmează să fie capturaţi în cadrul unor acţiuni viitoare

 

Primăria Chiscani a început, de ieri, operaţiunile de capturare a câinilor maidanezi de pe raza Staţiunii Lacu Sărat. Acţiunea a fost efectuată de Fundaţia “Aspa Ivets” din Bucureşti, care se ocupă atât de prinderea patrupedelor cât şi de transportul acestora către un adăpost privat de pe raza municipiului Galaţi. Medicul veterinar Valentin Istrate, cel care a coordonat activitatea, ne-a spus că, pe parcursul întregii zile, şi-a propus să captureze circa 100 de câini, din cei peste 500, cât aproximează că s-ar afla pe raza staţiunii. “Pentru astăzi, vrem, şi sigur vom reuşi, să prindem 100 de exemplare pe care să le transportăm imediat la un adăpost din Galaţi. Acolo vor sta perioada legală de 21 de zile în care pot fi adoptaţi. Pentru cei neadoptaţi în aceste 21 de zile, vom întreba Primăria, la momentul respectiv, cum procedăm mai departe: plăteşte pentru găzduirea lor în continuare în adăpost sau îi eutanasiem. Ulterior, dacă vom primi o solicitare în acest sens de la Primăria Chiscani, vom mai organiza o operaţiune de capturare în staţiune, pentru că sunt foarte mulţi câini aici, e o adevărată crescătorie”, ne-a spus veterinarul Valentin Istrate. Acesta a ţinut să precizeze că pentru patrupedele luate din staţiunea Lacu Sărat vor fi respectate cu stricteţe prevederile legale şi că în niciun caz nu vor ajunge să fie traficate în străinătate unde, sub paravanul unor pretinse adopţii, să sfârşească în condiţii suspecte, ca materie primă pentru industria cosmetică sau industria pielăriei. 

La operaţiunile de capturare de ieri au fost folosite seringi tranchilizante şi alte metode specifice, iar câinii au fost îmbarcaţi în două dube dotate cu cuşti speciale din grilaj metalic. Au fost situaţii în care unii agenţi economici din staţiune sau chiar turişti au insistat să nu fie luaţi anumiţi câini despre care susţineau că sunt “ai lor”. În aceste cazuri, reprezentanţii Fundaţiei “Aspa Ivets” ne-au spus că atât timp cât câinii nu sunt microcipaţi şi nu au acte de identitate, nu se poate considera că aparţin cuiva. “Am informat persoanele respective că dacă vor să păstreze acei câini despre care susţineau că le aparţin, noi putem să facem imediat, la faţa locului, procedurile necesare. Adică să îi microcipăm, să îi înscriem în Registrul Naţional al Câinilor cu Stăpân, astfel încât animalul să intre legal în responsabilitatea celui care l-a adoptat. Când au auzit acest lucru, aşa-zişii stăpâni ai câinilor au zis că nu le mai trebuie şi că putem să îi luăm de acolo”, ne-a informat o reprezentantă a Fundaţiei “Aspa Ivets”.

Costurile operaţiunii de capturare şi transport a patrupedelor au fost acoperite parţial de Primăria Chiscani, în cadrul unui contract despre care cele două părţi ne-au spus că este confidenţial.

Întrebat de reporterul nostru dacă, după cele 21 de zile va alege să plătească în continuare pentru cazarea câinilor în adăpostul din Galaţi sau va alege varianta eutanasierii, primarul Chiscaniului, Costică Cojea, ne-a spus că Primăria nu are fonduri pentru întreţinerea câinilor respectivi şi că pentru exemplarele care nu vor fi adoptate în perioada de 21 de zile se va alege varianta legală a eutanasierii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro