O firma capusa a pus sechestru pe o parte din "Laminorul" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

O firma capusa a pus sechestru pe o parte din "Laminorul"

Un litigiu comercial intre o firma din grupul "Tubman International Ltd" si SC "Laminorul" SA vine sa tulbure apele privatizarii unitatii brailene. Recent, societatea "Laminorul" s-a trezit cu portarei la usa care au instituit sechestru asupra un activ in contul unei datorii comerciale mai vechi. Situatia este cu atit mai delicata cu cit, la acest moment, sint in derulare negocierile privind privatizarea "Laminorul", iar solutionarea acestui litigiu are implicatii directe asupra patrimoniului unitatii brailene in sensul ca ar diminua valoarea activelor unitatii brailene prin executarea bunului sechestrat.
Important de mentionat este ca justitiabilul care a apelat la serviciile executorului judecatoresc este societatea "Intermetal Com" la care firma "Tenaris" Italia este asociat principal, aceasta din urma detinind, pina anul trecut, indirect, prin "Tubman International", si pachetul majoritar de actiuni la SC "Laminorul" SA Braila. De altfel, "Intermetal" nu este la prima incercare de recuperare a acestei datorii, in urma cu citeva luni instituind poprire asupra conturilor unitatii brailene.
Cu privire la aceasta situatie, reprezentantii "Tenaris" au explicat ca de fapt, se incearca o curatenie generala in paienjenisul de firme tesut de "Tubman International" pe vremea cind friiele erau in mina controversatului om de afaceri David Gray, cu scopul capusarii companiilor productive din portofoliu, inclusiv SC "Laminorul" SA Braila. ""Intermetal Com" face parte din aceasta categorie de firme capusa in cazul carora noi am demarat procedurile de lichidare. Realizarea acestui obiectiv a impus si lamurirea situatiei privind capitolul creante, iar firma braileana inregistreaza o datorie catre "Intermetal Com" de circa un milion de dolari. Acest litigiu comercial a ajuns spre solutionare in instanta, iar instituirea sechestrului asupra activului Gospodaria de apa, inclusiv terenul aferent, este efectul aplicarii hotaririi judecatoresti favorabila firmei din Bucuresti", au precizat sursele citate. Interesant de adaugat este ca, dupa cum au precizat surse informate din cadrul AVAS valoarea activului sub sechestru nu acopera nici macar jumatate din creanta pe care "Intermetal Com" incearca sa o recupereze.

"Potentialul investitor a fost informat cu privire la sechestru si asteptam reactia acestuia"

Pozitia oficiala a AVAS in ceea ce priveste acest litigiu comercial este impartiala: "Este vorba despre incercarea unui creditor comercial de a recupera o creanta de la SC "Laminorul" SA Braila. Potentialul investitor cu care se negociaza la acest moment conditiile incheierii contractului de privatizare a fost informat cu privire la cele intimplate si asteptam reactia acestuia", ni s-a comunicat prin Departamentul Comunicare din cadrul AVAS. Dincolo de aceasta declaratie oficiala, surse din cadrul institutiei au explicat ca se incearca aminarea executarii bunului sub sechestru astfel incit aceasta problema sa constituie un litigiu comercial intre doua firme cu capital privat. Nu este lipsit de importanta faptul ca potentialul investitor, compania "Danscan Steel" Danemarca, a acceptat conditii costisitoare impuse de catre AVAS pentru a negocia privatizarea "Laminorul", asa cum este cazul obligativitatii returnarii ajutorului de stat ilegal in valoare de circa 3 milioane USD acordat anul trecut societatii brailene, lucruri care spun foarte mult despre interesul firmei daneze fata de societatea "Laminorul".
Reporterii "Obiectiv" au incercat sa ia legatura cu reprezentantii conducerii SC "Laminorul" pentru a obtine un punct de vedere insa directorul general al societatii, Virgil Sinca, a refuzat categoric dialogul.
In alta ordine de idei, in cursul zilei de ieri AVAS a anuntat ca a cerut "Danscan Steel" completarea documentatiei de participare considerata a fi incompleta de catre membrii comisiei de negociere.
Reamintim ca, in luna noiembrie 2004, compania italiana "Tenaris" a renuntat la pachetul de actiuni detinute la SC "Laminorul", cedindu-l AVAS. Asta in contextul in care intre AVAS si "Tubman International" - fostul actionar majoritar al "Laminorul", care a vindut tot in 2004 pachetul majoritar companiei italiene - exista un litigiu comercial, actiune in instanta initiata de statul roman, care viza rezilierea contractului de privatizare a "Laminorul". In aceste conditii, din noiembrie 2004 "Laminorul" a redevenit "problema" statului care a incercat in repetate rinduri sa scape de aceasta unitate din portofoliu prin privatizarea acesteia. Decizia cedarii pachetului de actiuni catre AVAS a fost luata de catre "Tenaris" dupa o analiza a situatiei economico-financiare a "Laminorul" care a demonstrat ca afacerea nu prezinta interes pentru compania italiana si a preferat sa predea cheile statului. Asta dupa ce, in prealabil, italienii au pus ordine in conturile de bilant ale unitatii brailene si au achitat aproape jumatate din datoriile societatii, adica circa 4 milioane de dolari.

In caseta

Cine este "Intermetal Com"?

Aceasta societate a fost infiintata in anul 1998 de catre "Tubman International" LTD, la aproape un an de la achizitia de catre aceasta din urma a pachetului majoritar de actiuni la SC "Laminorul". In 2004 prin cumpararea grupului "Tubman International Ltd" de catre compania "Tenaris" aceasta din urma a preluat pachetele de actiuni si partile sociale detinute de "Tubman" la mai multe societati romanesti inclusiv SC "Laminorul", precum si la firmele subsidiare, asa cum este cazul "Intermetal Com" SRL. Dupa cum au explicat reprezentantii "Tenaris", aceasta firma a capusat "Laminorul" prin comisionarea intermedierilor de contracte vizind comenzi de productie. Potrivit Oficiului National Registrul Comertului, in prezent, acest SRL cu un capital social subscris varsat de 4 milioane lei, are doi asociati persoane juridice: "Tenaris Global Services Panama" SA cu 4 parti sociale si o contributie de 80% la profit sau pierdere si "Tenaris Global Services BVI Limited" cu o participare de 20%. In 2004, societatea, avind un numar mediu de 13 salariati, a raportat o cifra de afaceri de 382,5 miliarde lei vechi, venituri totale de 431,8 miliarde lei si cheltuieli 450,6 miliarde lei, de unde a rezultat o pierdere de 32,14 miliarde lei. Important de mentionat este ca in acelasi an unitatea avea datorii totale 124,5 miliarde lei si creante in valoare de 47,7 miliarde lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro