Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

O familie si-a gasit adapost in curtea unei biserici

De mai bine de 5 luni, doi braileni dorm sub cerul liber, la mila Domnului, in curtea unei biserici din oras. Violeta Strechi, in virsta de 31 de ani, si concubinul ei, Ion Petru, se confrunta zi de zi cu aceleasi probleme: nu detin acte de identitate, nu au un acoperis deasupra capului, maninca din mila altora si nu au niciun fel de sursa de subzistenta. Au gasit intelegere si sprijin la biserica "Sfintul Spiridon", in curtea careia chiar "locuiesc". Cei doi dorm intr-un pat improvizat, iar atunci cind ploua se adapostesc in toaleta. Viata nu a fost tocmai blinda cu Violeta si cu Ion. Femeia nu stie sa scrie si sa citeasca - a mers la scoala numai pina in clasa a treia. Barbatul nu a avut parte nici macar de atit. Violeta Strechi a incercat sa-si caute de lucru, iar atunci cind a gasit a fost respinsa pe motiv ca "nu-i buna de munca". Ion Petru a fost gropar. Un accident de masina l-a facut sa-si piarda cunostinta, iar de atunci, spune femeia, nu se mai poate intelege cu el. "A fost lovit de masina, am stat cu el in spital, de atunci nu ma mai inteleg cu el, vorbeste singur, pleaca fara sa spuna nimic", s-a plins Violeta. Pentru acesti oameni, necazurile se tin lant. Inainte de a ajunge sa locuiasca in curtea bisericii, au mai poposit pe bancile de pe Bulevardul Independentei si chiar in incinta Cimitirului "Sfinta Maria", unde se adaposteau intr-o camaruta.
Cei doi au avut si vremuri mai bune, dar viata lor pare guvernata de Legile lui Murphi si tot ce incepe bine, se termina prost: "Am stat la un om cu chirie, dar mi-a furat ce-am avut, mi-a luat pina si buletinul si apoi ne-a dat afara si-am ajuns aici", ne-a spus cu lacrimi in ochi femeia. "Nu am unde sa ma duc, e greu tare pentru noi, fara acte, fara bani! Aici, la biserica, am primit intelegere. Noroc cu parintele ca ne-a ajutat", a continuat femeia. Dar, cum o nenorocire nu vine niciodata singura, recent, cei doi au fost jefuiti chiar in curtea lacasului sfint. Citiva romi au dat buzna peste ei, i-au amenintat cu un cutit si le-au sustras banii pe care ii capatasera de pe la oamenii milosi si actele provizorii pe care le mai aveau. Barbatul detinea doar o adeverinta de identitate premergatoare cartii de identitate, insa in urma furtului a ramas si fara aceea.
"Vine iarna si mi-as fi dorit sa avem macar o cancelarie, mi-as fi facut mila si pomana deplina si i-as fi adapostit acolo. Traiesc din mila credinciosilor care au fost sensibilizati de noi, le dau de mincare, le dau un banut. Problema cea mai mare e cu actele: nu detin acte de identitate, iar fara acte nu pot cere nimic. Eu sint dispus sa alerg sa le scot actele de identitate. Pot sta aici, insa vine anotimpul friguros si nu stiu ce vor face", ne-a precizat parintele Rosu, slujitor la biserica Sf. Spiridon.

Doi copii au fost dati in plasament iar ceilalti trei au fost adoptati de alte familii din comunitate

Familia in cauza are 5 copii, care au fost monitorizati de reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Braila. Cu toate ca parintii si-ar fi dorit sa-i pastreze, lipsa banilor si a unei locuinte i-a impiedicat. "Doi dintre copiii Violetei Strechi sint in plasament: unul la un asistent maternal profesionist, iar altul la o matusa. Ceilalti trei copii au fost adoptati. In ultimul timp chiar am incercat sa o gasim pe mama si nu am reusit. Acum, cu ajutorul ziarului “Obiectiv”, am aflat unde se afla Violeta Strechi si vom discuta cu ea, in legatura cu posibilitatea de a reintegra minorii in familie. Important este ca securitatea acestora sa nu fie pusa in pericol", ne-a declarat Simona Cimpoae, purtator de cuvint al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila. Problema este ca atit timp cit mama nu are serviciu, nu are nici o sansa sa primeasca o locuinta sociala din partea Directiei de Servicii Publice din subordinea Primariei Braila. Asadar, pina cind mama nu dovedeste ca se poate intretine si poate avea grija de o casa, nu are vreo sansa sa primeasca nici unul dintre cei 2 copii.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii