Mergi la conţinutul principal

O elevă din Brăila la Şcoala de Vară “Camp Kennedy”

• Monica Maria Moise, elevă în clasa a XI-a la Colegiul “Murgoci”, a participat la tabăra ce face parte din programul pentru Educaţie Civică, Participare Activă şi Leadership, derulat de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România • tânăra ne-a spus că şcoala de vară a făcut-o să realizeze importanţa pe care o are în societate

 

O elevă din Brăila a avut parte, în vara acestui an, de experienţa vieţii ei. Monica  Maria Moise, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, a participat, în luna iulie, la Bucureşti, la Şcoala de Vară pentru Educaţie Civică, Participare Activă şi Leadership “Camp Kennedy”, organizată de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România. Acest program îşi propune să ofere liceenilor din România, pasionaţi de implicare civică, oportunitatea de a învăţa cum funcţionează statul român, care este rolul cetăţeanului într-o societate democratică şi cum pot ei să se implice activ, aducând schimbări pozitive în comunităţile din care provin.

“Am aplicat în acest program pentru că sunt o persoană căreia îi place să cunoscă cât mai multe şi să comunice cu oameni. Sunt interesată de ceea ce se întâmplă în comunitatea brăileană şi naţională şi m-am bucurat să ştiu că există un astfel de proiect”, ne-a mărturisit aceasta.

Pe parcursul unei săptămâni, Monica şi ceilalţi participanţi la şcoala de vară au avut parte de activităţi diverse, de tip team building, dezbateri, workshopuri şi sesiuni de informare sau vizite în instituţii publice de interes pentru tematica programului. Tânăra ne-a spus că în această tabără a învăţat să lucreze în echipă, s-a dezvoltat ca persoană şi, cel mai important, a realizat importanţa pe care o are în societate.

“Pe mine tabara aceasta m-a schimbat. M-a făcut să îmi dau seama despre oportunităţile pe care noi, tinerii, le avem astăzi faţă de alte generaţii care nu aveau aceleaşi posibilităţi, iar aici mă refer la informaţie, la proiecte care se desfăşoară. În cadrul taberei eu am aflat lucrurile acestea şi m-au făcut să am cu totul altă perspectivă. De multe ori am auzit sintagma «schimbarea începe cu tine» dar nu i-am dat importanţă. Eu până acum credeam că degeaba încerc să fac lucrurile într-un fel dacă ceilalţi mă dezaprobă şi nu sunt de acord cu mine. Însă în tabără am învăţat că lucrul acesta nu este adevărat. Şi le recomand şi altora experienţa «Camp Kennedy»“, ne-a declarat Monica.

Iar pentru că Tabăra de Vară a fost una din care a învăţat foarte multe şi care a schimbat-o, tânăra le-a împărtăşit şi colegilor de la “Murgoci” din experienţa sa, în cadrul unui eveniment ce a avut loc în amfiteatrul liceului.

Tot în cadrul acelei întâlniri, tânăra le-a vorbit şi despre U-Report, un mecanism de consultare, susţinut de UNICEF, conceput pentru a încuraja copiii, adolescenţii şi tinerii să îşi spună opinia, a sprijini implicarea civică şi pentru a contribui la dezvoltarea unei comunităţi active. Prin U-Report se derulează periodic sondaje, iar adolescenţii şi tinerii îşi pot face auzită părerea despre subiecte şi probleme care îi preocupă. Mai mult, rezultatele sondajelor  contribuie apoi la identificarea provocărilor şi a problemelor cu care se confruntă copiii, tinerii şi comunităţile lor, dar şi a soluţiilor propuse de aceştia, fiind apoi trimise factorilor de decizie.

Monica Maria Moise şi-a luat primul “job” de voluntar în clasa a IX-a, la Clubul “Interact”. A continuat apoi cu tot felul de proiecte, de la campanii umanitare, la

“Let's do it, România!”. În prezent este membră a Forumului Tinerilor - Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro