O delegatie a cultivatorilor de soia modificata genetic s-a plins la Bruxelles | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

O delegatie a cultivatorilor de soia modificata genetic s-a plins la Bruxelles

O delegatie a cultivatorilor romani de soia modificata genetic s-a intilnit, saptamina trecuta, la Bruxelles, cu mai multi oficiali europeni, carora le-a solicitat sprijin in initierea unor negocieri privind continuarea cultivarii plantelor modificate genetic (PMG) in Romania. Initiativa formarii delegatiei si intreprinderii acestei actiuni apartine Asociatiei Producatorilor Agricoli APA Braila, care a realizat si forma incipienta a unui apel numit "Program de negociere privind necesitatea si conditiile de cultivare in Romania a plantelor modificate genetic". Delegatia a fost formata din prof.dr. Valeriu Tabara, fost ministru al Agriculturii, in prezent deputat PD; Adrian Radulescu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania - LAPAR; Lucian Buzdugan, reprezentantul APA Braila; si Liviu Precup, reprezentant APA Tulcea. Ei au sustinut cauza a circa 10.000 de cultivatori romani de soia PMG, pentru care decizia UE inseamna posibil faliment.

"Pentru oficialii europeni, noi, fermierii romani, nu existam"

Prezent, luni, la Braila, la seminarul cu tema "Fermier in Europa", Adrian Radulescu a povestit agricultorilor prezenti cum a decurs vizita la Bruxelles si concluziile intilnirilor. "Pentru oficialii europeni, noi, fermierii romani, nu existam. La Bruxelles existi numai daca ai reprezentanti puternici, capabili sa se “bata” pentru a-ti apara interesele. Iar noi nu avem asa ceva. Avem niste oameni care stiu doua, trei limbi straine, si atit. In rest, pentru ca postul este extrem de caldut si bine platit, unul nu ridica ochii, doar isi prezinta corect lectia dictata de seful din Romania, fie ca e ministru, fie ca e sef de partid. Si cum guvernantii sau politicienii nostri nici nu concep sa se impuna in fata oficialilor europeni sau sa le ceara ceva, va dati seama ca delegatia Romaniei la Comisia UE este una extrem de docila, aproape stearsa. Sa impuna un punct de vedere? Nici vorba, cel mai important este sa nu supere cumva pe cineva. Concluzia: misiunea noastra la Bruxelles este doar una de decor. Ce sa va mai spun, sint complet dezamagit! Mai ales ca acum stiu cu certitudine: UE nu ne-a solicitat in mod expres renuntarea definitiva la cultivarea de soia modificata genetic. A fost doar o simpla pozitie fata de intentiile de viitor", a povestit Radulescu.

Doar 2 comisari au spus NU soiei MG

Din discutiile purtate, Radulescu a aflat ca, de fapt, pentru interzicerea cultivarii PMG s-au pronuntat doar doi comisari europeni, cel mai infocat fiind cel al Greciei. Nici unul nu a tintit insa direct spre Romania. Dar, din pacate, a mai spus Radulescu, reprezentantii nostri "s-au simtit cu musca pe caciula" pentru ca Romania este tara europeana in care se cultiva cea mai mare suprafata de soia MG si, pentru a nu deranja, au "percutat imediat". "Nici macar nu s-au gindit ca pot negocia, sau ca pot cere o perioada de derogare pina cind noi vom fi pregatiti financiar sa renuntam la aceasta cultura, cea mai profitabila", a precizat liderul LAPAR.
Culmea insa, a mai spus Radulescu, este ca Ministerul roman al Agriculturii a inceput sa isi arate coltii exact intr-o perioada in care oficialii europeni au inceput sa nu mai opuna mare rezistenta in fata plantelor transgenice. "In Europa, oficialitatile incep sa cedeze in fata presiunii agricultorilor. In 2005, Portugalia si Franta a reluat, dupa o pauza de citiva ani, cultivarea de porumb modificat. Tot in 2005, Cehia a inceput sa cultive si ea porumb. Si tot porumb modificat se cultiva in Spania si Germania. De ce in Romania nu se poate?", a intrebat retoric reprezentantul LAPAR.

Avem nevoie de afilierea la o organizatie sindicala europeana

In urma discutiilor, recomandarea oficialilor europeni a fost extrem de simpla, respectiv ca, prin intermediul ambasadelor de la Bucuresti, fermierii sa discute direct cu cei doi comisari care sustin interzicerea cultivarii soiei MG. Totodata, oficialii au tinut sa precizeze ca nu s-ar fi ajuns aici daca fermierii romani, prin LAPAR, ar fi facut parte dintr-o organizatie sindicala europeana.
La Braila, Radulescu a explicat ca este perfect constient de lucrul acesta, dar ca va fi foarte greu sa il realizeze in conditiile in care, ca membru, cotizatia anuala este de 500.000 euro. El a precizat insa ca LAPAR a declansat o serie de demersuri cu conducerea COPA - COGECA, una din cele mai puternice organizatii sindicale europene din agricultura.

Caseta

Anul acesta, in judetul Braila, au fost cultivate 36.000 ha de soia "Roundup Ready", nesubventionata de stat, fata de 4.600 ha soia traditionala, care a beneficiat de o subventie de 500 RON/ha (5 milioane de lei vechi/ha). Si tot la nivel de judet, anul acesta au fost inregistrati 285 de cultivatori de soia PMG. In cazul in care demersurile liderilor fermierilor nu vor avea efectul scontat, de la 1 ianuarie 2007, soia modificata genetic va disparea definitiv din peisajul agricol al judetului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro