Mergi la conţinutul principal

O cincime dintre noii parlamentari din R. Moldova au cetăţenie română

Potrivit sursei, conform datelor alegerilor prezentate Curţii Constituţionale şi datelor privind viitorii deputaţi, 22 dintre cei 101 parlamentari aleşi la 5 aprilie, cărora Curtea Constituţională trebuie să le valideze mandatele după renumărarea voturilor, deţin şi cetăţenia unui alt stat.
"Ei deţin sau au depus dosarele pentru obţinerea celei de a doua cetăţenii. În toate cazurile este vorba de cetăţenia română. 22 dintre 41 de parlamentari din partea partidelor de opoziţie sunt sau vor să devină cetăţeni români", a declarat reprezentantul Curţii Constituţionale.
Parlamentul moldovean a iniţiat o lege prin care funcţionarii publici vor fi verificaţi de către Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), urmând să îşi declare, pe lângă starea civilă, afilierea politică şi venituri, cetăţenia pe care o au membrii familiei, inclusiv părinţii.
La vremea respectivă, deputaţii din opoziţie au protestat vehement împotriva adoptării legii, spunând că aceasta constituie o revenire la practicile totalitare din perioada stalinistă şi preia metodele KGB-ului sovietic.
CEDO a calificat legea care interzice persoanelor cu multiplă cetăţenie accesul la funcţii publice în Republica Moldova ca fiind una discriminatorie şi contrară Convenţiei pentru drepturile omului şi Convenţiei pentru cetăţenie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro