Mergi la conţinutul principal

O bijuterie arhitectonică străluceşte din nou în Centrul Vechi al Brăilei

• ajunsă în stadiul de ruină, Casa Popeea, monument istoric de prim rang, a trecut printr-o reabilitare ce s-a întins pe durata a 5 ani • rezultatul merită, însă, cu prisosinţă această aşteptare • lucrările au fost executate de “Tracon” SRL, firmă patronată de Mihai Manea, fost prefect al Brăilei la începutul anilor 2000 • “Tracon” anunţase că va deschide acolo un Boutique - Hotel, însă deocamdată nu s-a întâmplat acest lucru • şi alte clădiri deosebite din zona fostului cartier elen au fost renovate sau se află în plin proces de renovare

 

Renovarea a durat mai bine de cinci ani, însă rezultatul este unul spectaculos. Vorbim despre Casa Popeea, un monument istoric aflat în zona fostului cartier grecesc al oraşului, adică în vecinătatea Bisericii Greceşti, a Casei Manos, a fostului hotel Atena sau a şcolii Greceşti (acuala şcoală Nikos Kazantzakis). Reabilitarea acestui imobil a început încă din 2005, însă lucrările au luat o lungă pauză, din motive ce au ţinut de organizarea firmei “Tracon”, cea care este şi proprietarul clădirii. Şantierul propriu-zis a fost deschis abia în 2014, iar treaba a înaintat încet dar sigur, până în momentul de faţă, când este totul gata, atât la exterior cât şi la interior. De la bun început, firma “Tracon” şi-a anunţat intenţia de a deschide acolo un Boutique - Hotel, adică un mic hotel de lux capabil să le desluşească turiştilor care-i trec pragul o frântură din ceea ce era Brăila odată - oraşul cochet şi bogat rămas în legende. Deocamdată, acest lucru nu s-a întâmplat, iar clădirea poate fi admirată doar din exterior.

După cum v-am mai informat, Casa Popeea este monument istoric şi se numeşte aşa, cel mai probabil, după vreunul dintre membrii familiilor foştilor proprietari. Imobilul a fost construit în jurul anului 1900, iar din documentele de arhivă reiese că, în 1907, îi aparţinea unei anumite doamne Reisel Premitca, zisă Rosa. În 1923, după ce a a fost parţial distrusă de un incendiu, casa a fost cumpărată de comerciantul grec Dimitri A. Cosmetto. După ce a intrat în proprietatea construcţiei afectate de incendiu, acesta a decis să o facă mai frumoasă decât era înainte. Specialiştii spun că, odată reconstruită, casa a luat tot ce era mai frumos din arhitectura secolului XIX, într-un veritabil stil eclectic care a rămas un adevărat reper estetic pentru identitatea comunitară a Brăilei.

În 1925, comercianul Dimitrei Cosmetto a vândut imobilul Băncii Comerciale Italiene şi Române, care avea să o înstrăineze 8 ani mai târziu, vânzând-o avocatului brăilean Constantin Stănciulescu. Odată cu venirea la putere a comuniştilor, Stănciulescu, fost ofiţer în armata Regelui, a fost aruncat în închisoare şi i s-a confiscat toată averea. Avea să moară în detenţie, la o vârstă nu tocmai înaintată, iar soţia sa, Silvia, care între timp divorţase, a revendicat dreptul său asupra unei jumătăţi din Casa Popeea, dovedind cu acte că imobilul fusese cumpărat şi cu banii primiţi de ea ca zestre de nuntă. Cealaltă jumătate din imobil a rămas în proprietatea statului. În 1972, Silvia Stănculescu a vândut jumătatea sa de casă cooperativei “Viitorul” Brăila. După 22 de ani, mai exact în 1994, cooperativa i-a vândut-o firmei fostului prefect de Brăila, Mihai Manea, “Tracon” SRL. În 2002, printr-un contract de schimb de imobile încheiat cu Consiliul Local Municipal Brăila, firma “Tracon” a reuşit să dobândească şi cealaltă jumătate de imobil, devenind astfel unicul proprietar al Casei Popeea. Din acel moment, au trecut 12 ani până când lucrările de reabilitare au început efectiv, timp în care imobilul s-a degradat considerabil.

Profilată pe construcţii şi fiind autorizată să intervină asupra clădirilor monument istoric, firma “Tracon” a executat lucrările de reabilitare în regie proprie, folosind propriii angajaţi. S-a acordat foarte mare atenţie la detalii, de la tâmplăria originală, recondiţionată în fabrica pe care “Tracon” o deţine la Întorsura Buzăului, până la tencuieli şi elementele decorative exterioare.

Vestea bună este că, pe lângă Casa Popeea, şi alte clădiri din zona fostului cartier elen au început să îşi recapete strălucirea de altădată. Astfel, cine trece pe strada C.A. Rosetti, poate admira atât Popeea cât şi imobilul învecinat, care aparţine unei familii suficient de potente financiar încât să îşi permită o reabilitare făcută ca la carte. În aceeaşi zonă este situat şi sediul Flotilei Fluviale sau Biserica Greacă, ambele monumente istorice aflate în plin proces de reabilitare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro