Mergi la conţinutul principal
Investiţii de sute de milioane în staţii de pompare

O avere în irigaţii

* sucursala locală a ANIF a scos la licitaţie patru proiecte majore pentru reabilitarea unor staţii de pompare care deservesc amenajările Ianca - Surdila Greci; Călmăţui - Gropeni - Chiscani; Nămoloasa - Măxineni şi Terasa Viziru * bugetul total alocat pentru aceste reabilitări se ridică la 247,9 milioane de lei, fără TVA * în funcţie de cum vor decurge atribuirile de contracte prin SICAP, lucrările ar putea începe peste câteva luni sau, cel mai sigur, din primăvara anului viitor

 

 

 

Situaţia dramatică şi fără precedent în care se află zone întregi ale ţării din cauza secetei cumplite, culminată cu scăderea puternică a cotelor şi debitului Dunării, conduce cu atât mai mult la sporirea preocupării, efortului şi alocării de fonduri pentru investiţii vitale/strategice pentru creşterea suprafeţelor irigate. Iar judeţul Brăila va atrage în perioada următoare investiţii consistente în acest sector, nu mai puţin de patru proiecte fiind în licitaţie pentru desemnarea firmelor care să execute lucrările. Valoarea cumulată a acestor proiecte se ridică la 247,9 milioane lei, fără TVA. Cea mai consistentă investiţie va fi făcută pentru amenajarea Ianca - Surdila Greci, aici fiind alocată suma de 170,2 milioane lei fără TVA. Banii vor fi cheltuiţi pentru reabilitarea unei nave plutitoare din marea nişă amenajată la Spiru Haret, comuna Stăncuţa, de unde se captează apă din Dunăre pentru câteva sisteme de irigaţii majore din judeţul Brăila şi judeţul Ialomiţa. După cum se ştie, în această perioadă, din cauza nivelului foarte scăzut al fluviului, toate staţiile plutitoare amplasate în nişa de la Spiru Haret au fost scoase temporar din funcţiune. Aşadar, pentru amenajarea de pe tronsonul Ianca - Surdila Greci, se va reabilita una dintre cele zece staţii plutitoare de la Dunăre, plus alte cinci staţii de pompare de pe traseu. De asemenea, proiectul prevede reabilitarea a 60 kilometri de canal de aducţiune a apei, de pe tronsonul în cauză.

O altă investiţie vizează amenajarea pentru irigaţii de pe tronsonul Călmăţui - Gropeni - Chiscani. Suma alocată aici este de 33,9 milioane lei, fără TVA. De fapt, este o sumă reactualizată, după creşterile de preţuri ale materialelor de construcţii. Detalii despre acest proiect ne-a oferit directorul ANIF Brăila, Mihaela Bordei:

Demersurile noastre sunt mai vechi, constând inclusiv în reabilitarea/reactualizarea documentaţiilor întocmite în anii anteriori. Proiectul destinat zonei Călmăţui - Gropeni - Chiscani, pentru irigarea unei suprafeţe de 12.897 hectare a fost iniţiat încă din 2018. Iar dacă la acea vreme proiectul a costat 28 milioane lei, creşterea preţurilor la materiale a făcut să fie nevoie, acum, de 40 milioane lei, cu TVA, pentru demararea lucrărilor care constau în reabilitarea unei nave plutitoare de la km. 221, pe Dunăre. (Este vorba despre o altă navă aflată în nişa de captare de la Spiru Haret. Aici sunt în total 10 nave dotate cu staţii de pompare, dintre care două au intrat în reabilitare în anii trecuţi, iar acum lucrările sunt aproape gata. Alte două, una care deserveşte amenajarea Ianca - Surdila Greci, iar alta care pompează apă pe ”aripa” Călmăţui - Gropeni - Chiscani, fac obiectul proiectelor aflate acum în stadiul de licitaţie - n.r.). Investiţia este absolut necesară, după 38 de ani de exploatare, cu perioade când din lipsa fondurilor nu s-au putut efectua toate reparaţiile, la întreaga structură metalică aflată în apă şi deasupra acesteia. Iar uzura fizică şi morală, intemperiile şi mediul acvatic, capcana sloiurilor şi-au spus cuvântul... Deci, este necesară înlocuirea structurii de rezistenţă, a tancurilor de lestare, santinei, balastului etc. Cele şase electropompe, cu un debit de 3,3 metri cubi pe secundă vor fi înlocuite cu altele noi, mai puţin energofage şi cu un randament sporit. Vorbim şi despre instalaţii hidrotehnice (conducte), oscilanţi, instalaţii electrice, celule motor etc. Complexă, nava include racordurile, inclusiv elastice, cu un diametru de 900 mm al electropompelor, dar şi conducte cu diametrul de 1.200 mm. Trecerea prin vid se efectuează prin conducte de 2.000 mm şi lungi de 60 de metri, până la bazinul de refulare. De aici, apa ajunge în două canale - CA Terasă şi CPA 3 -, acesta din urmă trebuind refăcut pe 9.350 metri a secţiunii, prin turnarea de peree (beton). Dalele din beton vor fi impermeabilizate cu o geomembrană, aşternută pe sol anterior turnării. Ceea ce garantează eliminarea pierderilor de apă”, ne-a informat directorul Bordei.

 

Se speră la un antreprenor de pe plan local

Lucrările ar putea fi declanşate peste circa cinci luni, la această dată lucrarea fiind postată pe SICAP în vederea atribuirii sale. Conducerea ANIF Brăila speră ca reparaţiile navei să se execute pe un şantier naval cât mai apropiat. Ideal ar fi ca lucrarea să fie atribuită unei societăţi de pe plan local, aşa încât durata de reabilitare să fie scurtată, putând fi urmărită şi chiar facilitată, printr-o colaborare a beneficiarului cu constructorul desemnat.

Cel de-al treilea proiect vizat de ANIF Brăila vizează amenajarea la irigat a zonei Nămoloasa – Măxineni, etapa II, unde apar mereu probleme. Şi în acest caz, s-a ajuns la stadiul postării investiţiei pe SICAP în vederea atriburii contractului de execuţie. Cu precizarea că şi la acest proiect a intervenit creşterea cu 30% a preţurilor materialelor, astfel încât bugetul alocat a ajuns la 39,3 milioane de lei, fără TVA. Important este că proiectul, odată pus în practică, va asigura apă pentru 40.000 de hectare, dintre care 6.000 ha din judeţul Galaţi. Respectivele suprafeţe vor fi alimentate prin staţia SPA Nămoloasa, reabilitarea acesteia constând în înlocuirea a două conducte de aspiraţie cu diametrul de 1.800 mm, două electropompe Brateş-600, cu motoare de 200 kw fiecare, precum şi a conductelor de refulare ale electropompelor, diametrul lor fiind de 600 mm. De asemenea, şi la SPA Nămoloasa e necesară refacerea pereului, pe 21 km, respectiv canalelor CD3, CD3-1 şi CD3-2.

În fine, cel de-al patrulea proiect de investiţii scos la licitaţie de ANIF Brăila vizează reabilitarea unui canal de irigaţii - CS13 - din cadrul amenajării Terasa Viziru. Bugetul alocat este de 4,5 milioane lei, fără TVA, iar lucrările vor consta în impermeabilizarea cu folie şi turnarea unui strat de beton pe fundul canalului respectiv, pe o lungime de 3,2 kilometri.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro