Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

O americanca a trecut, ieri, inot, prin dreptul Brailei

Cursa inot de circa 2800 de km, in numele protectiei mediului. O americanca, de 50 de ani, a pornit in urma cu circa doua luni, inot, pe Dunare, din Germania, si a ajuns, miercuri seara, in judetul Braila, la Chiscani, unde a si innoptat.
Americanca Mimi Hughes a fost permanent insotita de fiica sa, care a calatorit cu caiacul, fiindu-i un fel de "copilot". Inotatoarea parcurge zilnic cite 30 de km pe Dunare, in reprize de cite 50 de minute, cu alte 10 minute, pauza, iar noaptea se opreste si innopteaza unde se nimereste, pe malul fluviului. Pina au ajuns in zona Brailei, ele au parcurs peste 2.600 de km, astfel incit cele doua activiste pentru mediu sint deja destul de obosite. Miercuri seara acestea s-au oprit la Chiscani, unde s-a deplasat si viceprimarul Brailei, Lucian Tilea, pentru a lua legatura cu americancele. Tilea ne-a declarat ca a fost rugat sa se ocupe de americance si sa le ajute, pe cit posibil, atunci cind se vor afla in apropierea Brailei, de catre colegi din clubul Rotary din Alabama, zona de unde sint cele doua femei. Vicele a considerat insa ca poate sa-si faca datoria de gazda si intr-un mod mai deosebit, si a decis sa le insoteasca pe cele doua femei, in caiac, impreuna cu fiul sau, pina la Galati. Pentru asta, Tilea a lipsit si de la sedinta CLM.
Ieri, dimineata, inotatoarea a pornit de la Chiscani, finalul cursei sale zilnice fiind la Galati. Cind a ajuns in apropierea portului Braila, americancei i s-au alaturat, in caiace, viceprimarul si fiul sau.
"De ce o insotim? Din spirit de solidaritate, mai ales ca este o femeie deosebita, pe care nu putem decit sa o respectam, pentru efortul urias pe care-l face, in numele unui principiu. In plus, este datoria noastra de gazde, ea trece prin dreptul orasului Braila, si mi se pare normal sa o intimpinam si sa o ajutam cit putem, cu atit mai mult cu cit, incepind de la Braila avem foarte multe nave, iar inotatoarea nu se poate misca cu usurinta si nu poate trece de o parte si de alta a navelor".
Am reusit, ieri, sa discutam pentru citeva minute cu fiica inotatoarei, in timp ce vislea catre Galati: "Facem aceasta calatorie pentru a atrage atentia asupra necesitatii protectiei mediului, a responsabilitatii sociale pentru mediu. Am parcurs un drum destul de lung, asa ca mama este deja cam obosita. Mai avem insa doar sapte zile, asa ca… Eu nu sint obosita, pentru mine nu este atit de greu ca pentru ea". Intrebata fiind ce parere are despre ceea ce a vazut pina acum, in Romania, tinara a declarat: "Este extraordinar, imi plac mult barcile. Nu am fost inca intr-un oras mare din Romania. Astazi va fi prima data, ne vom opri la Galati".
Pe toata zona de responsabilitate a politiei de frontiera Braila, cele doua americance au fost talonate de o salupa a politiei amintite, care s-a asigurat ca acestea sint in siguranta si ca au "culoar" liber, mai ales ca pe acest sector trec diferite nave sau chiar convoaie de remorchere.
Aseara, inotatoarea americana s-a oprit la Galati, iar miine va incepe o noua etapa a cursei sale, catre Marea Neagra.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii