* chiar dacă ninsoarea a fost destul de slabă, în noaptea de miercuri spre joi, Primăria a luat situația în serios și a scos pe străzile municipiului peste 100 de utilaje * pe toate drumurile din județ s-a putut circula, în condiții de iarnă * mai periculos decât ninsoarea a fost vântul, care a lăsat fără curent electric, ieri dimineață, 41 de localități brăilene
Chiar dacă ninsoarea din noaptea de miercuri spre joi nu a fost nici pe departe la fel de consistentă ca în alte dăți, autoritățile brăilene au luat în serios situația și au scos pe străzile municipiului o “armată” de utilaje. Primarul Marian Dragomir ne-a informat că s-a acționat încă din jurul orei 3.00 dimineața, când ploaia a început să se transforme în ninsoare. În total, au ieșit la deszăpezire 110 utilaje, dintre care 24 de sărărițe pentru împrăștierea de material antiderapant. Au fost folosite 228 tone de sare.
Costul total al operațiunilor din noaptea de miercuri spre joi și de pe parcursul zilei de joi se ridică la 153.000 lei fără TVA. Asta în condițiile în care municipiul Brăila are un buget total alocat pentru deszăpezire de 3,5 milioane lei. Mai sunt, deci, suficienți bani puși deoparte pentru a face față provocărilor iernii. Deocamdată, însă, ninsorile adevărate încă se țin departe de Brăila. Prognozele meteorologice anunțau și pentru noaptea de joi spre vineri precipitații sub formă de ninsoare, însă slabe cantitativ, cu strat de zăpadă de doar 1 centimetru grosime. Pe parcursul zilei de vineri se prognoza cer senin cu temperaturi de până la 3 grade Celsius. Norii s-ar putea întoarce sâmbătă, când se anunță precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, tot slabe cantitativ.
Deocamdată, pentru ce a adus iarna în noaptea de miercuri spre joi, primarul Marian Dragomir s-a declarat mulțumit de felul cum s-a acționat la deszăpezire și la combaterea poleiului. “Țin să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în această activitate pentru felul cum au acționat pe străzile din municipiu”, a transmis edilul-șef, prin intermediul cotidianului nostru.
Totuși, dacă ninsorile au fost modeste, probleme au fost provocate de vântul care a bătut cu putere, atingând la rafală 60 - 80 km/h. În municipiu, vântul a avariat acoperișul precum și un balcon situat la ultimul etaj al unui bloc de pe Șos. Buzăului. Rafalele de vânt au avariat, de asemenea, un panou electoral, pe Bdul. Dorobanților, în zona Lidl.
În municipiu nu au fost probleme legate de alimentarea cu energie electrică, însă în județ situația era destul de gravă, ieri dimineață, la ora 9.00, când nu mai puțin de 41 de localități rămăseseră fără curent din cauza unor linii de înaltă tensiune rupte sau a unor puncte de transformare avariate. Este vorba despre Oprișenești, Plopu, Perișoru, Berlescu, Mihail Kogălniceanu, Gradiștea, Ibrianu, Maraloiu, Boarca, Racovița, Corbu Vechi, Râmnicelu, Bordei Verde, Gabrielescu, Târlele Filiu, Ionești, Batogu, Măxineni, Corbu Nou, Scorțaru Nou, Sihleanu, Gurguieți, Pitulați, Constantinești, Gulianca, Olăneasca, Ariciu, Cuza Vodă, Salcia Tudor, Corbeni, Lacu Rezi, Măru Roșu, Mihai Bravu, Jugureanu, Ulmu, Titcov, Agaua, Stoienești, Plopi, Măgureni. În total, erau afectați circa 13.000 de consumatori.
Pe teren au acționat 30 de echipe ale “Electrica”, iar la ora 16.00 în toate localitățile situația revenise la normal.
Pe toate drumurile din județul Brăila s-a putut circula, în condiții de iarnă. În județele învecinate au fost, însă, probleme. În Tulcea, de exemplu, pe DN 22 Smârdan - Măcin, s-a impus restricție de circulație pentru autovehiculele cu o capacitate mai mare de 3,5 tone. În consecință, Poliția Rutieră Brăila a instituit un filtru de informare a participanților la trafic, la punctul de trecere bac de la Smârdan.