Nunti doar pina la miezul noptii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Nunti doar pina la miezul noptii

In urma repetatelor adrese ale Autoritatii de Sanatate Publica privind solutionarea problemelor legate de mentinerea linistii publice, Consiliul Judetean a luat decizia de a recomanda consiliilor locale si primarilor sa adapteze programul de functionare a unitatilor de alimentatie publica pina cel tirziu la ora 1.00. Acest lucru este valabil acolo unde se organizeaza mese festive in spatiile situate in imediata vecinatate a cladirilor de locuinte, iar pentru celelalte spatii cu aceasta destinatie, care sint situate in afara localitatilor sau in zone putin populate programul urmeaza sa fie stabilit in functie de particularitatile locale. Desi majoritatea unitatilor care organizeaza mese festive se afla in municipiul Braila, Primaria nu a raspuns inca solicitarilor Inspectiei Sanitare de Stat privind ora de inchidere a localurilor, sustin reprezentantii ISS. "Noi am solicitat Primariei o decizie a Consiliului Local Municipal de restrictionare a meselor festive pina la ora 24.00, pentru ca sint foarte multe reclamatii din partea locatarilor in acest sens: la Select, pe Calea Calarasilor, Matteo Junior, Mr. Pizza, Continental, Zorile, Mirela, Locomotiva, intr-adevar, sint valori mari ale determinarilor de zgomot. La Select, de exemplu, s-au facut doua determinari de zgomot, iar valoarea acestora a fost de doua ori si jumatate peste norme; in prima faza s-au facut prescriptii pentru asigurarea izolarii fonice, nu s-a rezolvat problema si s-a sanctionat administratorul societatii, iar de saptamina trecuta s-a emis decizie de suspendare a activitatii, pentru ca nu s-au luat masuri pentru scaderea inconfortului fonic al locatarilor", am aflat de la dr. Lavinia Craioveanu, inspector-sef al Inspectiei Sanitare de Stat.

Determinari de zgomot contestate si de locatari, si de patroni

Potrivit sursei citate, pentru celelalte unitati, s-a facut o singura determinare de zgomot, pentru ca, in momentul in care locatarii au sesizat din nou inconfortul si inspectorii au incercat sa repete determinarile de zgomot, nu li s-a permis accesul in apartamente de catre cei care au reclamat. "Suspiciunea locatarilor e permanenta: daca se anunta unitatea reclamata sa trimita o persoana care sa participe la determinari, exista suspiciunea ca firma respectiva a fost atentionata si, implicit, se reduce zgomotul; daca determinarea nu se face cu un reprezentant al unitatii, exista suspiciunea din partea celui reclamat ca s-a facut o deteminare pe care o contesta si avem contestare chiar in instanta, in cazul Select, unitate de pe Calea Calarasilor", a precizat dr. Lavinia Craioveanu.
Inspectia Sanitara de Stat a instiintat inca de anul trecut Consiliul Judetean, Prefectura judetului si Primaria Municipiului despre problemele reclamate de locatari, dar abia dupa o revenire pe aceeasi tema in urma cu o luna, in care se specifica faptul ca, in aceste conditii, inspectorii de la Sanepid sint obligati sa suspende activitatea unitatilor economice reclamate, a aparut un raspuns din partea Consiliului Judetean. "Noi nu dorim sa inchidem unitatile respective, dar nici nu putem sa blocam activitatea Inspectiei Sanitare cu aceste determinari de zgomot care nu sint eficiente, pentru ca ceea ce face agentul economic in momentul determinarii e una, iar dupa ce pleaca inspectorii, este altceva. Acesta este si motivul pentru care am solicitat restrictionarea programului pentru mesele festive, la fel ca in orasele civilizate. La Timisoara, Cluj, Brasov, Tirgu-Mures, de ani de zile, ora de terminare a unei mese festive este 23.30", a subliniat dr. Lavinia Craioveanu.
La Braila, reclamatiile vizeaza de regula zgomotele deranjante produse dupa ora 24.00, cind dispare zgomotul de fond si cind disconfortul produs de functionarea acestor unitati este multiplicat fie de reactiile petrecaretilor, fie de frigiderele sau ventilatoarele unitatilor. Pe de alta parte, multi dintre cei care astazi fac reclamatii peste reclamatii sint locatari care stiau, inca de cind s-au mutat in blocurile respective ca, la parter se afla un local, ca acolo functioneaza frigidere, ventilatoare etc. si, oricita izolare fonica ar asigura aceste unitati, dupa ora 24.00, zgomotul este totusi perceput peste nivelul admisibil. In aceste conditii, daca si dupa 1 ianuarie 2007, vor mai exista reclamatii in acest sens, inspectorii de specialitate vor face in continuare determinari de zgomot in apartamentele celor care sesizeaza inconfort fonic. Daca acestea vor fi peste normele admise, va fi reluat acelasi ciclu pentru unitatea comerciala: amenda sau suspendare de activitate in caz de nerezolvare a problemelor. Practic, functionarea unei unitati pe o decizie de suspendare a activitatii inseamna amenda, iar daca unitatile continua sa functioneze, se anunta Garda Financiara, Politia Economica si Parchetul, pentru atentat la sanatatea publica intr-o unitate neautorizata.

"Atacam in instanta aceasta decizie, nu e normal sa se inchida localurile la 12 noaptea"

Despre decizia de a se restrictiona programul localurilor pina la miezul noptii, patronii au opinii diferite. Fecioru Matei, de exemplu, ne-a spus ca o asemenea masura este justa, pentru ca in oras, majoritatea restaurantelor se afla la parterul blocurilor si, cu toate eforturile de a se izola fonic spatiile respective, zgomot tot exista. ''Pe faleza se poate sa nu deranjeze zgomotul, dar pe Calea Calarasilor sau in localul de la Piata Mare exista zgomot si dau dreptate locatarilor in acest sens. De aceea, consider ca aceasta decizie este justa si o voi respecta", apreciaza patronul firmei ''Matteo". Pe de alta parte, Mihai Danut, patronul de la "Select", considera ca aceasta metoda este ridicola si ca aminteste de programul restaurantelor inainte de '89. "Este, intr-adevar, o problema cu zgomotul si cu muzica, dar acei locatari stiau ce risc isi asuma de cind s-au mutat intr-un bloc unde era un local la parter. Exista si foarte multe restaurante in spatiu liber si e foarte complicat acum sa obligam populatia sa revina la aceleasi lucruri ca inainte de '89". Referitor la faptul ca pentru unitatea de pe Calea Calarasilor exista mai multe plingeri de la locatari care nu suporta zgomotul, Mihai Danut a precizat ca "exista o singura persoana, care a facut reclamatii peste tot; persoana respectiva este deranjata si cind se bat snitelele in bucatarie, are probleme psihice", sustine patronul firmei "Select". Fata de hotarirea Consiliului Judetean ca, dupa 1 ianuarie, localurile sa se inchida la ora 24.00, Mihai Danut a fost foarte transant: "Atacam in instanta aceasta decizie, nu e normal sa se inchida localurile la 12 noaptea, este gresit sa se impuna aceasta regula, pentru ca asa ceva nu exista in nici un oras civilizat. Cei care iau o asemenea hotarire au, probabil, o virsta, dar sa nu uite ca au fost si ei tineri", a concluzionat patronul de la "Select".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro