Comisia Europeana si presedintia ceha a UE au apreciat ca intreruperea furnizarii catre unele dintre statele membre UE este "cu totul inacceptabila", iar livrarile trebuie reluate "imediat".
"Fara un anunt prealabil si in contradictie clara cu garantiile oferite Uniunii Europene de cele mai inalte autoritati ruse si ucrainene, livrarile de gaz catre anumite state membre au fost intrerupte in mod semnificativ. Situatia este intru totul inacceptabila", precizeaza documentul.
Totusi, nu numai tarile membre UE au avut de suferit in urma sistarii livrarilor de gaze naturale, provocata de o disputa de lunga durata intre Rusia si Ucraina. Gazprom a intrerupt la 1 ianuarie livrarile de gaze naturale catre Ucraina, dupa ce negocierile privind incheierea unui contract pentru 2009 au esuat.
Prezentam in continuare situatia tarilor europene care se confrunta cu probleme din cauza reducerii livrarilor de gaze naturale rusesti:
AUSTRIA. Austria primea, marti dimineata, numai 10 la suta din volumul de gaze naturale rusesti prevazut, iar grupul OMV a anuntat ca va recurge la rezerve pentru a asigura aprovizionarea. Conform OMV, Gazprom a anuntat in cursul noptii o reducere cu 30-40 la suta a volumului de gaze livrate, dar spre ora 07.00 GMT (09.00, ora Romaniei), livrarile au scazut la zece la suta din cantitatea prevazuta.
BOSNIA. Livrarile de gaze rusesti catre Bosnia - care depinde in totalitate de importuri - au fost reduse cu 50 la suta marti.
BULGARIA. Bulgaria a anuntat incetarea completa a livrarilor de gaze naturale rusesti, guvernul precizind ca va asigura aprovizionarea din rezerve. Compania bulgara Bulgargaz a cerut consumatorilor sa utilizeze "orice carburant alternativ posibil", in conditiile in care Bulgaria este singurul stat balcanic care depinde aproape exclusiv de livrarile de gaz rusesc, care asigura 92 la suta din consum.
CROATIA. Livrarile de gaze naturale din Rusia catre Croatia au fost intrerupte complet marti dimineata. Ministerul croat al Economiei a anuntat ca va incepe sa opereze reduceri pentru marii consumatori, asigurind totodata ca in prezent gospodariile nu vor fi afectate. Croatia produce aproximativ 60 la suta din necesarul sau de gaze si importa 40 la suta din Rusia.
CEHIA. Autoritatile de la Praga se asteapta la o reducere cu peste 70 la suta a livrarilor de gaze naturale din Rusia, conform unui anunt facut de Gazprom.
FRANTA. Grupul francez GDF Suez a anuntat ca suspendarea livrarilor de gaze naturale rusesti nu afecteaza Franta, care dispune si de alte surse de aprovizionare.
GERMANIA. Compania Wingas, filiala detinuta in proportie de 50 la suta de Gazprom, a anuntat marti o scadere a presiunii intr-una dintre conductele de alimentare cu gaze naturale rusesti. Importurile din Rusia - realizate via Ucraina, dar si via Belarus - reprezinta aproximativ 37 la suta din necesarul de gaze naturale al Germaniei.
GRECIA. Livrarile de gaze naturale catre Grecia au fost intrerupte in cursul noptii de luni spre marti, insa compania nationala Public Gaz Corporation a anuntat ca va apela la rezervele de gaze lichefiate si ca, in caz de necesitate, va solicita industriei si companiei nationale de electricitate sa reduca din consum. Grecia importa din Rusia aproximativ 75 la suta din necesarul de gaze naturale.
MACEDONIA. Livrarile de gaze naturale rusesti catre Macedonia au fost intrerupte complet, insa ministrul Economiei a precizat ca acest fapt nu are consecinte grave pe termen scurt. Macedonia utilizeaza circa 170 de milioane de metri cubi de gaze pe an, distribuite catre 26 de companii consumatoare, in principal in domeniile metalurgiei si industriei alimentare si al incalzirii.
REPUBLICA MOLDOVA. Aprovizionarea cu gaze naturale rusesti a Republicii Moldova nu a fost afectata de masurile luate de Gazprom, insa Ucraina a acuzat marti Chisinaul ca "foloseste practic intregul volum de gaze din conducta de tranzit care duce spre Romania, Turcia, Bulgaria, Grecia si Macedonia". Potrivit companiei ucrainene Naftogaz, ar fi vorba de aproximativ zece milioane metri cubi de gaze naturale pe zi. Chisinaul a respins acuzatiile, reamintind ca "Republica Moldova are un contract pe cinci ani, semnat in 2006".
TRANSNISTRIA. Ucraina a blocat, marti, livrarile de gaze catre regiunea transnistreana, iar rezervele existente sint suficiente doar pentru doua zile, a anuntat Nicolai Mitinschi, directorul general al companiei Tiraspoltransgaz, citat de presa de la Chisinau. El a precizat ca cea mai mare statie electrica din regiune, Centrala electrica din Dnestrovsc, a trecut deja la folosirea carbunelui.
POLONIA. Polonia ar putea reduce, ca masura preventiva , livrarile de gaze catre industrie, desi, pentru moment, aprovizionarea cu gaze naturale este asigurata. Marti dimineata, volumul gazelor livrate prin conducta care tranziteaza Ucraina scazuse la 15 la suta, insa aprovizionarea este compensata prin livrari via Belarus. Gazele naturale rusesti asigura circa 40 la suta din volumul consumat in Polonia, care mai foloseste si gaze provenite din productia proprie (aproximativ o treime) si importate din Asia Centrala (20 la suta). Polonia importa via Ucraina circa 46 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi.
ROMÂNIA. Livrarile de gaze rusesti catre Romania prin Isaccea au fost oprite in noaptea de luni spre marti, dar decizia nu afecteaza consumatorii romani, deoarece stocurile existente pot acoperi consumul. Astfel, importurile de gaze din Rusia au scazut la 73%.
SLOVACIA. Autoritatile de la Bratislava au anuntat ca vor declara stare de urgenta dupa ce livrarile de gaze naturale rusesti au scazut, in cursul noptii, cu 70 la suta.
TURCIA. Turcia nu mai primeste gaze naturale rusesti via Balcani, insa este aprovizionata prin intermediul conductei Blue Stream, care asigura legatura directa din cele doua tari. Turcia mai importa gaze naturale si din Iran si gaze lichefiate din Algeria si Nigeria.