Potrivit datelor afisate pe pagina de web a Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarire Comunala, in luna iulie 2005, aproape 2.800 de proprietari au decis sa renunte la serviciile de termoficare centralizate, in favoarea unei centrale termice individuale. Acest numar de apartamente debransate in luna iulie, dupa cum apreciaza conducerea Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice (APICT), este de 4 ori mai mare decit numarul celor ce au luat aceasta decizie in luna aprilie a.c., dar este cu aproape 500 de apartamente mai mic decit cel inregistrat in luna iulie 2004. Directorul executiv al APICT, Dana Sofia, atribuie scaderea debransarilor piedicilor impuse de furnizorii de energie termica in sistem centralizat dintr-o serie de orase din tara, printre care Braila, Timisoara, Iasi, Tg. Mures, Bacau, Buzau, Galati. De altfel, in cursul lunii august APICT a sesizat Consiliul Concurentei cu privire la posibila incalcare a prevederilor art. 6 si art. 9 din Legea Concurentei nr 21/1996, de catre societatile comerciale care produc si distribuie energie termica si apa calda de pe intreg teritoriul Romaniei, inclusiv SC "CET" SA Braila si a actionarului unic al acestora, respectiv Consiliilor Locale orasenesti sau municipale.
Romanii care vor sa renunte la sistemul centralizat de incalzire mai au la dispozitie doar doua saptamini pentru a o face, conform normelor in vigoare, debransarile fiind posibile pina la jumatatea lunii septembrie, cei ce nu respecta acest termen fiind obligati sa astepte pina in luna aprilie a anului viitor.
Reamintim ca, prin ordin al presedintelui Consiliului Concurentei emis vineri, 12 august, a fost aprobata derularea unei investigatii la nivel national, desi plingerea APICT se referea initial la CET-urile din Bucuresti, Bacau, Braila, Buzau, Focsani, Galati, Iasi, Onesti, Timisoara si Tg. Mures.