Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Numar record de participanti la Cursurile de Maiestrie Artistica oferite de soprana Mariana Nicolesco

Luni 24 iulie, ora 12.00, la Teatrul "Maria Filotti" are loc deschiderea festiva a Cursurilor de Maiestrie Artistica, Master Classes, pe care in mod traditional, de peste zece ani, le ofera la Braila celebra soprana Mariana Nicolesco. In acest an, Cursurile de Maiestrie Artistica sint consacrate muzicii lui Mozart si se vor desfasura in perioada 24 - 30 iulie, in teatrul in care marea Hariclea Darclee debuta la 1881. La cursuri s-au inscris un numar record de participanti, 72 de tineri artisti atit din Romania, cit si din alte tari. Toti acestia vor veni la Braila animati de ideea de a deprinde de la una dintre marile interprete mozartiene ale timpului nostru secretele artei si ale exceptionalitatii performantei, cu care a incintat publicul pe scenele lumii.
Urmatoarea manifestare deschisa publicului are loc simbata, 29 iulie, incepind de la orele 18.00, odata cu conferinta sustinuta de dr. Stephan Poen consacrata marilor roluri dramatice mozartiene in interpretarea sopranei Mariana Nicolesco si cu reprezentatia cu opera Bastien und Bastienne compusa de Mozart la virsta de numai 12 ani.
Sesiunea finala, ce se anunta a fi si in acest an un adevarat maraton liric, va avea loc duminica, 30 iulie, incepind cu ora 17.00.

Integrala liedurilor lui George Enescu, editate pe suport electronic

Saptamina aceasta, soprana Mariana Nicolesco, careia ii apartine initiativa reunirii integralei liedurilor enesciene, a interpretarii lor in premiera mondiala la Brasov, in luna aprilie 2005, a prezentat personalitatilor reunite in Aula Palatului Cantacuzino aceste capodopere ale muzicii culte romanesti, editate intr-o editie DVD, VHS si CD. Inregistrarea live, realizata de Fundatia Internationala Ateneul Roman impreuna cu Televiziunea Romana, cuprinde totalitatea liedurilor pentru pian si voce care au putut fi identificate si reunite pina la comemorarile enesciene de anul trecut. Ea a devenit posibila dupa o indelunga si riguroasa cercetare intreprinsa cu sprijinul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor, al Bibliotecii Academiei si al Muzeului Enescu. Cintate cu desavirsita acuratete sub indrumarea Marianei Nicolesco, de fiecare data in lima originala: franceza, germana sau romana, liedurile enesciene se bucura de remarcabila interpretare a sopranelor Mihaela Maxim, Oana Severin, Marta Sandu, Alina Bottez, a mezzosopranei Iulia Merca, a tenorului Florin Butnaru, a baritonilor Bogdan Mihai si Catalin Petrescu si a basului Alexandru Petrovici, totodata maestru acompaniator alaturi de Iulia Suciu si Stefan Ronai. In deschidere, poate fi ascultata Mariana Nicolesco, la Ateneul Roman, acompaniata de maestrul american Scott Bergeson. Succesul acestui lied enescian, unul dintre bisurile oferite in recitalurile sale la Teatrul alla Scala din Milano, Carnegie Hall din New York si Marea Sala a Conservatorului din Moscova, a determinat-o pe renumita soprana sa intreprinda demersul incununat acum de aceste inregistrari.
Mariana Nicolesco a facut cunoscuta integrala liedurilor pentru voce si pian de George Enescu nu numai in tara, ci pe trei continente, unde au stralucit tinerii ei prieteni, la Aichi in Japonia, la Nagoya, Tokio, Praga, Roma, Paris si New York.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii