"In aceasta noapte am avut un numar record de nasteri. Daca media este de cam 8-10 nasteri intr-o zi, in aceasta garda au fost inregistrate 15 nasteri, in patru cazuri fiind necesara interventia chirurgicala (nasterea prin cezariana)", ne-a declarat dr. Alexandru Balta. Sursa citata a mentionat doua cazuri care au ridicat probleme deosebite, dorind, in acest fel, sa atraga atentia asupra complicatiilor ce pot aparea la femeile cu mai multe nasteri.
Astfel, unul din cazuri este cel al unei femei care, la 28 de ani, a dat nastere celui de-al optulea copil. O alta pacienta a devenit mama, la 38 de ani, pentru a sasea oara.
"De la a patra sau a cincea nastere, riscul pentru femeie, la nastere, creste, pentru ca i se epuizeaza rezervele biologice. Ar trebui o pauza de cel putin doi ani intre nasteri, pentru ca organismul sa isi revina. Or, daca nasti in fiecare an, organismul nu mai are timp sa se regenereze, mai ales ca si virsta inaintata este factor de risc. Pericolul il constituie complicatiile obstetricale care pot aparea (hemoragie uterina sau chiar ruptura uterului). De aceea, pacientele aflate in astfel de situatii necesita o supraveghere atenta", a declarat dr. Alexandru Balta.
Dupa cum a precizat sursa citata, in ultimul timp exista tendinta de a da nastere unui copil dupa virsta de 30 de ani. Spre exemplu, tot in cea mai lunga noapte din an, doua femei in virsta de 41 de ani au devenit mamici, una dintre ele fiind la prima nastere. "La una dintre paciente a fost necesara interventia chirurgicala, ea avind o cezariana anterioara si o suferinta cardiaca", ne-a mai spus dr. Balta.
De altfel, si in prima zi a acestei saptamini, alti 12 bebelusi au vazut lumina zilei, in Maternitatea braileana.