Mergi la conţinutul principal

Numărul incendiilor, în creştere la Brăila

• în primul semestru din 2017 au fost consemnate 161 de incendii, cu 41 mai multe decât în primele şase luni din 2016 • instalaţiile electrice defecte şi coşurile de fum necurăţate au fost principalele cauze ale acestor incidente nedorite • două persoane au murit din cauza flăcărilor, alte cinci au fost rănite, iar pagubele materiale se ridică la peste 1,5 milioane de lei

 

Numărul incendiilor a crescut seminficativ în prima jumătate a anului 2017, faţă de perioada similară a anului trecut. Astfel, în perioada 01 ianuarie - 30 iunie,  serviciile profesioniste, voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă au fost solicitate să intervină pentru stingerea a 161 incendii, înregistrându-se o creştere cu 41 intervenţii faţă de primul semestru al anului 2016, când au fost 120 incendii. Din cauza acestor incendii, două persoane şi-au pierdut viaţa, cinci persoane au fost rănite, nouă animale domestice şi 60 păsări de curte au murit. Pagubele materiale sunt estimate la 1.535.700 lei. Totuşi, în urma intervenţiilor la incendii au fost salvate 85 persoane, 16 animale domestice, 55 păsări şi bunuri materiale în valoare de aproximativ 30.178.812 lei.

Cele mai multe incendii au fost stinse ca urmare a intervenţiei pompierilor militari din cadrul serviciilor profesioniste ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” Brăila. Aceştia au avut 103 intervenţii independente. La alte 30 de intervenţii, pompierii s-au bazat pe sprijinul Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din mai multe localităţi ale judeţului Brăila. Pompierii voluntari au acţionat şi singuri, în 9 situaţii de urgenţă apărute la nivelul localităţilor Ciocile, Galbenu, Măxineni, Măraşu, Râmnicelu, Roşiori, Salcia Tudor sau Vădeni. Ate 19 incendii au fost stinse de populaţie, până la sosirea pompierilor.

După tipul proprietăţii, 120 incendii au avut loc la proprietăţi individuale, 22 pe domeniul privat român, 15 pe domeniul public al unor localităţi, unul pe domeniul privat străin, unul pe domeniul privat mixt şi două pe domeniul privat al statului.

Pentru stingerea incendiilor, timpul mediu de răspuns al serviciilor profesioniste a fost, în mediul urban – 5 minute, în mediul rural - 22 minute. Timpul mediu de intervenţie în mediul urban a fost de 62 minute, iar în mediul rural de 90 minute.

În ceea ce priveşte cauzele cele mai frecvente ale producerii incendiilor, acestea au fost, în ordine descrescătoare, instalaţiile sau aparatele electrice cu defecţiuni, coşurile de fum defecte sau necurăţate, focul nesupravegheat, fumatul, acţiunile intenţionate, jocul copiilor cu focul. 

 

SMURD Brăila, mai puţine intervenţii decât anul trecut

Echipajele SMURD din cadrul ISU Brăila au fost alertate să intervină la 1.221 de cazuri (în medie 7 pe zi), cu 330 mai puţine decât în anul 2016, când au fost 1551 cazuri, acordând ajutor medical calificat unui număr de 1164 persoane adulte şi 17 copii.

Cazuistica intervenţiilor se prezintă astfel: 1167 intervenţii pentru ajutor medical de urgenţă, din care 740 acţiuni pentru diverse afecţiuni medicale, 198 traumatisme, 87 pentru afecţiuni cardiace, 68 intoxicaţii, 46 afecţiuni neurologice şi psihiatrice, 23 accidente rutiere cu prim ajutor, 1 bolnav cu stop cardio – respirator resuscitat, 1 bolnav cu stop cardio – respirator neresuscitat, 1 pentru transportat interclinic medicalizat, 1 pentru diverse oftalmologice, 1 bolnav găsit decedat. Echipajele SMURD au mai avut şi intervenţii de sprijin ale altor grupe din cadrul ISU Brăila, la acţiuni precum descarcerări, degajări de persoane, intervenţii la evenimente cu public numeros etc.

Timpul mediu de răspuns a echipajelor SMURD în mediul urban a fost de 5 minute, iar în mediul rural de 23 minute, iar timpul mediu de intervenţie în mediul urban a fost de 31 minute, şi de 68 minute în mediul rural.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro