Mergi la conţinutul principal

Număr dublu de viroze, la început de iarnă

• s-au aglomerat cabinetele medicilor de familie din Brăila, din cauza răcelilor de sezon, dar și a pneumoniilor • conform informațiilor puse la dispoziție de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila, la început de iarnă au fost înregistrate peste 500 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii și pneumonii, fiind și pacienți cu forme mai severe care au necesitat internarea • partea bună este că la Brăila nu a fost înregistrat, până acum, niciun caz de gripă

 

Sute de îmbolnăviri la început de iarnă, la Brăila! În numai o săptămână, medicii au avut peste 500 de pacienți cu infecții acute ale căilor respiratorii (IACRS) și pneumonii, unele care au necesitat chiar și spitalizarea. Vorbim, mai exact, de săptămână 27 – 3 decembrie 2023, când au fost înregistrate 419 cazuri de IACRS, cele mai multe din grupele de vârstă 5-14 ani, unde au fost raportați 197 de pacienți, 15-49 de ani, unde au fost înregistrate 84 de astfel de diagnostice, dar și 2-4 ani, unde au fost centralizate 76 cazuri. Însă, au fost și situații în care medicii au decis spitalizarea din cauza infecțiile acute ale căilor respiratorii, fiind vorba despre 5 pacienți.

Totodată, în ultima săptămână din noiembrie și începutul lunii decembrie, au mai trecut pragul cabinetelor medicale din Brăila și 104 pacienți depistați cu pneumonii, cele mai multe cazuri fiind înregistrate la grupele de vârstă 15-49 de ani și peste 65 de ani. Totuși, au fost afectate toate grupele de vârstă, chiar și copiii sub 1 an, la această categorie fiind raportate 12 cazuri de pneumonii. În ceea ce privește spitalizările, în același interval de timp, medicii brăileni au decis internarea a 24 de pacienți cu pneumonii, cei mai mulți fiind copii din grupa de vârstă 5-14 ani.

Vestea bună este că, în același interval de referință, la Brăila nu s-a înregistrat niciun caz de gripă, dar merită totuși precizat că față de acum două luni de zile, numărul virozelor și al pneumoniilor s-a dublat la Brăila.

În ceea ce privește vaccinurile antigripale, nu trebuie să ne facem griji deocamdată, pentru că încă există aceste seruri în farmacii, de unde pacienții eligibili le pot ridica cu ajutorul unei rețete de la medicul de familie. Legat de tipul de compensare, grupele de risc vor avea gratuitate, respectiv pacienții cu afecțiuni cronice, persoanele care au peste 65 de ani, gravidele, copiii și bătrânii din centrele de ocrotire, precum și personalul medical sau personalul de îngrijire care lucrează în aceste centre. Iar cei cu vârsta între 50 și 65 de ani care nu au boli cronice vor primi o compensare de 50% la achiziția vaccinului.

Reamintim că anul trecut, pentru sezonul rece, Ministerul Sănătății a achiziționat 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal tetravalent și peste 34.000 dintre acestea au ajuns la Brăila. Anul acesta, autoritățile au schimbat metodologia de imunizare a populației, pentru a elimina din birocrație, aplicând mecanismul de compensare directă. Astfel, vaccinurile antigripale sunt ridicate, exclusiv, din farmacii de către pacienți. Aceștia sunt inoculați fie la medicul de familie, fie direct în farmacie, în Brăila, fiind acreditate în acest sens, 9 farmacii comunitare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro