Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nu stie Dreapta, ce face Dreapta

Consilierul judetean Ion Rotaru (PSD), director autosuspendat al Casei Judetene de Pensii, este de parere ca actuala guvernare face o harababura din problema pensiilor. El este uimit sa constate ca, pe de o parte, premierul Calin Popescu Tariceanu se lauda cu marirea pensiilor, in acest an, iar pe de alta, ministrul de resort neaga categoric ca ar exista o asemenea intentie. In opinia lui Rotaru, acest lucru este o dovada ca actualii guvernanti nu au nici o strategie clara, pe domeniul amintit, si ca lucreaza dupa ureche:
"Domnul prim-ministru a anuntat ca vor creste pensiile, in acest an, iar intimplarea face ca nu stie Dreapta ce face Dreapta, si domnul ministru al muncii a spus ca in nici un caz nu se va lua aceasta masura, in anul 2006. In plus, una din promisiunile majore pe care au avut-o in campania electorala Alianta DA a fost majorarea pensiilor pentru toti pensionarii si s-a subliniat foarte mult acest lucru, pentru toti pensionarii. Ce-au facut? In urma recalcularii pensiilor, acestea au crescut pentru circa 40% din pensionari, deci nu s-a respectat promisiunea pentru toate persoanele in virsta. Pe de alta parte, aceasta crestere a insemnat, in medie, circa 21 de procente, in conditiile in care, pentru unii dintre pensionari a crescut pensia, iar pentru altii, a scazut punctajul. Oricum, pentru cei carora le-a scazut punctajul li s-a pastrat pensia in plata. Problema vine abia de aici incolo: s-a indexat valoarea punctului de pensie cu 9,3% in ianuarie, dar cind s-a aplicat acest procent la punctajul realizat de catre pensionari, in cazul celor care au avut punctaje mai mici, ei nu vor ajunge niciodata sa recupereze pierderea de punctaj. Deci, spre exemplu, a avut 1,5 puncte initial, si cind i-am recalculat pensia, i-a iesit un punct. Ei, la acel punct i s-a aplicat indexarea, si nu la valoarea de 1,5 puncte, or, in aceste conditii, la ora actuala, circa 1,5 milioane pensionari nu au beneficiat de marirea pensiei, dupa indexare. Acest proces va continua, si probabil ca 1-2 ani, daca nu intervin alte masuri de compensare, acesti oameni nu vor mai beneficia de nici un fel de mariri ale pensiei".

"Romania realizeaza o performanta de neinvidiat"

Rotaru deplinge soarta pensionarilor romani si pentru ca acestia nu au beneficiat, sub guvernarea Aliantei DA, nici macar de o indexare la nivelul inflatiei: "Romania realizeaza o performanta de neinvidiat, aceea ca este singura tara din Europa, la ora actuala, care nu a indexat pensiile cel putin la nivelul inflatiei prognozate pe 2006, ceea ce este extrem de grav. Mai mult, daca in legislatia anterioara aveam prevazut ca indexarile si cresterile de pensii vor acoperi cel putin rata inflatiei, la aceasta ora nu mai exista aceasta precizare in legislatie, ei sint la indemina guvernului, sa realizeze majorari pe niste criterii pe care nu le stim. Pe de alta parte, cind s-a facut aceasta majorare a pensiilor, in urma recalcularii, in lege se stipula ca se va realiza cresterea, in functie de etapa la care se incepe recalcularea. Nu s-a intimplat asa, ci s-a luat drept criteriu anul in care omul a iesit la pensie - o alta inadvertenta si o alta nedreptate. Pe timpul guvernarii PSD, cind s-au facut recorelarile pensiilor, in fiecare semestru beneficiau circa 2,5 milioane de pensionari de cresterea pensiilor cu citeva sute de mii de lei. Noi, PSD-ul, cind am venit la guvernare, in 2000, am luat pensia medie neta la un milion si ceva, iar la finele lui 2004, pensia medie neta era de 2,614 milioane lei. De aici se poate face o comparatie".
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii