"Nu sint specialist in invatamintul preuniversitar si nici nu-mi propun sa fiu" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Nu sint specialist in invatamintul preuniversitar si nici nu-mi propun sa fiu"

Periplul ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, prin judetele tarii s-a oprit si la Braila. El s-a intilnit, simbata, cu echipa de conducere a Inspectoratului Scolar Judetean, directori si cadre didactice, pentru a purta discutii in vederea solutionarii problemelor existente. Ministrul si-a deschis discursul cu o nemultumire: aceea legata de lipsa rezultatelor viabile in procesul de descentralizare financiara derulat la nivelul judetelor pilot, printre care si Braila. "La ora asta, in ceea ce priveste simularea procesului de descentralizare financiara nu s-a facut nimic. Cind am venit in minister, am descoperit ca nu exista nimic concret pe acest proiect. Am fost neplacut surprins sa constat ca nimeni nu putea spune, daca un astfel de proiect e bun sau rau pentru sistem, sau cum poate fi realizat cit mai eficient. Nimeni, pina acum, nu a facut vreun studiu in acest sens. Prin urmare, trebuie sa ne apucam serios de lucru, daca vrem ca pachetul legislativ sa fie functional la inceputul lui 2008", le-a spus ministrul Educatiei celor prezenti.

Internet si sanse egale la educatie

Ministrul Adomnitei a vorbit si despre prioritatile pe care si le-a stabilit pentru urmatorul an si jumatate, respectiv asigurarea de sanse egale la educatie tuturor copiilor, semnarea Contractului Colectiv de Munca si continuarea investitiilor. Referindu-se la primul punct, ministrul s-a legat de problema conectarii scolilor la reteaua de Internet. Acesta s-a aratat nemultumit de faptul ca, pina acum, nimeni din minister nu a lucrat pe acest proiect si ca, nici macar nu se stia exact cite scoli au sau nu internet. "La ora aceasta, 3.300 de scoli, din totalul de 8.638 sint conectate la Internet. Trebuie sa aflam daca in celelalte scoli exista macar un calculator si, daca nu, sa facem ceva in acest sens. Intentia mea este ca fiecare scoala cu personalitate juridica sa primeasca, cit mai repede bani de la buget pentru a-si organiza licitatiile pentru conectarea la Internet", a declarat ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului.
Mai multe scoli, in special cele din mediul rural, au reusit sa infiinteze laboratoare de informatica si chiar sa se conecteze la reteaua de Internet prin intermediul unor subproiecte si proiecte de dezvoltare scolara finantate de minister. Cristian Adomnitei s-a aratat nemultumit de modul cum au fost distribuiti acesti bani, pentru ca, spune el, scolile care au cistigat proiecte si-au achizitionat tot felul de echipamente si materiale sofisticate, iar acoperisul cade pe ele. El a marturisit ca, de fapt, aceste fonduri provin din bani necheltuiti din bugetul de stat care trebuia lichidati intr-un timp cit mai scurt.

In 2008, nu vor fi cresteri salariale spectaculoase

In ceea ce priveste continuarea investitiilor, ministrul a spus ca,
pentru anul urmator, si-a fixat ca obiectiv alocarea a 6% din PIB
pentru invatamint. El a sugerat directorilor de scoli ca, pina la sfirsitul acestui an, sa aiba proiectele gata facute pentru a putea absorbi banii care vor veni, iar autoritatilor sa prezinte rapid ministerului studii de fezabilitate si proiecte pentru a primi sumele necesare reabilitarii spatiilor de invatamint. Primarul Constantin Cibu a venit in intimpinare spunind ca, la Braila, anul acesta este "Anul invatamintului", o foarte mare parte din bugetul local fiind alocat educatiei.
Ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a spus ca vrea ca ideile si propunerile asupra evolutiei invatamintului sa vina din partea profesorilor pentru ca ei ar trebui sa stie cel mai bine raspunsurile la problemele existente. "Nu sint specialist in invatamint preuniversitar si nici nu-mi propun sa fiu. Nu ma duc la minister sa predau cu creta la tabla. De aceea sinteti dumneavoastra. Nu ministrul e cel care trebuie sa spuna ce sa faceti. Astept, totusi, sa veniti cu idei si propuneri noi si le vom pune impreuna in aplicare", a declarat Cristian Adomnitei.
Acesta a mai spus ca atunci cind se refera la continuarea investitiilor, se gindeste si la continuarea investitiilor in resursa umana. Cind a fost vorba de cresterile salariale, insa, acesta a precizat ca mariri spectaculoase in 2008 nu vor fi, data fiind stabilitatea cursului leului. El are convingerea ca, atit cit se va da, va multumi atit cadrele didactice, cit si celelalte categorii de personal.

WC-urile la control

Programul ministrului a inclus si vizitarea unor scoli din municipiu si judet. Primul obiectiv a fost Scoala nr. 21 din cartierul Pisc. Aici a purtat o discutie citeva minute cu directorul care a incercat sa-i expuna citeva din problemele scolii si a schimbat doua vorbe cu copiii care il asteptau incintati la intrarea in scoala. Deplasarea a continuat la Scoala nr. 19 "Mihail Kogalniceanu" aflata, la momentul acesta, in plin proces de renovare. Ministrul a fost nemultumit de starea lambriurilor din corpul nou al cladirii si de aspectul curtii interioare. Conducerea scolii a explicat ca lambriurile urmeaza sa fie doar reconditionate, acestea nefiind incluse in proiect. Cristian Adomnitei s-a grabit sa-l asigure pe director de tot sprijinul sau pentru finalizarea lucrarilor de reabilitare a scolii, dar si a curtii. A urmat Scoala "Vasile Alecsandri" din municipiu si scolile din comunele Silistea si Tichilesti. Aici a cerut autoritatilor locale sa se implice activ in solutionarea problemelor scolii. In unitatile de invatamint in care a intrat, ministrul Educatiei a tinut sa verifice personal gradul de functionare a grupurilor sanitare, fiind partial multumit de starea acestora. Mai mult decit atit, ministrul a cerut directorilor estimari pentru necesarul de lucrari si a facut promisiuni ca le va da bani pentru reabilitarea si modernizarea spatiilor de invatamint.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro