"Nu mai am adolescenta, la cit de mult muncesc" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Nu mai am adolescenta, la cit de mult muncesc"

Ingrijorator de multi adolescenti aleg sa isi petreaca ultimii ani de scoala muncind pe brinci, in loc sa invete. Si totusi, cit de mult ii afecteaza asta? Despre decizii, sacrificii si adolescenta pierduta am stat de vorba cu Adelina Panait, eleva in clasa a XI-a la Colegiul National “Gh. M. Murgoci”, o tinara curajoasa, care a hotarit fara regrete sa impleteasca munca si scoala.

- De cind ai inceput sa lucrezi?
- Am inceput sa lucrez in vara anului trecut, ca ospatarita la o terasa. Nevoia de bani m-a impins sa continui sa muncesc si pe timpul scolii, in weekend.
- Ce te-a determinat sa iti iei un serviciu atit de devreme?
- Intrucit nevoile si capriciile mele se ridica la standarde inalte, iar mama nu poate sa mi le satisfaca (tatal meu este decedat), am considerat ca este cazul sa-mi procur singura banii, pe baza muncii prestate de mine.
- Cum este programul tau de lucru? Il afecteaza in vreun fel pe cel al scolii?
- Programul de munca se desfasoara in zilele de vineri, simbata si duminica. Desigur ca programul de scoala este afectat, deoarece in weekend nu am timp sa ma pregatesc pentru ore, iar oboseala foarte mare imi ingreuneaza modul de pregatire din restul saptaminii. In acest timp sint extenuata si dorm in jur de 12 ore pe noapte, cu exceptia noptilor din timpul muncii, cind dorm 4-5 ore.
- Care este atitudinea mamei fata de acest lucru?
- Mama a acceptat foarte greu decizia mea si ne-am certat des pe aceasta tema. In prezent, nu mai comenteaza nimic.
- Sint profesori care cunosc acest aspect din viata ta? Care este atitudinea lor? Au existat repercusiuni?
- Sint profesori care cunosc acest lucru si totusi unii nu manifesta nici un pic de intelegere, ascultindu-ma chiar in ziua de luni, cind nu sint in stare de nimic. De altfel, notele mele sint mai mici de cind muncesc. Exista o singura profesoara care ma intelege si este alaturi de mine.
- Cum reusesti sa impaci viata de adolescenta, de eleva, cu cea de adult independent din punct de vedere financiar? In ce fel te afecteaza?
- Consider ca deja nu mai sint o adolescenta, iar viata mi-a fost considerabil afectata din cauza muncii. Am preferat totusi sa fiu o eleva mai putin pregatita, dar cu nevoile satisfacute, decit o eleva pregatita la nivel inalt si cu frustrari din punct de vedere financiar.
- Care este perspectiva ta in ceea ce priveste viitorul apropiat? Vei continua sa lucrezi pina la sfirsitul scolii?
- Da, voi continua. Voi face o pauza in clasa a 12-a, deoarece urmeaza un examen foarte important. Totusi, dupa BAC nu voi urma o facultate din primul an, alocind acest timp muncii. Dupa ce ma voi simti indeplinita in ceea ce priveste conditia mea materiala voi urma o facultate, apoi ma voi realiza in cariera.
- Care este parerea ta generala asupra elevilor nevoiti sa lucreze? Consideri ca s-ar putea face ceva in aceasta privinta?
- Aceasta problema se datoreaza lipsurilor financiare ale parintilor si imposibilitatii lor de a le oferi copiilor tot ceea ce au nevoie. Dar este adevarat ca si pretentiile mele sint mari si nu ma multumesc cu putin, sacrificindu-ma astfel pentru satisfacerea placerilor si o viata mai usoara. Consider ca si statul este vinovat pentru aceasta problema, intrucit alocatiile si veniturile parintilor sint mult prea mici in raport cu necesitatile noastre. (Interviu realizat de Ramona Cotiga)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro