Mergi la conţinutul principal

"Nu imi fac nici un repros in legatura cu evenimentele din Decembrie '89"

Este un jucator nou pe scena politica braileana si reprezinta o mutare care i-a luat pe multi prin surprindere. Este un personaj controversat, care a tinut prima pagina a presei centrale si care acum s-a inscris in cursa electorala ce are ca miza Primaria Braila. Generalul (r) Eugen Badalan este omul pe care PDL Braila il arunca in lupta pentru cistigarea fotoliului de primar. Fostul sef al Armatei Romane poate fi o alternativa la fetele pe care brailenii s-au tot obisnuit sa le vada pe afisele electorale de ani de zile. Sint, insa, citeva episoade din viata lui ce ar putea servi drept munitie adversarilor sai politici. Unul dintre aceste momente il reprezinta Revolutia din '89 si evenimentele de la Arad, unde au fost omoriti 20 de oameni si au fost raniti alti 47. Desi ancheta efectuata a demonstrat ca generalul brailean nu a fost vinovat de ce s-a intimplat, i-am solicitat acestuia sa lamureasca situatia pentru ca brailenii sa fie informati asupra acestui aspect. Si nu numai.


- Ce s-a intimplat pina la urma, la Arad?
- Cu Aradul e o poveste foarte lunga. Eram sef de stat major la divizia care isi avea sediul la Oradea si avea unitati in garnizoanele Oradea, Arad, Ineu, Lipova, Beius, una din unitatile din subordinea acelei divizii fiind dislocata permanent la Arad. A fost una din unitatile care a participat la evenimentele din Timisoara, la ordinul ministrului Apararii de atunci. Primul meu drum la Arad a fost dupa ce am aflat ca ministrul daduse ordin unitatii sa plece la Timisoara, fara stirea noastra. Atunci m-am dus la Arad, sa vad care e situatia. Unitatea era plecata si m-am dus dupa ea pina la Timisoara. Dupa ce m-am documetat, am revenit la Oradea. Toata perioada aia a fost un tur de forta intre cele trei orase. Am stat o perioada la Arad, dar cit am stat eu acolo nu s-a intimplat nici un incident, nu s-a tras cu arma, nu a fost ranit nimeni. Cind s-a produs intr-adevar un asemenea eveniment, eu eram la Oradea. Am revenit la Arad apoi, sa vad ce s-a intimplat.
- Considerati ca ati actionat gresit in timpul acelor zile? Va reprosati ceva?
- In legatura cu evenimentele din Decembrie '89 eu nu imi fac nici un repros. Simt ca am participat pozitiv la evenimentele din '89, prezenta mea acolo, in unele situatii, a eliminat sau a diminuat efectele negative care se puteau produce in momentele alea. Am constiinta absolut impacata cu ce s-a intimplat acolo. Sint multe alte momente ale existentei mele pentru care imi pot asuma vina, dar pentru asta nu. Si oricare dintre competitorii mei la Primarie, care ar putea folosi acest lucru in campanie, ori nu stie ori nu intelege ori, neavind programe cu care sa intre in competitie adopta ce fac de multe ori romanii, campania murdara. Avem, nu avem groapa de noroi, gasim noi cu ce sa aruncam. Oricum, interesant e ca toata povestea cu Revolutia a aparut de abia dupa ce am fost numit seful Directiei de Siguranta a Armatei. Deci, nu cred ca a fost ceva personal, era pur si simplu genul de functie care atragea atentia si in care, oricine ar fi fost sef, devenea tinta.

"Am facut ce era mai bine pentru situatia data"

- In ce situatie va aflati cu dosarele de la DNA?
- Dosarul. Singurul dosar in care sint acuzat este "Tofan". Acolo s-a efectuat un contract de schimb, dupa toate regulile, aprobat de Ministerul Apararii. E curios ca si acest dosar s-a nascut in momentul in care eu ma gaseam in niste conflicte deschise, publice, cu ministrul liberal al Apararii, legate de retragerea trupelor din Irak. In acel moment a aparut aceasta problema, in conditiile in care, pe perioada cit am fost sef de stat major la Fortele Terestre, Curtea de Conturi, pentru fiecare an in parte, imi daduse descarcare de gestiune. Oricum, nu se putea vorbi de un prejudiciu pentru ca toata tehnica care facuse obiectul schimbului cu "Tofan Grup", in evidenta contabila a unitatii militare avea valoare contabila zero. Deci, cum sa produca pagube daca are valoare zero? A inceput totul in baza unei anonime care a ajuns la DNA, odata cu o campanie de presa. De fapt, DNA s-a autosesizat din campania de presa. Cit timp DNA instrumenta, Curtea de Conturi Bucuresti, facind un control, constata ca nu exista decit o creanta intre MAp si "Tofan Grup", in valoare de 3.000 de dolari, bani pentru care MAp e acum in proces de recuperare. Deci, eu nu am prejudiciat cu nimic. Acum, dosarul, prin hotarirea judecatoreasca a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, e suspendat, pe temei de neconstitutionalitate. Sincer, nu imi place situatia asta. As vrea sa se termine odata, sa se judece, sa se dea o sentinta definitiva. Eu ramin la parerea mea, am facut ce era mai bine pentru situatia data. Armata avea nevoie de anvelopele alea si a fost solutia care a dat rezultate.
- Se fac, insa, referiri si la alt dosar, legat de achizitionarea de uniforme ripstop pentru armata, in care ati fi anchetat. Acela in ce situatie se afla?
- Stiu ca exista si aceasta tema in presa, dar chestiunea imi e necunoscuta. Am mai fost intrebat si nu stiu nimic de asta. S-a mai auzit ceva si de un proces cu niste case, despre care iarasi nu stiu nimic.

"Eu, in Braila, nu am afaceri"

- Derulati afaceri in Braila, dumneavoastra sau membrii familiei dumneavoastra?
- Eu, in Braila, nu am afaceri. Am incercat acum un an sau doi sa fac o afacere, am infiintat o firma de imobiliare, din care detin 70%, dar care nu a functionat niciodata ca nu am avut timp de ea. In rest, detin citeva proprietati: 7 ha de teren la Traian, mai avem un apartament cu 2 camere in Braila si un teren in oras, pe care voiam sa construiesc o casa cind ieseam la pensie, dar nu am avut timp nici de asta. Din familia mea, tata are o firma in judet, se ocupa cu agricultura, are teren, utilaje. Fiul meu mijlociu are afaceri in Braila, o firma in agricultura si una in alimentatie publica, care nu prea a mers, stim cu totii povestea cu terasa pe Faleza. Eu sper sa reuseasca sa o puna pe picioare, ca pina acum, in afara de a plati redeventa la Primarie si de a trage ponoase la capitolul imagine, nu a obtinut nimic de pe urma ei. In rest, fiica mea e functionar la o institutie bucuresteana, iar fiul cel mic e salariat la o firma in Bucuresti, are si el o firma deschisa si incearca sa se descure. Nu le depling existenta, sint foarte multumit de fiecare dintre ei, sint niste copii normali, buni, care au invatat sa traiasca pe propriile picioare. Evident ca as fi putut sa adopt o atitudine care e raspindita in Romania si sa aduc toata familia sa lucreze in institutia in care am lucrat eu, dar nu am facut asa ceva si nici ei nu au vrut.

Problemele Brailei: lipsa de ordine in administratie si curatenia

- Pina la urma, de ce vreti sa deveniti primar?
- In primul rind, pentru ca asa cum face pina la urma orice roman, am vrut sa ma intorc acasa. Dar aici am gasit o multime de probleme. Si, in ciuda lor, am convingerea ca se poate face treaba. In Braila sint conditii sa se intimple lucruri pozitive. Sa refacem frumusetile Brailei, sa avem ordine, curatenie, parcuri, spatii verzi, viata culturala, viata economica. Trebuie sa stim sa profitam de ultimul port de la Dunare cu statut de port maritim, de Insula Mica cu potential turistic enorm, de castelul de apa din Gradina Publica. Avem posibilitatea sa facem turism pe baza istoriei orasului, daca reamenajam catacombele si cladirile de patrimoniu, care au mai ramas. Putem sa atragem fonduri structurale si sa cream locuri de munca si pentru barbatii braileni, pentru ca acum forta de munca activa e majoritar feminina. Avem conditii sa cream un port turistic, avem conditii sa dezvoltam marile zone comerciale, sa ne racordam la proiectele nationale. Sint multe de facut, iar eu sint convins ca pot sa fac aceste lucruri, stiu cum se fac, am capacitatea sa creez echipe care pot sa le rezolve.
- Care ar fi, din punctul dumneavoastra de vedere, cea mai mare problema a Brailei?
- Sint de fapt doua: lipsa de ordine in administratie si curatenia. Nu putem sa cream programe, indiferent de ce e vorba, traind intr-un loc mizerabil. Iar Braila a devenit un loc mizerabil. Legat de ordine, unul din obiectivele mele este de a incerca sa depolitizez cit mai mult administratia publica braileana. Primaria sa fie cu adevarat locul in care se lucreaza in exclusivitate pentru cetatean si toate serviciile publice pe care are obligatia sa le organizeze, indiferent daca o face prin unitati proprii sau prin externalizare, sa le organizeze intr-un singur scop: satisfacerea nevoilor cetatenilor. Avem tineri care au nevoi, pensionari care au nevoi, avem restul oamenilor care au nevoi, iar Primaria trebuie sa le satisfaca pe cele care tin de ea.

"Sint cunoscut ca un tip care, daca incepe ceva, nu abandoneaza"

- Credeti ca lipsa dumneavoastra din oras, pe o perioada destul de insemnata, contribuie in vreun fel la modul in care va percep oamenii?
- Chiar daca am lipsit o vreme din Braila, asta nu inseamna ca imi lipseste perceptia exacta a fenomenelor ce se intimpla aici. Oricum, cit am lipsit, a trebuit sa conduc si unitatile militare din Braila, nu numai sa le conduc, uneori sa le salvez sau sa le asigur existenta in continuare, pentru ca ele ar fi putut sa dispara. Asa ca am fost, in fapt, prezent. Pe de alta parte, in permanenta eu am ramas in contact cu factorii de decizie din oras. Deci, am stiut in permanenta ce se intimpla aici. Eu stiu zicala "ochii care nu se vad se uita", dar cred ca si cei care nu au avut contact direct cu mine, macar o data in viata lor tot au auzit de numele meu. Oricum, se pot informa, iar eu, pe timpul campaniei, le voi da prilejul sa ma cunoasca mai bine si sa cunoasca si intentiile de programe pe care le avem pentru oras. Cred ca voi reusi foarte bine sa relationez cu cetatenii. Sint cunoscut ca un tip care, daca incepe ceva, nu abandoneaza. Tot ce am inceput am dus la bun sfirsit, am vocatie de constructor de echipe. Sint locuri in tara asta, pe unde am fost, unde am lasat in urma oameni formati de mine si pentru care imi asum raspunderea, cu bune si cu rele, dar si lucruri: cladiri, unitati militare construite, parcuri, livezi. Am aceasta vocatie si nu vad de ce nu as folosi-o pentru Braila.
- Daca ati iesi primar, ce promisiune le-ati face brailenilor, una pe care cu siguranta credeti ca ati putea-o indeplini?
- Pot asigura cetatenii Brailei ca se vor putea plimba pe strada si dupa ora 9 seara, fara sa li se intimple nimic.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro