Comisarii Gărzii de Mediu Brăila s-au declarat plăcut impresionaţi de felul cum s-au comportat brăilenii ieşiţi la picnic în cele patru zile cât a durat minivacanţa de 1 Mai. "S-au făcut inspecţii în toate zonele tradiţionale de picnic: Plaja Lipovenească, pădurea din jurul Lacului Sărat, plajele din dreptul localităţilor Gropeni, Tichileşti şi Chiscani. Peste tot s-a observat faptul că oamenii îşi luau acasă resturile rămase în urma preparării grătarului. Nu a fost nevoie să aplicăm nici sancţiuni şi nici avertismente. Probabil a contat foarte mult publicitatea care s-a făcut în presă pe marginea Legii 54 din 2012, ce stabilieşte sancţiuni substanţiale împotriva celor care nu respectă mediul înconjurător în timpul ieşirilor la iarbă verde. În timpul inspecţiilor efectuate în teren, inclusiv comisarii noştri au împărţit pliante cu regulile stabilite de noua lege", ne-a declarat Daniela Agache, comisarul şef al Gărzii de Mediu Brăila.
Gunoaiele rămase în urma petrecăreţilor în păduricea de "la berze" demonstrează că până la civilizaţie încă mai e cale lungă
Din păcate, încă mai sunt mulţi brăileni care au scăpat de amenzi, deşi nu respectă nici legile votate de guvernanţi şi nici cele mai elementare reguli de bun simţ. În crângul de lângă linia de tramvai dintre municipiu şi staţiunea Lacu Sărat, cunoscut brăilenilor sub denumirea "la berze", se puteau vedea, ieri, gunoaie abandonate lângă copaci, semn că nu toată lumea şi-a strâns resturile în saci de plastic şi le-a luat în portbagaj, pentru a le arunca la tomberon. Nu e mai puţin adevărat că în zona respectivă nici nu au fost amplasate pubele, aşa cum s-a întâmplat la locul tradiţional de picnic, din spatele Lacului Sărat, unde Primăria Brăila a dus inclusiv grătare, toalete ecologice şi cisterne cu apă. Spaţiul respectiv, denumit "la coada lacului", este însă, la ora actuală, singurul loc unde brăilenii pot găsi un minim de facilităţi, astfel încât să poată respecta prevederile noii legi a picnicului. După cum v-am mai informat, primarul Aurel Simionescu a promis că împreună cu reprezentanţii Direcţiei Silvice va încerca să identifice, în zonele împădurite din preajma municipiului, şi alte spaţii ce pot fi amenajate pentru ieşiri la iarbă verde, în condiţiile prevăzute de lege.
Pentru ca noua lege să poată fi respectată, autorităţile au obligaţia să pună la dispoziţia cetăţenilor locuri de picnic amenajate corespunzător, adică bine delimitate şi dotate cu grătare, toalete ecologice, pubele şi alte asemenea facilităţi. În luna aprilie, Garda de Mediu Brăila a solicitat tuturor primăriilor din judeţ să prezinte liste cu locurile amenajate pentru picnic sau care urmează să fie amenajate. Până în prezent, au trimis răspuns doar câteva primării, care au transmis că nu pot amenaja astfel de spaţii deoarece pe teritoriul lor administrativ nu se află zone împădurite sau cursuri de apă. Primarii localităţilor riverane Dunării, inclusiv Brăila, încă nu au comunicat niciun răspuns către Garda de Mediu.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.