* este un prim efect al liberalizării pieței pentru populație * ANRE estimează că până la sfârșitul anului gazele s-ar putea scumpi cu cel mult 8,5%
Prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă se va liberaliza de la 1 aprilie, anunță Ministerul Energiei, care susține că nu sunt justificate temerile privind o posibilă creștere substanțială a prețului gazelor la populație după momentul liberalizării. Totuși, Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat în ședința de joi, 30 martie, prețurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale pentru cei 38 de furnizori de gaze naturale, creșterea prețurilor plătite de populație fiind în medie cu 2%, de la 1 aprilie. Pe de alta parte, oficialii ANRE estimează că până la sfârșitul anului gazele s-ar putea scumpi cu cel mult 8,5%.
Autoritatea va continua să reglementeze prețul final pe care îl vor plăti consumatorii casnici până în 2021, când piața va fi complet liberalizată pentru populație.
Președintele ANRE, Niculae Havrileț a subliniat în cadrul unei declarații în presa centrală că populația este protejată în fața unor fluctuații majore a prețurilor pe piața liberă, având în vedere metodologia stabilită de ANRE pentru achiziția gazelor destinate consumului casnic. "ANRE a stabilit o metodologie potrivit căreia achiziția gazelor pentru populație să se facă pentru un an de zile pentru o perioadă de iarnă, respectiv octombrie - aprilie. Asta înseamnă că furnizorii care sunt atașați acestei pieței vor cumpăra gaze la prețul de acum pentru un an întreg. Aceasta înseamnă că consumatorul casnic este protejat împotriva unei creșteri neașteptate de preț", a spus Havrileț.
La rândul său, ministrul Energiei, Toma Petcu a respins scenariile alarmiste potrivit cărora prețul gazelor se poate mări cu 40% sau chiar 70%. “Am discutat cu domnul Havrileț, președintele ANRE, instituția care reglementează tarifele la gazele naturale, și mi-a spus foarte clar că acest lucru este imposibil. Dumnealui chiar a înaintat o notă către Comisia de Industrii și spre știința Ministerului Energiei, în care, din evaluarea dumnealor, dacă s-ar produce această liberalizare începand cu 1 aprilie, prețurile ar putea crește, până la sfârșitul anului, cu un procent maxim cuprins între 6,5 și 8,5%. Din ce am înțeles de la domnul Havrileț, doi dintre marii furnizori/distribuitori de gaze au solicitat majorări ale tarifelor de 40 și chiar 70 de procente. Acest lucru nu poate fi acceptat sub nicio formă, pentru că nu au o motivație reală”, a spus oficialul.