Mergi la conţinutul principal

Nu doar un sondaj viciat

Ultimul sondaj de pe pagina de internet a ziarului nostru, www.obiectivbr.ro, in care cititorii online erau rugati sa raspunda la intrebarea "Considerati ca Braila este un oras sigur din punct de vedere al protectiei cetateanului?", a stirnit nu doar reactii dintre cele mai interesante, dar si prea multa patima. Interesante au fost, de exemplu, multe dintre comentariile postate pe site de cititori. Interesanta a fost si evolutia votului. Atit de interesanta, incit unii dintre respondentii sondajului au apelat la frauda. Trebuie spus ca, desi rezultatul afisat pe site ieri arata o usoara superioritate a raspunsurilor "Da, Braila este un oras sigur din punct de vedere al protectiei cetateanului", sondajul a fost in realitate viciat, tocmai de catre cei care, cum spuneam mai sus, au dat dovada de mult prea multa patima. Atit de multa incit au trecut peste corectitudine, obiectivitate si adevar, apelind la trucuri ieftine, prin care au falsificat rezultatele sondajului. Pentru ca, in realitate, adevaratele voturi pentru "Da" au fost, dupa aprecierea administratorului site-ului, cu mult mai putine, restul fiind interventii ale citorva respondenti care au "fortat" regula jocului si setarile calculatorului, astfel incit sa voteze de zeci de ori si sa intoarca rezultatul sondajului in favoarea celor care considera ca Braila este un oras sigur. De ce au apelat la o astfel de frauda unii dintre cititorii online si mai ales cine sint cei care au facut-o e simplu de dedus: rezultatele initiale, in care majoritatea covirsitoare a raspunsurilor erau in favoarea ideii ca Braila nu este un oras sigur, ar fi afectat imaginea unor institutii, in primul rind a Politiei si Jandarmeriei. Si, aproape sigur, tocmai niste politisti sau jandarmi ori dintre cei in strinsa legatura cu institutiile in cauza au procedat asa (pentru ca cine altcineva ar fi fost atit de deranjat de comentariile unor braileni la adresa celor doua institutii?). Dar nu asta este problema. La urma urmei, a fost doar un sondaj simplu, in care doream sa stim opiniile cititorilor nostri, iar faptul ca rezultatele afisate au fost viciate de astfel de indivizi nu schimba cu nimic realitatea din oras.
Adevarata problema e alta: ca niste oameni ai legii nu s-au putut abtine sa nu se dea in stamba, sa nu strice rezultatul unei "anchete", fie ea si jurnalistice, sa treaca peste adevar si obiectivitate si sa vicieze flagrant un biet sondaj de opinie, doar pentru ca nu le conveneau raspunsurile date de majoritatea cititorilor on-line si din care Politia si Jandarmeria nu iesea deloc bine. Si atunci, cum poti sa ai incredere ca, atunci cind face o ancheta, in care in joc este soarta unui om, un astfel de om al legii tine cont de adevar, de opinia celui cercetat, ca va face o ancheta obiectiva si ca nu va maslui probele de la dosar? Sau ca, atunci cind va trebui sa-l cerceteze pe unul de-al lui, va fi corect si va scoate la lumina adevarul, chiar daca lui, personal, nu-i pica prea bine rezultatul anchetei? Oricum, sondajul de saptamina trecuta a mai reliefat un lucru pe care multi il stiu: nu doar ca Braila nu este, totusi, un oras sigur, ci si ca in institutiile de care tine siguranta cetateanului mai sint si indivizi "viciati".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro