Mergi la conţinutul principal

Nu consumaţi carne de porc neverificată trichineloscopic!

• acesta este îndemnul adresat de medicii veterinari brăilenilor care sacrifică porci în gospodăriile proprii • trichineloza poate fi o boală fatală • odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, inspectorii veterinari şi-au intensificat controalele în unităţile de producere, dar şi în unităţile de consum unde se vor organiza mese festive

 

Veterinarii brăileni reamintesc că, în această perioadă, când foarte mulţi porci sunt sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, există un risc crescut de contactare a trichinelozei, o boală ce poate fi fatală.

Pentru eliminarea acestui risc, carnea de porc trebuie să treacă prin examenul trichineloscopic înainte de a fi consumată. În Brăila, verificarea mostrelor colectate de la porcii sacrificaţi în curţile localnicilor se face la sediul Circumscripţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, de pe Str. 1 Decembrie 1918, şi în staţiunea de control alimente din incinta Pieţei Halelor. Programul de lucru este, în zilele lucrătoare, de la 8.00 la 18.00, iar în zilele de dumincă de la 8.00 la 17.00, începând cu data de 5 decembrie.

 În mediul rural, examinările trichineloscopice se fac la sediul fiecărei Circumscripţii Sanitar Veterinare Comunale. Pentru examinare, cetăţenii trebuie să se prezinte cu maxim 40 grame din muşchii pilieri diafragmatici, maseteri sau intercostali. Analizele costă 9 lei, fără TVA, pentru fiecare porc domestic, sau 18 lei, fără TVA, pentru porcii mistreţi.

În cazul în care se depistează porci sacrificaţi contaminaţi cu trichinella spiralis, animalele respective vor fi confiscate şi distruse, iar proprietarii vor fi despăgubiţi cu contravaloarea lor, la preţul pieţei.

În altă ordine de idei, conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila anunţă că, de la începutul acestei luni, inspectorii veterinari au intensificat acţiunile de control în unităţile de producere, procesare, depozitare şi comercializare a cărnii, dar şi în unităţile de alimentaţie publică unde se vor organiza mese festive de sărbători. Controalele au drept scop apărarea sănătăţii publice şi prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare la om prin consumul de produse alimentare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro