Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Noutati legislative care reglementeaza sistemul educational

Teatrul "Maria Filotti" a fost, ieri, gazda dezbaterilor organizate de Inspectoratul Scolar Braila in colaborare cu Ministerul Educatiei, pe tema noutatilor legislative din invatamint. Moderatorul evenimentului a fost inspectorul scolar general Lilliana Tudoran, alaturi de care au fost invitati subprefectul Dumitru Popa, senatorul Aurel Simionescu, directorul Directiei Resurse Umane din Ministerul Educatiei, prof. Valentin Sorin Popescu, si presedintele Sindicatului Invatamint Braila, Valeriu Partene.
Dezbaterea a inceput cu prezentarea legilor noi de catre prof. Valentin Sorin Popescu, acesta precizind ca, la nivel national, pina acum si-au prezentat sustinerea pentru proiect trei fosti ministri ai invatamintului, Mircea Miclea, Ecaterina Andronescu si Andrei Marga. Directorul Valentin Popescu a prezentat citeva principii care au stat la baza elaborarii legilor, noutatile in privinta organizarii retelei scolare, faptul ca invatamintul prescolar, primar si gimnazial va trece cu totul in organizarea Consiliilor Locale, iar liceul in organizarea Consiliului Judetean. Invatamintul va fi organizat in mai multe trepte, oferindu-se posibilitati de educare si crestere a copiilor de la citeva luni: educatie anteprescolara de la 0 la 3 ani, prescolara de la 3 la 6 ani, primara de la 6 la 11 ani si cea gimnaziala de la 11 la 16 ani. Liceul nu va mai fi obligatoriu, va avea trei ani la filiera teoretica si trei sau patru ani la cea tehnologica, in functie de specializari. La filiera tehnologica, primii doi ani sint asimilati actualelor scoli de arte si meserii, iar la finalul liceului absolventul obtine un certificat de calificare de nivel III. Admiterea la liceu se va face computerizat, dar liceele care doresc pot organiza concurs de admitere daca numarul de inscrisi depaseste numarul de locuri. Finantarea va fi de baza si compensatorie, va ramine la Ministerul Educatiei atit pentru invatamintul de stat, cit si pentru cel particular, iar finantarea compensatorie urmarind sa rezolve problema abandonului scolar si al copiilor supradotati. De asemenea, functiile de conducere vor fi functii publice, iar pentru ocuparea functiilor de la virf va fi nevoie de studii de masterat de specialitate. In fiecare scoala se infiinteaza, in plus, un post de director educativ, iar la concursurile pentru posturile de director pot participa si persoane din afara sistemului. Concursurile pentru posturile didactice se vor organiza la fiecare scoala, fiecare profesor putind primi mai multe sporuri, in functie de performante. Performantele vor fi cintarite in functie de criteriile stabilite in Consiliul de Administratie al unitatii scolare. Senatorul Aurel Simionescu a spus ca aceste legi trebuie sa aduca stabilitate in invatamint, ca trebuie sa fie valabile cel putin 12 ani. "Tendinta europeana este ca scoala apartine comunitatii locale, care este implicata esential in educatie. Trebuie sa facem niste pasi pe care sa ni-i asumam, sa ne gindim ca profesorii lucreaza 18 ore pe saptamina, iar elevii au intre 30 si 35 de ore", a propus senatorul Aurel Simionescu.
In finalul intilnirii, presedintele SIB, Valeriu Partene, a remarcat cistigurile cele mai importante ale acestei legi, pastrarea titularizarii in sistem si importante sporuri salariale obtinute.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii