* asta deoarece nu a fost prevăzut cu contorizare, iar noua legislaţie nu mai permite Seroplant să folosească apă din Dunăre fără să plătească consumul către Apele Române * directorul Ligia Drăgan spune că problema va fi rezolvată în săptămânile care urmează
Un nou sistem de irigaţii a fost amenajat pe faleza Dunării Faleza, pe porţiunea cuprinsă între Vadul Spitalului şi Căpitănie, fiind inclus aici şi taluzul amenajat între scările de la Primărie şi moara Violatos. După cum se ştie, lucrările au început în vara anului trecut, iar în prezent se poate spune că sunt finalizate. Cu toate acestea, sistemul încă nu poate fi pornit din cauza unei prevederi legale care nu exista anul trecut, pe vremea aceasta, când a fost întocmit proiectul iniţial. Conducerea ”Seroplant” Brăila, instituţia care va administra noul sistem de irigaţii de pe malul Dunării, ne-a explicat că, în conformitate cu noile reglementări, nu se mai poate folosi apa din fluviu fără a se plăti corespunzător toată cantitatea captată. ”Concret, trebuie montat un apometru, pentru înregistrarea consumului de apă, ca să ştim cât avem de achitat către Apele Române. Acest lucru nu a fost prevăzut iniţial, astfel că trebuie găsită o soluţie tehnică pentru realizarea contorizării. În momentul de faţă, se aşteaptă o soluţie de la proiectant. Va mai dura cam două săptămâni până când sistemul va fi pus în funcţiune”, ne-a explicat Ligia Drăgan, directorul ”Seroplant” Brăila.
Reamintim că în proiectul iniţial se prevedea ca noul sistem de irigaţii să fie dotat cu aspersoare retractabile, coordonate cu ajutorul unui dispozitiv de programare automat. După cum ne-a precizat conducerea ”Seroplant”, sistemul va fi activ doar pe timpul nopţii, iar apa va fi fin pulverizată, pentru o eficienţă maximă. Investiţia se ridică la 1,3 milioane de lei, bani asiguraţi de la bugetul local. Constructor este o firmă din Constanţa care a câştigat licitaţia pentru implementarea proiectului.
Rămâne de văzut când va fi pus în funcţiune sistemul. Deocamdată, se pot remarca ţevile montate destul de inestetic, la vedere, pe taluzul falezei. Conducerea ”Seroplant” ne-a explicat că, spre deosebire de restul falezei, unde conductele au fost îngropate, pe taluz nu s-a putut face acest lucru, din cauza dificultăţii terenului. Drept urmare, acestea vor rămâne expuse.