Mergi la conţinutul principal
Dilema la care trebuie să răspundă consilierii locali

Noul sediu al Parchetului versus o parcare absolut necesară

• după ce mai mult de jumătate din terenul ocupat în prezent de o parcare, la capătul străzii Plevnei, a fost atribuită Parchetului brăilean, de fostul CLM, problema este repusă pe tapet, în şedinţa noului CLM, de la sfârşitul acestei săptămâni • „Este vorba despre corectarea unei erori de procedură”, precizează primarul Marian Dragomir • de noii consilieri locali depinde aşadar dacă parcarea care deserveşte în prezent mai multe blocuri şi instituţii publice va fi desfiinţată sau nu • pe de altă parte, surse din Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila spun că este urgent ca instituţia să se mute într-un sediu nou, iar altă locaţie potrivită nu ar fi fost identificată în municipiu

 

Ministerului Public vrea cu orice chip să intre în posesia a mai bine de jumătate din terenul ocupat în prezent de o parcare, la capătul străzii Plevna, în spatele Palatului Agriculturii. După cum v-am mai informat, acolo ar urma să fie construit un nou sediu pentru Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila. Parcarea respectivă se întinde pe 1.700 metri pătraţi, iar în vara anului trecut, mai exact pe 29 iulie 2015, fostul Consiliu Local Municipal a încredinţat o parte din această suprafaţă, mai exact 940 mp, către Parchetul brăilean, în ciuda protestelor locatarilor din zonă, care s-au plâns că nu vor mai avea unde să-şi ţină maşinile. După votul favorabil dat de fostul CLM, Simona Drăghincescu, Traian Adrian şi Paraschiva Paraschiv, consilieri locali în acea perioadă, au înaintat o petiţie către Ministerul Public, în care au încercat să argumenteze faptul că desfiinţarea acelei parcări este o mare greşeală, atât timp cât aceasta deserveşte nu doar blocurile învecinate ci şi alte câteva instituţii publice ai căror angajaţi vin zilnic la serviciu cu maşinile personale. Este vorba despre „Electrica” Brăila şi Direcţia Agricolă. Autorii menţionau că schimbarea destinaţiei terenului este de-a dreptul abuzivă, în condiţiile în care pentru acea suprafaţă fusese formulată o cerere de retrocedare, de către foştii proprietari care fuseseră expropriaţi de regimul comunist. Cererea respectivă fusese respinsă de autorităţile municipale, tocmai din considerentul că acolo se află o parcare absolut necesară în zonă, astfel că terenul în cauză trebuie exceptat de la retrocedarea în natură. Cu toate astea, fostul CLM a găsit de cuviinţă să accepte cererea Ministerului Public de a transfera o parte din acel teren în proprietatea Parchetului Brăila. Cei trei foşti consilieri se întrebau de ce nu s-au găsit alte soluţii pentru amenajarea unui nou sediu pentru Parchetul brăilean, dând ca exemplu spaţiile existente în fostele unităţi militare de pe Calea Călăraşilor sau în incinta unor foste unităţi de învăţământ în prezent neutilizate. Inclusiv Casa Tineretului ar fi putut reprezenta o soluţie, în opinia petiţionarilor, în condiţiile în care mare parte din spaţiile găzduite de această clădire nu mai sunt folosite de ani de zile.

Petiţia respectivă, formulată în data de 30 iulie 2015, deşi era însoţită de semnăturile a zeci de locatari ai blocului A9 de pe Str. Plevnei, nu pare să fi avut prea mult succes: pe ordinea de zi a noului Consiliu Local Municipal, din data de 30 septembrie a.c, se află, la punctul 25, un proiect de hotărâre iniţiat de Primarul Municipiului Brăila, privind trecerea din domeniul public al Municipiului Brăila în domeniul public al statului a terenului situat în Brăila, pe Str. Plevna, nr. 2, în suprafaţă de 940 mp. Cu alte cuvinte, noii consilieri locali sunt chemaţi să gireze şi ei desfiinţarea acelei parcări şi schimbarea regimului de proprietate al terenului. 

Întrebat de reporterul nostru de ce mai este nevoie de încă un vot, din moment ce fostul CLM a emis deja o hotărâre în acest sens, primarul Marian Dragomir ne-a explicat că atribuirea făcută de foştii consilieri ar fi fost greşită şi că Guvernul ar fi solicitat municipalităţii brăilene, printr-un memorandum, ca greşeala să fie reparată. „CLM anterior a încredinţat 940 mp către Parchetul Brăila. Procedura corectă presupunea ca atribuirea să se facă spre Ministerul Public. În şedinţa CLM de vineri se va face o rectificare a procedurii iniţiale, după o solicitare în acest sens primită de la Guvern”, ne-a informat Dragomir. Acesta s-a ferit să se pronunţe dacă este sau nu în favoarea desfiinţării parcării respective, pentru construirea noului sediu al Parchetului. „Depinde de consilierii locali şi de votul pe care îl vor da aceştia”, a spus Dragomir. Dacă noii consilieri nu vor fi de acord şi vor respinge prin vot proiectul de hotărâre, parcarea ar putea fi salvată, iar Ministerul Public va trebui să îşi caute o altă locaţie pentru construirea unui sediu în care Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila să îşi poată desfăşura activitatea în condiţii optime.

Sunt voci din cadrul societăţii civile brăilene care se declară ferm împotriva desfiinţării parcării de la capătul străzii Plevna. Cristian Nicolae, unul dintre fondatorii Consiliul Local Civic, entitate ce se doreşte a fi o voce a opiniei publice, spune că ridicarea unei clădiri pe actuala parcare ar reprezenta o „ciuntire a oraşului”, împotriva căreia atât cei direct afectaţi dar şi restul societăţii brăilene ar trebui să acţioneaze cu fermitate. 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila: “Nu a fost indentificată în municipiu o clădire care să corespundă cerinţelor”

Surse din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, entitate aflată în subordinea Ministerului Public, ne-au precizat, ieri, că spaţiul în care îşi desfăşoară în prezent activitatea procurorii aparţine de fapt Ministerului Justiţiei, aceştia solicitând, de ani buni, atribuirea unui spaţiu propriu, în care să-şi poată îndeplini sarcinile de serviciu.

Ne confruntăm cu problema spaţiului de mai mulţi ani. Am solicitat atribuirea unui teren pentru că nu a fost identificat în patrimoniul CLM Brăila o clădire care să corespundă cerinţelor bunei desfăşurări a activităţii noastre. În urma deciziei Consiliului Local Municipal, Guvernul României va trece terenul respectiv din patrimoniul public local în patrimoniul statului şi apoi se vor face studii de fezabilitate şi se va trece la construirea sediului. Este un proces destul de complicat şi anevoios, spre exemplu clădirea Parchetului Vrancea a fost construită în cinci ani”, ne-a precizat sursa citată.

În urma situaţiei existente de mai mulţi ani la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a solicitat emiterea unei hotărâri de guvern prin care să se treacă un teren din patrimoniul public local în patrimoniul statului, iar pe acest teren să se construiască sediul parchetului.

“Terenul trebuie să fie cât mai aproape de sediul instanţei de judecată, respectiv Palatul Justiţiei, pentru că activitatea noastră este legată de cea a instanţei. Nu am solicitat în mod expres terenul din spatele Palatului Agriculturii şi nu intenţionăm să le cauzăm disconfort cetăţenilor din zonă. De ani buni, nu avem spaţiu pentru arhivă, păstrăm fişetele pe holuri, iar birourile sunt improprii pentru desfăşurarea activităţii noastre. În plus, trebuie să eliberăm cât mai curând actualul spaţiu care aparţine Tribunalului Brăila, pentru că acesta se confruntă, la rândul său, cu aceleaşi probleme legate de spaţiu. Suntem încă toleraţi, însă avem neapărat nevoie de un sediu al nostru”, a mai precizat sursa citată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro