Mergi la conţinutul principal

Noul an scolar a inceput si la Penitenciarul Braila

Ieri, la Penitenciarul Braila a avut loc deschiderea oficiala a noului an scolar pentru persoanele private de libertate, care vor sa aiba o educatie minima ce le poate fi de folos atunci cind vor ispasi pedeapsa. In anul scolar 2007 - 2008 s-au inscris pentru cursuri 33 de detinuti. Dintre acestia 13 vor invata la clasele I - IV, ei urmind sa fie luati de la zero pentru ca nu stiu nici macar sa scrie si sa citeasca, iar restul, la clasele V - VIII. Cei care merg la scoala au insa si niste avantaje, primesc bani si beneficiaza de reducerea pedepselor cu 30 de zile la sfirsitul fiecarui semestru. La deschiderea anului scolar au fost prezenti directorul Penitenciarului, magistrat Ionel Gilca, seful Serviciului de Interventie Psihosociala, inspector principal Paul Purcaroiu, si presedintele Sindicatului Invatamint Braila, prof. Valeriu Partene, care se va ocupa de elevii din clasele I - IV.
In deschiderea manifestarii, seful institutiei le-a urat succes detinutilor si le-a citit mesajul transmis de directorul general al Penitenciarelor, Marius Iosif.
"Sper sa terminati anul scolar cu bine, daca statul face un efort pentru reintegrarea voastra in societate, si voi aveti obligatia sa terminati aceste cursuri. Urmindu-le, aveti doar de cistigat, in special cei care nu stiu sa scrie si sa citeasca", a precizat Ionel Gilca.
Detinutii inscrisi la clasele primare vor urma un curs intensiv pe durata unui an scolar, planurile si programul dupa care vor invata cei 13 elevi inscrisi la I - IV fiind intocmite de profesorul Valeriu Partene.
"Experienta de pina acum ne-a demonstrat ca activitatea educationala pe care o desfasuram in Penitenciar este la fel de importanta ca si cea din unitatile de invatamint. Diferenta este ca aici vin oameni maturi, care inteleg rolul stiintei de carte. Sa frecventati permanent scoala, daca acum cistigati bani si zile scazute din pedeapsa, pe viitor cistigati mai mult, puteti citi, puteti scrie o scrisoare", a spus Valeriu Partene.
La rindul sau, seful Serviciului de Interventie Psihosociala din cadrul Penitenciarului, inspector principal Paul Purcaroiu, a declarat ca anul acesta, pe linga cele doua clase de I - IV si V - VIII, se va infiinta si una liceala pentru clasele IX - X, care va fi afiliata la Liceul de constructii. In perioada urmatoare se vor stabili si elevii care vor urma cursurile liceale, ce se vor desfasura tot in incinta Penitenciarului Braila.
Detinutii care vor merge la scoala s-au declarat multumiti de sansa care li se ofera, dar mai ales de faptul ca li se reduce din pedeapsa.
"Am venit sa invat, dar conteaza foarte mult si zilele care mi se scad din pedeapsa, banii au mai putina importanta", a spus detinutul Costica Serban. La rindul sau, Vasile Ilie a precizat ca vrea sa faca scoala pentru a sti mai multe in viata si pentru a-si putea face un viitor atunci cind iese din inchisoare, el fiind interesat sa urmeze si niste cursuri de calificare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu