"Pentru o elimina orice dubiu si pentru o cit mai corecta informare a opiniei publice, Ministerul Educatiei si Cercetarii reaminteste ca, potrivit ordinului de ministru nr. 3817/mai 2006, cursurile noului an scolar incep vineri, 15 septembrie'', potrivit unui comunicat de presa al MEdC.
Noul an scolar va avea 35 de saptamini de scoala (174 de zile lucratoare) si este organizat in doua semestre. Astfel, semestrul I se desfasoara in intervalul vineri, 15 septembrie 2006 - vineri, 2 februarie 2007) si semestrul II (luni, 12 februarie 2007 - vineri, 15 iunie 2007).
Semestrul I are urmatoarea configuratie, cursuri: 15 septembrie - 22 decembrie. Vacanta de iarna incepe in 23 decembrie 2006 si incheie in 7 ianuarie 2007
Cursurile primului semestru vor fi relaute in 8 ianuarie si se incheie in 2 februarie.
Urmeaza vacanta intersemestriala: 3 februarie- 11 februarie.
Clasele din invatamintul primar si grupele din invatamintul prescolar sint in vacanta si in perioada 30 octombrie - 5 noiembrie.
Cursurile semestrului se vor relua in 12 februarie, vor dura pina vineri 15 iunie si vor fi intrerupte in intervalul 7 aprilie -15 aprilie, de vacanta de Paste.
Vacanta de vara incepe in 16 iunie si termina in 31 august.
Ministrul Educatiei a stabilit mai multe exceptii privind finalizarea cursurilor. Astfel, pentru clasele a VIII-a, ultima zi de cursuri este 8 iunie, iar durata cursurilor este de 34 de saptamini (169 de zile).
Pentru clasa a XI-a -anul de completare, pentru clasa a XI-a de liceu - filiera tehnologica, ruta directa de calificare si pentru clasa a XII-a de liceu - filiera tehnologica, ruta progresiva de calificare, ultimele doua saptamini de curusuri (18-29 iunie 2007) se transforma in saptamini de practica.
Pentru invatamintul postliceal sanitar, calificarea asistent medical generalist, durata cursurilor este de 42 de saptamini.
Pentru invatamintul postliceal sanitar, calificarea tehnician ortoprotezist, durata cursurilor este de 42 de saptamini pentru anii I si II, respectiv 36 de saptamini pentru anul III.
In semestrul I, tezele se vor sustine, de regula, pina la data de 22 decembrie, iar in semestrul al II-lea pina la data de 18 mai.
In situatii deosebite, bine fundamentate, in functie de conditiile climaterice locale speciale si de specificul scolii (invatamint special, scoli cu populatie majoritar de alta confesiune decit cea ortodoxa etc), inspectoratele scolare pot aproba la cererea scolilor, modificari ale structurii anului scolar.
Aprobarea modificarii structurii anului scolar se acorda in conditiile asigurarii numarului de 174 de zile de cursuri, precum si a posibilitatii ca toti elevii sa participe, fara restrictii, la examenele de bacalaureat si de absolvire.
Calendarul testelor nationale, al examenului national de bacalaureat, al examenelor de absolvire pentru invatamintul profesional si postliceal si al examenelor de certificare a competentelor profesionale, precum si calendarul admiterii in clasa a IX-a, se aproba prin ordine distincte ale ministrului educatiei si cercetarii.