Mergi la conţinutul principal

Noul ministru al Educatiei vrea un nou pachet de legi in invatamint pina la 1 ianuarie 2008

Chiar inainte de vacanta de 1 Mai, ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, s-a intilnit cu reprezentantii Federatiei Sindicatelor din Invatamint "Spiru Haret" in cadrul Consiliului National al Federatiei. Intilnirea a avut loc la Colegiul National "Sf. Sava" din Bucuresti, unde au participat aproximativ 100 de sindicalisti, intre care si presedintele Sindicatului Invatamint Braila (SIB), Valeriu Partene. Moderatorul discutiilor, presedintele "Spiru Haret", profesorul Gheorghe Isvoranu, a prezentat in mare nemultumirile cadrelor didactice fata de administratie precizind faptul ca este pentru prima data cind un ministru s-a intilnit din primele sale zile de mandat cu cei care lucreaza direct in sistem.
Tinarul ministru Adomnitei si-a inceput discursul spunind ca pentru el cel mai important lucru este ca invatamintul sa aiba legi eficiente si ca isi doreste ca pina pe 1 ianuarie 2008 sa functioneze un pachet nou de legi pentru educatie. Pachetul de legi trebuie sa contina Legea invatamintului preuniversitar, Legea invatamintului universitar, Statutul Personalului din Invatamint si o Lege a salarizarii, dupa cum au propus liderii de sindicat, care ar trebui sa fie in Parlament pina la 1 septembrie. In planurile noului ministru intra si semnarea unui contract colectiv de munca pe nivel de ramura si continuarea investitiilor in infrastructura scolara. Ministrul Cristian Adomnitei a mai precizat ca va acorda o atentie maxima atit procesului de descentralizare, a carui pilotare a avut pina in prezent rezultate extrem de slabe, cit si celui de conectare cit mai rapida la Internet a tuturor scolilor din tara.
Dupa discursul ministrului, sindicalistii au ridicat diverse probleme. In acest context, presedintele Sindicatului Invatamint Braila, Valeriu Partene, a pus in discutie problema normarii invatatorilor si a educatorilor, a finantarii unitatilor de invatamint, care in conceptia sa ar trebui realizata direct la unitatile de invatamint si nu prin primarii, realizarea unui Statut al Personalului din Invatamint si nu numai pentru personalul didactic, si nota ministrului prin care se prevedea desfiintarea claselor simultane in invatamintul gimnazial, care a dus la anumite anomalii in sistem. "Am mai ridicat si problema nomenclatorului pe baza caruia se fac miscarile personalului didactic si in urma caruia s-a ajuns ca titularii sa fie platiti ca necalificati. Un alt punct sensibil, pentru care nu am primit insa nici un raspuns clar, a fost cel al taberelor scolare, care, din punctul nostru de vedere, ar trebui sa se intoarca sub umbrela Ministerului Educatiei pentru ca banii investiti in tabere au fost din bugetul Educatiei. Noul ministru a lasat impresia unei persoane deschise, care doreste sa faca ceva pentru invatamintul romanesc, insa este doar la inceput si nu as vrea sa fiu prea entuziast", a spus presedintele SIB Valeriu Partene.

O noua forma pentru organizarea masteratului si doctoratului de tip Bologna

In aceeasi zi, ministrul Adomnitei s-a intilnit si cu reprezentantii rectorilor universitatilor din Romania, la Conferinta Nationala a Rectorilor, desfasurata la Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir", in aceeasi idee, de a afla direct de la sursa nemultumirile fata de noua legislatie si pentru a stabili de comun acord prioritatile sistemului. S-a discutat despre masteratul si doctoratul de tip Bologna, despre eficienta utilizarii fondurilor publice in invatamintul universitar din Romania si despre armonizarea legilor privind invatamintul care contin articole contradictorii. Rectorii au fost invitati ca, alaturi de reprezentanti ai ministerului Educatiei, sa formuleze propuneri privind organizarea masteratului si doctoratului pentru a se elimina disfunctionalitatile constatate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro