Mergi la conţinutul principal

Noul an şcolar, în siguranţă! Polițiștii şi jandarmii merg în şcoli, iar autovehiculele pentru transportul elevilor sunt verificate

* reprezentanții IPJ, IJJ și ISU au anunțat, ieri, la sediul Prefecturii Brăila, ce măsuri au luat instituțiile din subordinea MAI înainte de începerea noului an școlar * astfel, poliţiştii au luat toate măsurile necesare pentru un început de an școlar în liniște și siguranță, fiind efectuate verificări înainte de startul cursurilor *  polițiștii de la rutier derulează activităţi de verificare a autovehiculelor special destinate transportului de elevi * la festivitățile de deschidere a noului an școlar, efective de jandarmi vor fi alături de elevii și cadrele didactice, pentru creşterea gradului de siguranţă * pompierii au făcut un bilanț al unităților școlare care au autorizație de securitate la incendiu

 

 

 

 

Poliţiştii şi jandarmii vor avea grijă ca prima zi de şcoală, din data de 5 septembrie, să se desfășoare în condiţii de siguranţă în toate unităţile de învăţământ din municipiu şi judeţ. Oamenii legii vor fi alături de elevi şi profesori, iar poliţiştii verifică autovehiculele destinate transportului elevilor.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a luat toate măsurile necesare pentru un început de an şcolar în linişte şi siguranţă, fiind efectuate verificări înainte de startul cursurilor, dar şi stabilite priorități de acţiune după ce elevii vor începe efectiv orele.

Pentru asigurarea climatului de siguranță publică, în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, poliţiştii de la serviciul rutier derulează activităţi educativ-preventive şi de verificare a autovehiculelor special destinate transportului de elevi.

În perioada 30 august – 2 septembrie, aceste autovehicule au fost reinventariate, iar polițiștii rutieri vor instrui și reinstrui conducătorii lor cu privire la conduita preventivă pe timpul efectuării transportului. Totodată, vor fi instruiți și coordonatorii activității acestor autovehicule cu privire la respectarea destinației pentru care au fost repartizate. Reamintim că, în afara scopului expres pentru care au fost distribuite, respectiv transportul elevilor la și de la unitatea de învățământ, acestea pot transporta elevi și profesori însoțitori la activități culturale și educative extracurriculare (festivaluri, cursuri școlare, excursii, tabere de creație, etc.), nefiind permisă folosirea în alte scopuri”, au transmis poliţiştii din cadrul Biroului de Presă al IPJ Brăila.

În perioada 5 – 9 septembrie, vor fi efectuate controale în trafic, care vor viza verificarea stării psihofizice a conducătorului autovehiculului, inclusiv prin testarea alcoolscop, utilizării centurilor de siguranță și respectării normelor rutiere și a legalității transporturilor. De asemenea, polițiștii rutieri vor fi prezenți zona unităţilor de învăţământ  amplasate în zone intens circulate, pentru asigurarea fluenței și a siguranței rutiere.

 

În anul școlar 2021-2022, Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, prin grija Biroului Siguranța Școlară și compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au fost derulate peste 20 de proiecte și campanii de prevenire a violenței fizice, a bullyingului și cyberbullyingului, a infracțiunilor la viața sexuală, a celor contra patrimoniului, a prevenirii traficului și consumului de substanțe interzise, a traficului de persoane,  adresate elevilor din unitățile de învățământ.

În noul an școlar 2022-2023, la nivelul I.P.J. Brăila polițiștii vor continua aceste activități, pentru reducerea violenței fizice și psihologice (bullying), cu implicarea instituțiilor cu competențe în domeniu, precum și a altor parteneri instituționali.

Începerea anului școlar reprezintă un moment important de adaptare pentru fiecare copil, de socializare și de stabilire a unor reguli de comportament care să le confere siguranță, fie că sunt în deplasare, în spațiul public, la domiciliu sau în spațiul online. Astfel, polițiști din cadrul I.P.J. Brăila vor fi prezenți la festivitatea de deschidere a anului școlar, unde vor transmite oficial mesajul conducerii M.A.I. la început de an școlar și vor distribui pliante și fly-ere cu mesaje și sfaturi pentru un nou an școlar în siguranță «Ia atitudine! Spune STOP violenței!»”, se arată în comunicatul IPJ Brăila.

Luni, 5 septembrie, la festivitățile de deschidere a noului an școlar vor fi prezente şi efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, care vor fi alături de elevii și cadrele didactice, pentru creşterea gradului de siguranţă în zona unităţilor de învăţământ. Odată cu începerea noului an şcolar, Jandarmeria Brăila va intensifica măsurile de ordine publică în zona adiacentă unităţilor şcolare, precum şi pe traseele de deplasare a elevilor. Misiunile de prevenire a faptelor antisociale vor continua zilnic în zona instituţiilor de învăţământ.

 

Nu toate şcolile deţin autorizaţie de securitate la incendiu

 

Şi reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Brăila sunt în acţiune în şcoli. Comisia Mixtă pentru verificarea unităţilor şcolare, organizată prin ordin al Prefectului judeţului Brăila, s-a axat pe verificarea unităţilor de învăţământ preuniversitar care nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu.

În urma acestor verificări, reprezentantul inspectoratului a constatat că, din punct de vedere al securităţii la incendiu, clădirile respectă în mare măsură documentaţiile tehnice care au stat la baza executării lucrărilor, urmând să fie demarate procedurile de obţinere a acestei autorizaţii.

În acest moment, la nivelul judeţului Brăila sunt 153 clădiri ale unităţilor de învăţământ care deţin autorizaţie de autorizaţie de securitate la incendiu (în mediu urban – 63 publice, 3 private; în mediul rural – 87 publice) şi 52 clădiri ale unităţilor de învăţământ care nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu (urban – 21 publice şi 2 private; rural 29 publice) dintr-un total de 363 clădiri în care se desfășoară procesul de învăţământ. De la începutul anului au fost eliberate 9 avize de securitate la incendiu, în urma documentaţiilor depuse pentru obţinerea autorizaţiilor.

Obligaţia solicitării şi obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu revine beneficiarului investiţiei, respectiv autorităţii publice locale care are în administrare respectivele clădiri  sau unităţi de învăţământ.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro