Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Noua suspecti de terorism, arestati in Danemarca

Adauga declaratii ale directorului serviciului de informatii danez si ale ministrului Justitiei)
Autoritatile daneze au arestat noua persoane banuite ca pregateau acte teroriste, a anuntat, marti, serviciul de informatii si securitate danez (PET), citat de Reuters.
Cei noua suspecti au fost arestati marti dimineata in zona Vollsomse, un cartier sarac, cu populatie formata in majoritate din imigranti, din orasul danez Odense. Ei au fost retinuti in baza legislatiei antiteroriste adoptate dupa atentatele din 11 septembrie 2001 din Statele Unite.
"PET m-a informat ca urmarea de mai mult timp un cerc de persoane din zona Odense", a declarat ministrul danez al Justitiei, Lene Espersen. Ea a adaugat ca decizia de arestare a celor noua - toti cu virste sub 30 de ani - a fost luata dupa ce politia a descoperit ca unii dintre membrii grupului strinsesera materiale pentru producerea de explozibili.
"PET m-a informat ca suspectii au fost arestati acum deoarece ar fi fost dificil de stabilit mai precis de atit cit de departe au mers planurile lor", a afirmat Espersen.
La inceputul anului, o disputa provocata de publicarea, intr-un ziar danez, a unor caricaturi cu profetul Mahomed, a provocat un val de atacuri asupra ambasadelor Danemarcei din multe tari din Asia, Africa si Orientul Mijlociu, soldate cu moartea a mai mult de 50 de persoane.
Autoritatile daneze, care au trimis trupe in Irak si Afganistan, au pus sub acuzare, in august, alte cinci persoane, in baza noilor legi antiteroriste.
PET a afirmat ca unii dintre cei noua suspecti arestati mari vor fi interogati in cursul zilei, iar politia va solicita mentinerea lor in custodie. Conform legii daneze, suspectii pot fi retinuti timp de mai multe luni, pe perioada desfasurarii investigatiei politiei si procuraturii.
"Am descoperit dovezi care sugereaza ca unele dintre aceste persoane pregateau un atac terorist", a declarat directorul PET, Lars Findsen, adaugind ca arestarile nu vor afecta imediat evaluarile privind nivelul riscului terorist pentru Danemarca.
El a afirmat ca politia a contactat mai multi lideri musulmani, pentru a-i informa despre aceasta situatie.
Patru tineri musulmani arestati, in luna octombrie a anului trecut, au fost inculpati in data de 24 august si vor fi judecati sub acuzatia ca au incercat sa obtina arme si explozibili, cu intentia de a comite un act terorist.
Tot in luna august, Said Mansur, danez nascut in Maroc si acuzat de incitare la jihad in rindurile musulmanilor, a devenit prima persoana judecata conform noii legislatii.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii