Realitatea contrazice teoria
In 2006, crescatorii de vaci vor beneficia de un ajutor financiar care, sustine conducerea Ministerului Agriculturii, poate ajunge pina la 10 milioane de lei, achitati in doua transe. Crescatorii, tinind cont de realitatea din teritoriu, contrazic: de cea mai mare parte a subventiilor promise va putea beneficia doar o mica parte din efectivul inregistrat. Concret, prima transa a subventiei este in valoare de 2 milioane lei si se plateste In termen de 60 de zile de la fatare, In caz de monta artificiala, sau in valoare de un milion de lei In caz de monta naturala autorizata. La implinirea virstei de 6 luni, vitelul, in functie de biotehnologia de reproductie utilizata, mai primeste 1 sau 2 milioane de lei/cap. Mai departe lucrurile se complica. Statul mai acorda 3 milioane de lei/cap pentru efectivul de vaci inscris in controlul oficial (COP), inca un milion pentru efectivul inscris in Registrul Genealogic (RG) si inca 2 milioane/cap pentru efectivul din exploatatiile certificate ecologic. In realitate insa, sustin crescatorii, sumele pe care le vor incasa efectiv detinatorii de taurine vor fi mult diminuate atit timp cit doar 50% din vacile existente in Romania sint insamintate artificial si sub 10% sint inscrise in COP. Despre numarul animalelor inregistrate in RG sau crescute in sistem ecologic, nici nu mai este cazul sa fie luat in calcul, este extrem de mic.
"Solicitam acordarea unei prime de 1.500 lei/litrul de lapte"
"Prin acordarea la fatare a 2, respectiv un milion de lei/cap, pentru obtinerea vitelului, de fapt, statul ajuta fermierul sa isi recupereze cheltuielile din perioada de pregatire pentru fatare, in primele 2 - 3 luni dupa fatare, si pentru realizarea urmatoarei insamintari artificiale. Acest lucru este salutar si il consider un ajutor concret. La sprijinul financiar care se acorda pe cap de vaca, insa, cred ca este important sa se aiba in vedere si includerea primiparelor (femelele care nasc pentru prima data) in control. Acest lucru ar veni in sprijinirea introducerii in COP a unui numar mai mare de animale si, in mod deosebit, a primiparelor care, din date oficiale se regasesc intr-un procent alarmant, de sub 10%, ceea ce nu asigura inlocuirea vacilor neperformante", a recomandat Mircea Toncescu, director general al SC "Agroindustriala" SA Rimnicelu, cea mai mare societate braileana specializata in cresterea vacilor pentru lapte. In aceste conditii, sustine Toncescu, pozitia crescatorilor este ferma, cel mai mare neajuns al noului model de subventionare a zootehniei nu stimuleaza performanta, o greseala esentiala facuta exact in anul dinaintea integrarii europene. "Intrucit se pune problema in mod dramatic de realizare a laptelui de calitate de tip UE, cu incarcatura microbiana de sub 100.000 NTG si sub 400.000 celule somatice, solicitam acordarea unei prime de 1.500 lei vechi pentru litrul de lapte care indeplineste deja aceste cerinte din 2006. Acest lucru ar veni in sprijinul performantei si al criteriilor pe care oricum trebuie sa le indeplinim de pe acum", a mai spus Toncescu.
De asemenea, crescatorii mai solicita ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, sa acorde importanta cuvenita solicitarilor fermierilor pentru ca, la urma urmei, in ziua aderarii la UE, nu este pus in joc doar viitorul exploatatiilor agricole romanesti, ci credibilitatea intregului sistem agricol din tara noastra.