Mergi la conţinutul principal

"Noua politica de subventionare nu stimuleaza performanta"

Incepind de anul acesta, Ministerul Agriculturii a modificat radical modul de ajutorare a producatorilor agricoli atit din sectorul vegetal, cit si din cel zootehnic. In primul caz subventiile se acorda pe unitatea de suprafata, iar in zootehnie pe cap de animal. Noua politica de subventionare nemultumeste insa beneficiarii sprijinului de stat, care prin noul mod de abordare nu stimuleaza calitatea. Primii care au de suferit sint marii producatori pentru care performanta este obiectivul principal urmarit in activitatea agricola, si care pentru obtinerea ei investesc anual sume importante. Daca schimbarile aduse nu au produs probleme deosebite sectorului vegetal, oricum politica de subventionare nu lua in calcul principalele culturi, care acopera cea mai mare parte a suprafetei agricole a tarii (cerealele, porumbul sau floarea-soarelui), in sectorul zootehnic sumele ce revin unei ferme specializate au scazut considerabil, iar cifrele vorbesc de la sine. Un studiu realizat de asociatiile crescatorilor de taurine arata ca fata de anul trecut, nivelul primelor si subventiilor acordate s-a diminuat cu circa 20%, in cazul unei vaci de productivitate medie si cu pina la 60 % in cazul uneia de performanta. Aceasta, in conditiile in care, oricum fata de subventiile acordate crescatorilor din tarile Uniunii Europene, sprijinul romanesc este infim. Si, totusi, atrag atentia crescatorii, in numai un an, produsele obtinute in fermele romanesti vor trebui sa indeplineasca indicii europeni atit din punct de vedere cantitativ, cit si calitativ. Mai mult, pentru a rezista pe piata comunitara, produsele romanesti ar trebui sa fie si competitive ca pret. Or, spun crescatorii, lucrul acesta va fi imposibil atit timp cit subventiile in Romania sint de doar citeva milioane de lei pe cap de animal, iar in UE de citeva sute de euro.

Realitatea contrazice teoria

In 2006, crescatorii de vaci vor beneficia de un ajutor financiar care, sustine conducerea Ministerului Agriculturii, poate ajunge pina la 10 milioane de lei, achitati in doua transe. Crescatorii, tinind cont de realitatea din teritoriu, contrazic: de cea mai mare parte a subventiilor promise va putea beneficia doar o mica parte din efectivul inregistrat. Concret, prima transa a subventiei este in valoare de 2 milioane lei si se plateste In termen de 60 de zile de la fatare, In caz de monta artificiala, sau in valoare de un milion de lei In caz de monta naturala autorizata. La implinirea virstei de 6 luni, vitelul, in functie de biotehnologia de reproductie utilizata, mai primeste 1 sau 2 milioane de lei/cap. Mai departe lucrurile se complica. Statul mai acorda 3 milioane de lei/cap pentru efectivul de vaci inscris in controlul oficial (COP), inca un milion pentru efectivul inscris in Registrul Genealogic (RG) si inca 2 milioane/cap pentru efectivul din exploatatiile certificate ecologic. In realitate insa, sustin crescatorii, sumele pe care le vor incasa efectiv detinatorii de taurine vor fi mult diminuate atit timp cit doar 50% din vacile existente in Romania sint insamintate artificial si sub 10% sint inscrise in COP. Despre numarul animalelor inregistrate in RG sau crescute in sistem ecologic, nici nu mai este cazul sa fie luat in calcul, este extrem de mic.

"Solicitam acordarea unei prime de 1.500 lei/litrul de lapte"

"Prin acordarea la fatare a 2, respectiv un milion de lei/cap, pentru obtinerea vitelului, de fapt, statul ajuta fermierul sa isi recupereze cheltuielile din perioada de pregatire pentru fatare, in primele 2 - 3 luni dupa fatare, si pentru realizarea urmatoarei insamintari artificiale. Acest lucru este salutar si il consider un ajutor concret. La sprijinul financiar care se acorda pe cap de vaca, insa, cred ca este important sa se aiba in vedere si includerea primiparelor (femelele care nasc pentru prima data) in control. Acest lucru ar veni in sprijinirea introducerii in COP a unui numar mai mare de animale si, in mod deosebit, a primiparelor care, din date oficiale se regasesc intr-un procent alarmant, de sub 10%, ceea ce nu asigura inlocuirea vacilor neperformante", a recomandat Mircea Toncescu, director general al SC "Agroindustriala" SA Rimnicelu, cea mai mare societate braileana specializata in cresterea vacilor pentru lapte. In aceste conditii, sustine Toncescu, pozitia crescatorilor este ferma, cel mai mare neajuns al noului model de subventionare a zootehniei nu stimuleaza performanta, o greseala esentiala facuta exact in anul dinaintea integrarii europene. "Intrucit se pune problema in mod dramatic de realizare a laptelui de calitate de tip UE, cu incarcatura microbiana de sub 100.000 NTG si sub 400.000 celule somatice, solicitam acordarea unei prime de 1.500 lei vechi pentru litrul de lapte care indeplineste deja aceste cerinte din 2006. Acest lucru ar veni in sprijinul performantei si al criteriilor pe care oricum trebuie sa le indeplinim de pe acum", a mai spus Toncescu.
De asemenea, crescatorii mai solicita ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, sa acorde importanta cuvenita solicitarilor fermierilor pentru ca, la urma urmei, in ziua aderarii la UE, nu este pus in joc doar viitorul exploatatiilor agricole romanesti, ci credibilitatea intregului sistem agricol din tara noastra.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro