Noua lista de medicamente naste dispute intre medici si pacienti | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Noua lista de medicamente naste dispute intre medici si pacienti

Din 15 iulie a intrat in vigoare o noua lista de medicamente. Pe linga suplimentarea numarului de medicamente care se regasesc in aceasta lista, ca noutate este faptul ca atasat acestei liste exista, pentru anumite medicamente, modalitati precise de prescriere, respectiv protocoale terapeutice. "Anumite medicamente se pot acorda in anumite conditii si in anumite etape de evaluare a pacientului, iar pacientul nu trebuie sa primeasca neaparat aceleasi medicamente pe care le-a luat pina acum, decit dupa o evaluare", ne-a informat dr. Mariana Tarachiu, directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. Potrivit sursei citate, evaluarea pacientului poate fi facuta de medicul de familie, pentru unele medicamente, iar pentru cele mai multe dintre ele, de catre medicii specialisti. In acest sens, directorul CJAS apeleaza la toti pacientii care se adreseaza cabinetelor medicale, indiferent daca acestea sint cabinete de medicina de familie sau de specialitate, din ambulator, sa constientizeze faptul ca aceasta evaluare, desi implica un timp mai lung de acordat, este in beneficiul asiguratilor. "Sa nu ajungem in situatia celor din judetul Timis, sa traim momente de intensitate maxima, care au condus chiar la moartea unui medic, pentru asa-zisul refuz. A ajuns breasla medicala sa fie culpabilizata si agresata la acest nivel, pentru o lipsa de intelegere. Vreau sa spun ca este absolut necesara reevaluarea pacientilor, pentru ca tratamentul corect sa-l ia cei in drept, cei care se claseaza in anumite etape de tratament si in anumite stadii de evolutie".

Stilul de viata nu poate fi inlocuit de nici un medicament

In aceasta perioada, fiecare pacient trebuie urmarit si tratat in asa fel incit sa se incadreze in criteriile unor protocoale, care sint facute conform unor ghiduri internationale, care sint recunoscute la nivel european. Dupa cum am aflat de la dr. Ileana Brinza, pesedinte al Asociatiei Medicilor de Familie din Braila, aceste protocoale sint in perfecta concordanta cu tot ce inseamna stiinta medicala moderna aplicata la nivelul Uniunii Europene, nu sint niste inventii romanesti, dar au girul comisiilor de specialitate din Ministerul Sanatatii, care cunosc patologia din Romania. In plus, acest program de evaluare a starii de sanatate a populatiei a permis scoaterea la lumina a unui numar mare de afectiuni; afectiuni cu potential de cronicizare sau cu potential de aparitie a unor alte afectiuni. "Lucrul pe care pacientii nu-l inteleg este ca, de cele mai multe ori, sta in putinta fiecaruia ca sa-si corecteze stilul de viata, in asa fel incit, o parte din aceasta patologie sa scada, iar o parte sa nu apara deloc. O asemenea patologie, cum sint dislipidemiile de toate tipurile, diabetul zaharat, valorile mari ale tensiunii arteriale la virste tinere, etc. exista doar datorita stilului de viata . Medicul nu poate sa oblige omul sa tina dieta, ci sa il invete ce are de facut. Daca pacientul va tine sau nu dieta, este doar decizia lui, dar va fi o decizie informata, pentru ca, o persoana care crede ca poate sa manince un porc intreg, iar pe de alta parte sa ia medicamente care scad colesterolul si vrea sa se faca bine, se inseala. Stilul de viata nu poate fi inlocuit de nici un medicament, nicaieri in lume", a precizat dr. Ileana Brinza.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro