• clădirea ar fi trebuit să fie gata încă din 2010, însă lucrările au stat mai mult blocate • iniţial, şantierul a fost deschis de firma afaceristului brăilean Ilie Paraschiv, pe vremea primarului Cibu, însă activitatea a luat o lungă pauză, fiind repornită abia în 2017, când obiectivul a fost preluat de o firmă din Bucureşti • în ultimele luni, aceasta a lucrat cu destul de mult spor, însă de ceva vreme activitatea s-a blocat din nou, iar acum s-a repus lacătul pe poarta şantierului • reprezentanţii firmei bucureştene dau asigurări, totuşi, că până la sfârşitul acestui an imobilul va fi gata • acesta va găzdui spaţii comerciale grupate în jurul unei arene generoase, ce va putea fi folosită atât pentru competiţii sportive cât şi pentru spectacole
Au trecut deja nouă ani de când clădirea ridicată în locul fostei Arene de Box de pe strada Mihai Eminescu ar fi trebuit să fie gata, însă şantierul este departe de a fi încheiat. Ce-i drept, după o lungă pauză în care lucrările au fost abandonate, de vreo doi ani există activitate pe acest şantier, însă, mai nou, se pare că s-a pus iar lacătul pe poartă, muncitorii dispărând din peisaj de câteva zile bune. Astfel, după ce în ultimele luni s-a lucrat destul de intens, inclusiv pe perioada iernii, liniştea s-a aşternut din nou peste acest şantier care pare fără de sfârşit. Din fericire, blocajul pare să fie doar temporar, fiind cauzat de necesitatea aducerii la faţa locului a unor structuri prefabricate, pentru efectuarea unor completări la confecţiile metalice realizate până la ora actuală. Această explicaţie ne-a fost oferită de un reprezentant al firmei “Donecam” SRL Bucureşti, cea care deţine în prezent autorizaţia de construire a obiectivului în cauză. Aceeaşi sursă ne-a dat asigurări că, până la sfârşitul anului în curs, clădirea va fi gata în ansamblul său. Se pare că lucrările ar fi fost mai avansate dacă anul trecut, pe parcursul verii, nu s-ar fi amplasat umbrelele ornamentale deasupra străzii Mihai Eminescu. Existenţa acestora a blocat săptămâni bune accesul spre şantier al unor utilaje de mare tonaj necesare pentru montarea elementelor metalice masive pe care se bazează structura noii clădiri. Rămâne de văzut dacă acest scenariu se va repeta şi pe parcursul anului acesta.
Cert este că, odată finalizată, această clădire ar trebui să adăpostească o arenă de dimensiuni generoase, unde să se poată organiza inclusiv gale de box, dar şi alte activităţi sportive sau diverse spectacole. Acesta va fi înconjurată de spaţii comerciale. Chiar dacă imobilul este realizat pe o structură metalică, există obligaţia impusă de Ministerul Culturii ca faţada dinspre stradă să fie în aşa fel făcută încât să se încadreze în specificul zonei, având un aspect similar cu cel al clădirilor istorice existente în zonă.
După cum se ştie, vechea Arenă de Box din Brăila a funcţionat până în anul 1998, când competiţia pugilistică şi-a cam încetat activitatea în respectiva construcţie cândva celebră în ţară, după care a urmat o perioadă de declin total. Autorităţile şi-au amintit de această clădire după aproape 10 ani şi au decis, în 2007, pe vremea primarului Constantin Cibu, să facă un prim pas spre reabilitarea arenei. Astfel, în vara lui 2007, Primăria a organizat o licitaţie în vederea concesionării Arenei de Box, un obiectiv cu un amplasament tentant, în plin centrul oraşului, o cerinţă expresă a caietului de sarcini fiind însă aceea că firma care va concesiona terenul să realizeze o investiţie cu acelaşi specific. Patru firme s-au înscris, trei din Brăila şi una din Galaţi, iar câştigătoare a fost desemnată SC “Eleny”, la vremea respectivă societatea omului de afaceri Ilie Paraschiv. Acesta a promis că va construi pe ruinele fostei arene un spaţiu comercial, care va conţine şi o sală de spectacole - arenă sportivă, pretabilă pentru organizarea unor meciuri de box, judo, karate, K1. Investiţia trebuia să fie gata până în 2010, numai că proiectul s-a tot amânat, iar din spatele paravanelor metalice de pe Strada Regală nu s-a putut vedea mare lucru. În 2012, omul de afaceri Ilie Paraschiv a decedat, însă familia a decis să continue proiectele pe care acesta le-a început, printre care şi cel legat de arena de box. În anul 2014, municipalitatea, sub bagheta lui Aurel Simionescu, a decis să aducă două acte adiţionale contractului iniţial, unul dintre ele vizând demolarea a două construcţii existente, lucru care s-a şi întâmplat. Ulterior, familia Paraschiv a dat proiectul pe mâna unei firme din Bucureşti, care a început construcţia fundaţiei clădirii şi a stâlpilor de susţinere, însă lucrurile au stagnat din nou undeva prin 2016, şi au rămas aşa până în toamna anului 2017, când obiectivul a fost preluat de firma bucureşteană “Donecam”, care a solicitat de la Primărie o autorizaţie de continuare a lucrărilor. Şantierul a fost redeschis efectiv în octombrie 2017, iar lucrările au avansat până la stadiul actual.