Nota de plata | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Nota de plata

Un elev model, violator de minore. Revoltator! Se pune, insa, intrebarea: cum a fost posibil sa se ajunga aici? Cum de nu a sesizat nimeni ca ceva era in neregula cu acest tinar, ca nu mai are nici un fel de repere morale? Nu poti ajunge asa, din senin, sa supui la perversiuni sexuale niste fetite.
Mama lui George Movileanu, elev in clasa a XII-a la Grupul Scolar "Nenitescu", este plecata in strainatate, iar el sta cu tatal vitreg. Sint alte sute de copii in aceeasi situatie, dar la George Movileanu e clar ca ceva s-a rupt in resorturile interioare de s-a ajuns la astfel de comportament. Practic, in familie singurul "prieten" i-a ramas televizorul, iar filmele de actiune nu l-au "sfatuit" de bine. Mai grav insa mi se pare faptul ca acest tinar era considerat de colegi "un model". Era seful clasei din primul an de liceu, a fost vicepresedinte al Consiliului Consultativ al Elevilor. Cum a fost posibil ca un copil bun sa ajunga violator de minore? Un elev sta la scoala intre sase si opt ore. Este greu de crezut ca in tot acest rastimp comportamentul lui nu a dat de gindit nimanui. Insa, probabil, pe nici un cadru didactic nu l-a interesat cu adevarat ce se intimpla cu elevul. Daca tinarul ia note bune, vine la scoala, inseamna ca totul e bine. Uite ca nu este asa!
Orele de dirigentie, in care ar trebui sa se discute despre viata, sint neinteresante, se fac doar pentru a se bifa niste actiuni. Oare la orele de educatie sexuala el nu avea nimic de spus? Un psiholog prezent la aceste ore poate ca ar fi sesizat ceva in neregula si ar fi putut interveni. La baluri, seri distractive, elevii sint lasati de capul lor, mai mereu. Nu se mai complica nimeni sa-i supravegheze, sa incerce sa le observe calitatile, sa-i valorizeze sau sa-i indrume cind si-au pierdut busola. La balurile liceenilor, organizate la diferite cluburi din oras, fumul de tigara este gros, se consuma bauturi alcoolice. Unde sint profesorii in acele momente?
Pe nimeni nu mai intereseaza ce fac copiii, tinerii. Parintii spun ca se lupta sa cistige un ban in plus, profesorii se scuza - nu e treaba lor sa-i educe - iar tinerii isi pierd busola si ajung, uneori, violatori in serie. Tinarul le-a spus politistilor ca asa a vazut la televizor si a vrut sa vada cum e. Probabil ca mii de tineri au vazut acele filme la televizor, dar la George Movileanu imaginile respective au provocat un nefast impuls.
Ce ar fi de facut? In primul rind, scolile ar trebui sa aiba mai multi psihologi, oameni care sa se intereseze de sufletul copilului, de problemele lui, sa-i raspunda la intrebari la care profesorii nu au timp sau nu vor sa raspunda. Apoi, profesorii ar trebui sa fie stimulati sa se implice mai mult in viata elevului, a scolii, sa-i implice in actiuni pe toti copiii. Daca tot ne uitam peste gard la americani, poate ca nu ar fi rau sa observam ca in scoli la ei sint organizate cluburi pentru toate disciplinele, pentru diferite sporturi, astfel ca unui copil ii este imposibil sa nu-si gaseasca o preocupare pentru timpul liber. Acolo isi face prieteni, mai discuta cu profesorul, isi poate descoperi un hobby care sa-i devina apoi meserie. Nu spun ca profesorii ar trebui sa faca toate astea gratuit, dar ar trebui stimulati sa le faca, iar cei care nu vor, sa plece din sistem. Cred ca este momentul sa nu ne mai jucam cu generatiile viitoare.
In invatamint numai cine nu a vrut nu a intrat, iar acum, cind se pune problema reformei, sindicatele spun ca se gindesc la oameni, ca ramin pe drumuri. Dar copiii nostri? Cu ce au gresit cele trei fete care au fost violate? Vor ramine marcate pe viata in urma acestei nenorociri. Cine raspunde? George Movileanu va fi probabil inchis, dar el este la rindul sau o victima a sistemului. Oricind, un alt George Movileanu va putea rasari, atit timp cit tinerii acestei tari au ramas fara repere si cresc la intimplare. De aproape 20 de ani vorbim de educatie si nu facem nimic. Ba ca ne trebuie o baza moderna, ba ca ar trebui salarii mai mari, dar cind este vorba de micsorarea numarului de discipline, de aerisirea programelor, de usurarea orarului elevilor, toti uita interesul copilului. Acesta se simte coplesit de cerinte si isi pierde reperele. Daca nu se face ceva macar in al 12-lea ceas, vom plati scump. Tot noi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro