Noi reglementari privind executarea creantelor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Noi reglementari privind executarea creantelor

Ordonanta de Urgenta nr.119/2007, privind masurile pentru combaterea intirzierii executarii obligatiilor de plata rezultate din contractele comerciale, a fost aprobata prin Legea nr.118/2008, care a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr.410 din data de 2 iunie. Legea vine cu anumite clarificari privind rata dobinzii, instanta competenta, procedura de urmat, precum si caile de atac. OUG nr.119/2007 este aplicabila creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani care rezulta din contracte comerciale. Actul normativ defineste contractul comercial ca fiind contractul incheiat intre comercianti ori intre acestia si o autoritate contractanta, avind ca obiect furnizarea unor bunuri sau prestarea de servicii contra unui pret constind intr-o suma de bani. In sensul actului normativ, autoritatea contractanta este, in principiu, orice autoritate publica a statului roman sau a unui stat membru al Uniunii Europene ori un organism finantat de aceasta sau aflat in subordinea acesteia.

Cererea in anulare a ordonantei de plata

OUG nr.119/2007 a stabilit ca debitorul poate cere anularea ordonantei de plata emisa de judecator, insa nu prevedea un termen in care acesta poate formula cererea. Legea adoptata de Parlament prevede ca impotriva ordonantei de plata, debitorul poate formula cerere in anulare, in termen de 10 zile de la data comunicarii acesteia. Cererea urmeaza sa fie solutionata de instanta competenta pentru judecarea fondului cauzei in prima instanta.

Aplicabilitatea ratei dobinzii

O alta modificare adusa OUG 119 se refera la rata dobinzii pentru intirzierea in plata pretului. Astfel, in cazul in care rata dobinzii nu este stabilita prin contract, se va aplica rata dobinzii de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei. Rata de referinta stabilita pentru prima luna a semestrului se aplica in urmatoarele sase luni. Trebuie subliniat ca OUG nr.119/2007 prevede ca partile sint libere sa stabileasca rata dobinzii pentru intirzierea in plata pretului. In ceea ce priveste dobinzile produse de creantele constind in plata pretului, in cazul contractelor dintre comercianti, datoriile comerciale lichide si platibile in bani produc dobinda de drept din ziua cind devin exigibile.

Creante - termene si dobinzi

In cazul contractelor dintre comercianti si autoritatea contractanta, creantele produc dobinzi astfel: daca in contract a fost fixat un termen de plata - din ziua urmatoare acestui termen; daca data sau termenul de plata nu este fixata/fixat in contract - dupa 30 de zile de la data primirii de catre debitor a facturii sau a oricarei alte asemenea solicitari de plata; daca data primirii facturii ori a unei solicitari echivalente de plata este incerta - dupa 30 de zile de la receptia marfurilor sau prestarea serviciilor; daca solicitarea de plata a fost comunicata inainte de a primi marfurile sau serviciile - la expirarea unui termen de 30 de zile de la primirea marfurilor sau prestarea serviciilor; daca legea sau contractul stabileste o procedura de acceptare ori de verificare, permitind certificarea conformitatii marfurilor sau serviciilor, iar debitorul a primit factura ori solicitarea de plata la data verificarii sau anterior acestei date - la expirarea unui termen de 30 de zile de la ultima dintre aceste date.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro