Mergi la conţinutul principal

Noi acuzatii la adresa arendasei Ionita

Un nou val de acuzatii la adresa arendasei Emilia Ionita, patroana societatii "Midiador Impex" SRL. De aceasta data, reclamantii sint Emil Calu si Vasile Moise, proprietari de teren de pe raza comunei Scortaru Nou. Cei doi reclama faptul ca Emilia Ionita nu si-a onorat drepturile de arenda pe anii 2004, 2005 si 2006, aceasta desi suprafetele detinute de ei sint foarte mici, de doar citeva hectare, iar cuantumul arendei mult sub cel negociat cu proprietarii din Urleasca, de doar 400 kg griu/ha/an (fata de 900 kg/ha/an). In plus, sustin semnatarii celor doua sesizari, in aceeasi situatie, in sat, sint si alti proprietari, cazul Ionita fiind cunoscut atit de conducerea comunei cit si de autoritatile judetene. Pentru ca sint in virsta, peste 70 de ani, si foarte bolnavi, cu pensii de circa 5 milioane de lei/luna, cei doi nu mai au nici putere nici resurse sa lupte, mai ales ca in toate demersurile intreprinse pina acum, plingeri penale sau memorii catre diverse institutii ale statului, nu au avut sorti de izbinda. Iar daca ei, traiti la oras, nu au reusit sa "obtina dreptatea", despre taranii din Scortaru, cu pensii "vai de mama lor", nici nu poate fi vorba sa intreprinda si sa mai si cistige ceva. De aceea ce il "doare" cel mai tare pe Calu, este faptul ca "nimeni nu ridica un deget" sa rezolve odata pentru totdeauna problema acestei arendase, "fara nici o urma de bun simt".

"Nu ne da nimic de 3 ani, dar noi sa platim impozitul"

Emil Calu ne-a explicat ca instantele brailene carora el le-a cerut ajutorul au respins plingerea sa pe motiv ca arendasa a declarat ca i-a propus stingerea datoriei prin plata in natura, dar el a refuzat. Calu este nemultumit si de modul in care a decurs actiunea sa in justitie, in primul rind pentru ca nu a fost audiat, iar in al doilea rind pentru ca termenele de judecata au fost stabilite in zile in care era planificat pentru spitalizare intr-o unitate sanitara din capitala, situatie cunoscuta de instanta de judecata. In rest, reclamatiile de la Scortaru seamana izbitor cu cele ale proprietarilor de la Urleasca.
In plus, cei doi se pling si de faptul ca arendasa a refuzat sa reinnoiasca vechile contracte de arenda pentru a avea si ei acces la renta viagera, ceea ce le reduce inca o data sansa de a beneficia de ceva de pe pamintul pentru care, in schimb, sint obligati sa plateasca taxe si impozite. "Ea face bani de pe pamintul nostru, primeste subventii de la stat, noua nu ne da nimic de 3 ani, dar noi sa platim impozitul. E strigator la cer ce se intimpla cu aceasta femeie si nimeni nu ridica un deget. Noi nu vrem mai mult, 400 kg a zis ca ne da, mult, putin, noi am fost de acord. Dar sa ne dea macar putinul asta", a sustinut Vasile Moise.

"Era cuvintul meu impotriva cuvintului ei, numai ca pe mine nimeni nu m-a intrebat"

"Eu nu mai stiu ce sa fac. Bani sa o dau in judecata si sa platesc avocat, nu am. Putere sa mai umblu din usa in usa, nici atit. Chiar nimeni in orasul acesta nu vede la ce umilinte sintem supusi de aceasta femeie? Chiar nimeni nu se gindeste la amaritii din cel mai sarac sat al judetului si sa ia atitudine? Chiar ne lasa asa singuri in fata ei! Cu ce putere sa ne luptam noi cu ea, care are juristi, are bani, are putere, cunostinte sus puse si sustinere. Altfel, nu vad cum are intotdeauna dreptate, iar noi, pagubitii, trecem drept mincinosi. Cu ce a dovedit ea ca mi-a oferit plata in natura si eu am refuzat? Cum de a crezut-o instanta? Era cuvintul meu impotriva cuvintului ei, numai ca pe mine nimeni nu m-a intrebat", ne-a povestit Emil Calu.
Precizam ca "Midiador Impex" SRL exploateaza la nivelul judetului Braila circa 1.000 ha, pe razele comunelor Traian, Scortaru Nou, Gemenele si Rimnicelu si ca in toate aceste primarii au fost primite semnale, iar luna trecuta, o sesizare asemanatoare din partea unor proprietari de teren din localitatea Urleasca a facut obiectul unui articol in ziarul nostru, "Razboiul pamintului".

"Toti cei care ma reclama au refuzat sa le dau griu"

Inca de la inceput, administratora "Midiador" a recunoscut si situatia conflictuala in care se afla cu unii arendatori, dar si faptul ca are restante la plata arendei. De acestea insa, nu s-a considerat niciodata vinovata, sau nu in totalitate, ea sustinind ca problemele grave cu care se confrunta agricultura si, implicit agricultorii, si-au pus amprenta si pe afacerea ei. Punctul ei de vedere, exprimat si in primul articol este clar: "Toti cei ce nu si-au primit banii si care acum ma reclama sint cei care au refuzat plata in natura". Ba, chiar, discutia noastra din februarie s-a incheiat astfel: "Sint convinsa ca acum va veni si Calu".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu