• dacă tendinţa se menţine, în circa o săptămână s-ar putea atinge cota de atenţie, de 560 cm, pe sectorul brăilean • conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor dă asigurări că toate digurile sunt în stare bună şi nu există niciun pericol la ora actuală
Debitul fluviului Dunărea este în creştere, iar prognozele hidrologice indică faptul că peste cel mult o săptămână s-ar putea atinge cota de atenţie, care la Brăila este de 560 centimetri. Deocamdată, cota consemnată ieri la mira Brăila a fost de 517 cm, cu 10 cm mai mare decât în ziua precedentă. Debitul a fost, tot ieri, 10.080 metri cubi pe secundă. La acest debit, cele mai multe sectoare de dig de pe teritoriul administrativ al judeţului Brăila se află în faza I de apărare, cu apa ajunsă până la piciorul taluzului. În această situaţie se găsesc sectoarele Călmăţui-Gropeni-Chiscani, municipiu, Brăila-Dunăre-Siret, Vărsătura şi Noianu-Chiscani, de pe terasa judeţului, precum şi sectoarele Bălaia, Maicanu şi Băndoiu, din Insula Mare a Brăilei. Există, însă, şi sectoare de dig în faza a II-a de apărare, cu apa urcată cam un metru pe taluz, la Filipoiu, Lunguleţu şi Gemenele, din IMB.
Deocamdată, nu există niciun motiv de îngrijorare, după cum dă asigurări conducerea Sectorului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila. “Situaţia este sub control, nu au apărut infiltraţii sau grifoane şi nici nu a fost nevoie să intervenim pentru consolidări pe diguri”, ne-a declarat directorul Laura Satnoianu. Aceasta ne-a explicat că depăşirea fazei de atenţie pe fluviu depinde de cantitatea de precipitaţii care va cădea în perioada următoare, atât în bazinul hidrografic românesc, cât şi cel din Serbia.