Nivel scăzut al Dunării. Operaţiunile de încărcare a navelor maritime sunt afectate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Nivel scăzut al Dunării. Operaţiunile de încărcare a navelor maritime sunt afectate

* o navă aflată sub pavilion Insulele Canare a trebuit să întrerupă încărcarea, ieri, deoarece adâncimea apei din bazinul portuar Brăila nu i-ar mai fi permis să efectueze manevrele de ieşire cu toată marfa la bord şi pescajul ajuns la 7 m * operaţiunea de încărcare a continuat în zona de ancoraj de pe şenalul navigabil, fiind făcută cu ajutorul unei barje * partea bună e că pe sectorul maritim al Dunării, adică de la Sulina până la Brăila, se menţine o adâncime suficientă încât să permită navigarea fără probleme a navelor maritime, cu atât mai mult a celor fluviale

 

 

 

 

În ciuda nivelului scăzut din această perioadă, Dunărea are o adâncime suficient de mare pe sectorul maritim încât să permită circulaţia în siguranţă a navelor, atât a celor fluviale, cu pescaj de până la 3,5 metri, cât şi a celor maritime, cu pescaj de până la 7 m. După cum se ştie, sectorul maritim se întinde de la vărsarea în mare, mai exact de la Sulina, până la Brăila. De la Brăila ”în sus” începe sectorul fluvial, cu adâncimi mai mici, accesibile doar navelor fluviale, şi care, în perioade secetoase cum este cea de acum, poate să ajungă la un nivel al apei foarte scăzut, ce duce la întreruperea temporară a navigaţiei pe anumite porţiuni.

Revenind la situaţia de la Brăila, chiar dacă cota înregistrată la miră are valori mici - ieri se ajunsese la 96 cm, cu tendinţă de scădere de 3 cm în următoarele două zile -, adâncimea pe şenalul navigabil rămâne suficientă pentru navele maritime şi fluviale, însă pot să apară probleme în bazinele portuare, acolo unde se fac operaţiunile de încărcare-descărcare a vapoarelor. O astfel de problemă s-a consemnat, ieri, la o dană a portului Hercules, unde o navă maritimă a trebuit să oprească operaţiunea de încărcare deoarece nivelul apei lângă cheu era insuficient pentru pescajul care s-ar fi atins după ce toată marfa era adusă la bord. Vaporul aflat sub pavilion Insulele Canare a trebuit să iasă de la dană şi să se retragă în zona de ancoraj din port, unde adâncimea era suficient de mare încât să-i permită să ia la bord toată marfa programată. Potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de Căpitănia Brăila, operaţiunea de încărcare a continuat cu ajutorul unei barje dotată cu macara. ”Este prima navă maritimă care n-a putut să finalizeze încărcarea la dană din cauza nivelului apei aflat în scădere în zona bazinului portuar. Dacă nivelul va continua să scadă, probabil vor mai fi astfel de probleme legate de operaţiunile de încărcare-descărcare la dană pentru navele cu pescaj mare, care au nevoie de o adâncime a apei suficientă încât să poată efectua toate manevrele necesare. În ceea ce priveşte navigaţia pe sectorul maritim al Dunării, nu sunt probleme la ora actuală pentru navele maritime, cu atât mai puţin pentru cele fluviale. De altfel, sectorul maritim a rămas accesibil şi în anii când nivelul Dunării scăzuse mai mult decât acum. Evident, cu măsurile de precauţie care trebuie luate în astfel de situaţii”, ne-a spus căpitanul-şef al Căpităniei Brăila, Marin Nica.

Din păcate, nivelul scăzut al apei în bazinul portuar brăilean care ar putea perturba operaţiunile de încărcare-descărcare a navelor maritime vine într-un context în care traficul de mărfuri este mult mai intens decât în anii trecuţi. Datorită războiului din Ucraina, prin portul brăilean se tranzitează cantităţi mai mari de cereale sau ulei vegetal, aduse cu nave fluviale sau pe căi rutiere şi încărcate în nave maritime de mare capacitate. În luna iunie, prin portul Brăila au trecut 20 de nave maritime şi peste 100 de nave fluviale.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro